Jyväskylän yliopisto julkisti eilen viimeisimmät lapsia ja nuoria koskevat Move! ‑mittausten tulokset. Fyysistä toimintakykyä mittaavassa Move! ‑tiedonkeruussa oli tällä kertaa mukana yli 111 000 peruskoulun oppilaan mittaustulokset. Tietoja kerättiin 5. ja 8. vuosiluokan oppilaista.
Tässä toistuvassa tutkimuksessa tuli tälläkin kertaa ilmi se, että lasten ja nuorten fyysisessä toimintakyvyssä on merkittäviä eroja kaupunkien ja maaseudun välillä. Tulosten mukaan lasten ja nuorten toimintakyky on kaupunkimaisissa kunnissa selkeästi parempi kuin maaseutumaisissa kunnissa.
Sinällään ennakko-oletus voisi olla, että maaseudun lapset ovat fyysisesti paremmassa kunnossa kuin kaupunkilaiset, mutta enää ei niin ilmeisesti ole. Koulupäivän jälkeen ei taidetakaan enää lähteä vanhempien kanssa halkohommiin tai marjametsään eikä navettaankaan. Eroa fyysisessä kunnossa voi selittää myös sillä, että maaseudulla kouluun mennään usein kuljetuksilla ja että harrastusmahdollisuuksia on vähemmän kuin kaupungissa.
Lasten liikkuminen taitaa olla nykyään huomattavasti ohjatumpaa kuin ennen. Elin oman lapsuuteni ja nuoruuteni sekä maalla että kaupungissa. Kummassakin ympäristössä liikuntaa saattoi kyllä harrastaa ilman valmentajaakin tai urheiluseuraa. Riitti että meni pallo- tai luistelukentälle. Muistikuvani on, että aina saatiin peli ja liikettä aikaan. Sitä toimintaa ei kukaan sen kummemmin valvonut.
Ajat ovat tietenkin muuttuneet, ja esimerkiksi harrastettavia lajeja on paljon enemmän kuin 1970- tai 1980-luvuilla. Tosiasia on kuitenkin se, että monia niistä pääsee harrastamaan vain kaupungissa. Maaseudun vanhempien panostus on usein suurta. Työpäivän jälkeen olisi lapsi vielä käytettävä kymmenien kilometrien päässä harrastamassa liikuntaa. Se vaatii aikaa ja jaksamista.
Syksyn Move! ‑mittauksen tuloksissa ei kuitenkaan ole mitään hälyttävää. 5. ja 8.-luokkalaisten fyysinen kunto ei ole romahtanut verrattuna aiempiin vastaaviin tutkimuksiin. Mittausten perusteella yhä harvemmalla viitosluokkalaisella fyysinen toimintakyky on terveyttä ja hyvinvointia haittaavalla tasolla.
Hyvä juttu on sekin, että oma hyvinvointialueemme kuuluu niihin, joissa on vähiten oppilaita joiden toimintakyky on alhainen.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.