”Ainahan on maksettava, eikös juu, mitä tässä maailmassa velkaantuu”, todetaan vanhassa Georg Malmsténin laulussa. Jos joku muuta väittää, niin älkää uskoko. Jos velkansa jättää maksamatta, menee uskottavuus ja luotto eikä seuraavaa lainaa ole saatavissa. Tai ainakin siitä tulee huomattavan kallista.
Muutaman vuoden takainen uutinen kertoi, että Iso-Britannia maksoi I maailmansodan takia otettuja velkoja lopultakin pois yli 200 miljoonan punnan arvosta. Osa velasta juontui jopa vuoteen 1853 saakka. Velkojen jäljet ovat pitkät niin valtioilla kuin kotitalouksillakin. Myös EU:n nimissä tehty jäsenmaiden velka on maksettava jollain tavoin takaisin.
Kun korona iski keväällä, näytti siltä että EU:lla ei ole mitään virkaa kriisien aikana. Jäsenvaltiot käpertyivät suojelemaan itseään, ja esimerkiksi Italiaa auttoivat enemmän kiinalaiset kuin eurooppalaiset kumppanit. Tuli mieleen, että entäpä jos idästä olisi viruksen sijasta alkanut tulla rautaa rajalle. Kuinka hajallaan EU silloin olisi ollut. Venäjällä EU:n heikkoutta koronakriisin aikana on varmasti seurattu mielihyvällä.
Nyt huippukokouksen jälkeen EU-johtajat iloitsivat ainakin kameroiden edessä saavutetusta elvytysvelkasovusta. Sopu on aina mukavaa, mutta melkoisen riitelyn jälkeen se taisi syntyä.
Suomi kuuluu koronakriisipaketin maksajiin, vaikka saimmekin lisää oikeuksia alueiden tukemiseen. Saamapuolella tulee olemaan esimerkiksi jo valmiiksi ylivelkaantunut Italia, joka olisi saamassa koronapaketista lainoja ja suoraa avustusta yli 200 miljardia euroa. Se on lähes 30 prosenttia 750 miljardin euron hätäpaketista.
Koronapaketin takaisinmaksu merkitsee veronkorotuksia ainakin nettomaksajamaissa, sillä velkaa kuittaillaan kasvavilla jäsenmaksuilla EU:lle. Lisäksi EU:lle on syntymässä verotusoikeutta jäsenmaissa. Sillä voi olla itse kriisipakettia suurempi merkitys unionin kehitykselle.