Meis­tä miehistä

Vii­me aikoi­na on riit­tä­nyt pal­jon päi­vit­te­lyä ja par­ran­pä­ri­nää (!) suo­ma­lai­sis­ta mie­his­tä. Suur­lä­het­ti­läät-yhtyeen monen muis­ta­maan hit­ti­kap­pa­lee­seen on ehkä kitey­tet­ty jotain mie­his­tä mies­ten näkö­kul­mas­ta, kovat on ole­te­tut odo­tuk­set: “Varak­kuut­ta tie­ten­kin on tar­peen tul­la, ja sekin mie­luum­min ansait­tu urhei­lul­la. Täy­del­li­nen kok­ki tulee olla tie­ten­kin. Tai­teen pitää kiin­nos­taa, olla vähän runol­li­nen­kin. Tar­peen tul­len ilman pai­taa täy­tyy teh­dä töi­tä. Kor­ja­ta autoo, lait­taa aitaa. Ja viet­tää syn­ti­siä öitä.”

Tilas­to­kes­kus puo­les­taan kerää tie­toa suo­ma­lai­sis­ta nai­sis­ta ja tie­ten­kin mie­his­tä­kin. Tie­toa on pal­jon. Teh­dään­pä poimintoja:

Suo­men väes­tös­tä on mie­hiä 49 pro­sent­tia eli noin 2 774 000. Hei­dän kes­ki-ikän­sä on 42,5 vuot­ta. Eni­ten on 33-vuo­tiai­ta mie­hiä, lähes 40 000. Suo­ma­lai­sen mie­hen ylei­sin etu­ni­mi on Juha. Suo­ma­lai­nen kes­ki­ver­to­mies on pituu­del­taan 177 sent­tiä ja hän pai­naa 87 kiloa.

Täy­si-ikäi­sis­tä mie­his­tä 43 pro­sent­tia on nai­mi­sis­sa tai rekis­te­röi­dys­sä pari­suh­tees­sa, nai­mat­to­mia on 43 pro­sent­tia, eron­nei­ta 12 ja les­kiä 3 pro­sent­tia. Yksin asu­via mie­hiä on noin 632 000. Vii­me vuo­den lopus­sa isiä oli lähes 1,3 miljoonaa.

Vuon­na 2023 syn­tyi 22 273 poi­kaa. Hei­dän elin­aja­no­dot­teen­sa on 79 vuot­ta. Tyt­tö­jen odo­te­taan elä­vän 5 vuot­ta pidempään.

Hel­sin­gin yli­opis­ton väi­tös­tut­ki­muk­ses­sa löy­det­tiin mie­hil­tä 31 kor­kean kuol­lei­suu­den työn­te­ki­jä­am­mat­tia. Näis­sä amma­teis­sa työs­ken­te­li nel­jän­nes kai­kis­ta mies­pal­kan­saa­jis­ta. Vuon­na 2022 itse­mur­haan kuol­leis­ta yli 75 pro­sent­tia oli miehiä.

Mies­val­tai­sin toi­mia­la on raken­ta­mi­nen, mis­sä teki­jöis­tä 88 pro­sent­tia on mie­hiä. Mies­val­tai­sia alo­ja ovat myös kul­je­tus ja varas­toin­ti samoin kuin maa­ta­lous, met­sä­ta­lous, kala­ta­lous ja kai­vos­toi­min­ta. Vähi­ten mie­hiä työs­ken­te­lee ter­veys- ja sosi­aa­li­pal­ve­lui­den aloil­la, vain 14 prosenttia.

Mies­ten ja nais­ten koti- ja ansio­töi­hin käyt­tä­mä koko­nais­työ­ai­ka oli vuo­si­na 2020–21 molem­mil­la suku­puo­lil­la liki­main yhtä suu­ri. Mie­het käyt­tä­vät sel­väs­ti nai­sia vähem­män aikaa ruo­an val­mius­ta­mi­seen ja sii­vouk­seen sekä astian­pe­suun, mut­ta enem­män aikaa kor­jaus- ja raken­nus­töi­hin, kul­ku­neu­vo­jen kor­jauk­seen ja huol­toon sekä läm­mi­tyk­seen ja vesihuoltoon.

Väes­tö­lii­ton Per­he­ba­ro­met­rin mukaan pari­suh­tees­sa elä­vis­tä yli 50-vuo­tiais­ta mie­his­tä 56 pro­sent­tia ilmoit­ti ole­van­sa samaa miel­tä sii­tä, että omas­sa pari­suh­tees­sa kump­pa­nit rakas­ta­vat toi­si­aan. Jok­seen­kin samaa miel­tä oli 38 pro­sent­tia mie­his­tä. Tähän liit­tyen anne­taan Suur­lä­het­ti­läi­den jat­kaa: “Haluun olla oikee sul­le, kome­aa ja kau­nis­ta, samaan aikaan kilt­tiä ja tuh­maa, hoik­kaa ja hauis­ta, ilmees­sä älyä ja uhmaa, koke­mus­ta täy­tyy olla, mut­ta sopi­vas­ti poikamainen.”