Ei aina uskoisi, että me suomalaiset asumme maailman onnellisimmassa maassa, kuten YK on listannut tuoreimmassa onnellisuustutkimuksessaan. Huolenaiheita ja valitettavaa riittää, ja varmasti ajoittain aiheestakin.
Ei siinä kovin onnelliseksi voi tuntea itseään, jos auto on juuttunut sohjoon, posti ei ole kulkenut tai istut akuuttivastaanoton aulassa numerolappu kourassa.
Puhumattakaan siitä, jos työpaikka on mennyt alta. Näitä valitettavia uutisia on Oulun seudulla taas yllin kyllin. Tasan eivät käy onnen lahjat, sillä monet työssäkäyvät kertovat, että olisivat onnellisempia, jos työtaakka ei olisi niin raskas ja jaksaisi päivän päätteeksi tehdä muutakin kuin rojahtaa sohvalle.
Onnellisuustutkimuksessa on painotettu yhteiskunnallisia oloja ja yleistä turvallisuuden tunnetta. Se ei välttämättä kerro päivittäisistä vaihtelevista olotiloista, joissa onnellisuus- ja v‑käyrät aivan normaalistikin voivat sahata laidasta laitaan.
Meidän suomalaisten onnellisuutta on osattu alkaa hyödyntää jo matkailullisesti. Visit Finland on kouluttanut Rent a Finn ‑kampanjassaan tavallisia suomalaisia toimimaan ulkomaisten matkailijoiden onnellisuusoppaina. Oppaat avaavat kotinsa tai kesäpaikkansa ulkomaalaisille vieraille ja esittelevät omat tapansa lievittää stressiä ja rentoutua luonnossa. Oppaiden yhteisenä piirteenä kerrotaan olevan läsnäolon taito, rakkaus luontoon ja kiireettömästä elämäntyylistä nauttiminen. Olisiko tässä saumaa laajentaa opastarjontaa myös meille suomalaisille?
Jotkut onnellisuusasiantuntijat neuvovat, että tärkeää olisi osata nauttia ja opetella elämään tässä hetkessä ja nauttia pienistä arkipäiväisistäkin asioista. Ei pitäisi vatvoa menneitä eikä murehtia liikaa tulevaa, varsinkaan asioita, joihin ei voi vaikuttaa.
Auli Haapala
auli.haapala(at)rantapohja.fi