Viime aikoina on riittänyt paljon päivittelyä ja parranpärinää (!) suomalaisista miehistä. Suurlähettiläät-yhtyeen monen muistamaan hittikappaleeseen on ehkä kiteytetty jotain miehistä miesten näkökulmasta, kovat on oletetut odotukset: “Varakkuutta tietenkin on tarpeen tulla, ja sekin mieluummin ansaittu urheilulla. Täydellinen kokki tulee olla tietenkin. Taiteen pitää kiinnostaa, olla vähän runollinenkin. Tarpeen tullen ilman paitaa täytyy tehdä töitä. Korjata autoo, laittaa aitaa. Ja viettää syntisiä öitä.”
Tilastokeskus puolestaan kerää tietoa suomalaisista naisista ja tietenkin miehistäkin. Tietoa on paljon. Tehdäänpä poimintoja:
Suomen väestöstä on miehiä 49 prosenttia eli noin 2 774 000. Heidän keski-ikänsä on 42,5 vuotta. Eniten on 33-vuotiaita miehiä, lähes 40 000. Suomalaisen miehen yleisin etunimi on Juha. Suomalainen keskivertomies on pituudeltaan 177 senttiä ja hän painaa 87 kiloa.
Täysi-ikäisistä miehistä 43 prosenttia on naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa, naimattomia on 43 prosenttia, eronneita 12 ja leskiä 3 prosenttia. Yksin asuvia miehiä on noin 632 000. Viime vuoden lopussa isiä oli lähes 1,3 miljoonaa.
Vuonna 2023 syntyi 22 273 poikaa. Heidän elinajanodotteensa on 79 vuotta. Tyttöjen odotetaan elävän 5 vuotta pidempään.
Helsingin yliopiston väitöstutkimuksessa löydettiin miehiltä 31 korkean kuolleisuuden työntekijäammattia. Näissä ammateissa työskenteli neljännes kaikista miespalkansaajista. Vuonna 2022 itsemurhaan kuolleista yli 75 prosenttia oli miehiä.
Miesvaltaisin toimiala on rakentaminen, missä tekijöistä 88 prosenttia on miehiä. Miesvaltaisia aloja ovat myös kuljetus ja varastointi samoin kuin maatalous, metsätalous, kalatalous ja kaivostoiminta. Vähiten miehiä työskentelee terveys- ja sosiaalipalveluiden aloilla, vain 14 prosenttia.
Miesten ja naisten koti- ja ansiotöihin käyttämä kokonaistyöaika oli vuosina 2020–21 molemmilla sukupuolilla likimain yhtä suuri. Miehet käyttävät selvästi naisia vähemmän aikaa ruoan valmiustamiseen ja siivoukseen sekä astianpesuun, mutta enemmän aikaa korjaus- ja rakennustöihin, kulkuneuvojen korjaukseen ja huoltoon sekä lämmitykseen ja vesihuoltoon.
Väestöliiton Perhebarometrin mukaan parisuhteessa elävistä yli 50-vuotiaista miehistä 56 prosenttia ilmoitti olevansa samaa mieltä siitä, että omassa parisuhteessa kumppanit rakastavat toisiaan. Jokseenkin samaa mieltä oli 38 prosenttia miehistä. Tähän liittyen annetaan Suurlähettiläiden jatkaa: “Haluun olla oikee sulle, komeaa ja kaunista, samaan aikaan kilttiä ja tuhmaa, hoikkaa ja hauista, ilmeessä älyä ja uhmaa, kokemusta täytyy olla, mutta sopivasti poikamainen.”