Sattumalta juuri muovittoman maaliskuun kynnyksellä taloudessamme päätettiin ryhdistäytyä muovinkeräyksessä. Välissä oli aika, jolloin ei meillä, eikä koko Oulun seudulla kierrätetty muovia. Muovi neuvottiin laittamaan poltettavaksi päätyvään sekajätteeseen. Nykyisin Rinki-keräyspisteisiin voi jälleen laittaa muovisia tuotepakkauksia. Muovinkeräystä on tosin erittäin harvoissa paikoissa, Rantapohjan alueella ilmeisesti vain Haukiputaalla, Kellossa ja Kiimingissä.
Täytyy sanoa, että muovin määrä taloudessamme yllätti. Jo pelkästään leipä- ja hedelmäpusseista kertyy melkoiset muovisykkyrät viikoittain.
Muovikasseja meillä käytetään harvoin, joten sen suhteen luulin olevani hyvinkin ekologinen. Mutta ei. Viime viikolla uutisoitiin tanskalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan muovipussi on kauppakassina ympäristöystävällisin. Kankaasta, biohajoavasta muovista ja paperista tehdyt kassit ovat huonompia vaihtoehtoja. Ympäristöviranomaisten teettämä tutkimus lähtee oletuksesta, että kaupasta ostettua muovipussia käytettäisiin uudelleen kerran esimerkiksi roskapussina. Siihen verrattuna puuvillaista kangaskassia pitäisi käyttää uudelleen ainakin 7 000 kertaa. Kyllä menee vaikeaksi, sanon minä. Omistamiini puuvillapussukoihin puuvillat on kuitenkin jo kasvatettu, joten aioin käyttää niitä huoleti.
Muovi oli aikoinaan mullistava keksintö, joka helpotti ja mahdollisti monia asioita. Ilmeisesti tässä, kuten monessa muussakin asiassa mentiin liiallisuuksiin. Nyt joudumme jopa juomaan muovihiukkasia.
Tuija Järvelä-Uusitalo