Somen haitoista ja huonoista puolista on keskusteltu viime aikoina paljon. Some on jopa haluttu kieltää kokonaan lapsilta tai rajoittaa sitä nuorilta. Syyksi on kerrottu muun muassa nettikiusaaminen ja sosiaalisen median tuomat paineet. Esimerkiksi somesta julkisuuteen noussut nykyinen kansanedustaja Ville Merinen on puhunut paljon sosiaalisen median kieltämisestä ja vedonnut juuri nettikiusaamiseen.
Somen kieltäminen tai rajoittaminen ei kuitenkaan ratkaise kiusaamisongelmia. Tulisi ennemminkin opettaa lapsille nettikäyttäytymistä ja opetella arvostamaan ihmisiä niin netissä kuin sen ulkopuolellakin. Some ei ole syyllinen kiusaamiselle, ihmiset ovat. Nettikiusaaminen tulisi ottaa yhtä vakavasti kuin kaikki muutkin kiusaamisen muodot, mutta nettihän ei itsessään kiusaa yhtään ketään, vain siellä olevat ihmisethän sen tekee.
Pahimmassa tapauksessa somettomuus voi lisätä nuorten pahaa oloa, sillä moni on löytänyt somesta itselle ystäviä tai jutteluseuraa, jos sitä ei muuten tunnu löytyvän. Esimerkiksi pienillä paikkakunnilla asuvat löytävät helposti samanhenkisiä ihmisiä netistä ja täten saavat elintärkeää yhteenkuulumisen tunnetta. Nuoret, joilla ei omassa kotipaikassa ole turvallisia yhteisöjä, voivat löytää netistä tukea ja turvaa. Itsekin olen netin kautta tutustunut ihmisiin ja löytänyt somesta ystäviä.
Minulle olisi mahdotonta elää ilman somea, sillä se on kanava, jolla pidän yhteyttä oikeastaan kaikkiin läheisiini. Itselleni on mahdotonta pitää yhteyttä kaikkiin ystäviini kaiken kiireen keskellä, mutta onneksi näen somesta miten heillä menee ja mihin elämä kuljettaa lapsuudenystäviä, joihin en ole vuosiin ollut yhteyksissä.
iida.koskela(at)rantapohja.fi