Palautin yliopiston kirjastoon tiiliskiven kokoisen kirjan nimeltä Hulluuden historia. Petteri Pietikäisen laaja ja ansiokas teos mielenterveyden määrittelyn ja hoidon historiasta. Samalla menin lehtihyllyn puolelle tapani mukaan. Yhden paikallislehden luettuani, silmäni osui Karjalan Sanomiin. Kyseinen lehti on ainut suomenkielinen lehti, joka ilmestyy itäisessä naapurissa.
Luin lehteä juttu kerrallaan paikallisuutisiin perehtyen. Samalla kuitenkin huomasin jonkun palan kurkussa kaihertavan sivu sivulta enemmän ja enemmän. Yksi ainoa lehti nosti monenlaista ristiriitaistakin ajatusta ja tunnetta pintaan. Mielikuvituskin lähti laukkaamaan. Historiaa ei voi kirjoittaa uudelleen, mutta entäpä jos asiat olisivat menneet toisin. Mahtaisikohan sukulaisia asua edelleen siellä päin.
Seuraavaksi suuntasin kauppaan. Kassalle päästyäni katseeni kiinnittyi iltapäivälehteen, otsikko kertoi itäisestä naapurista. Pakko oli kurkistaa, mistä on kysymys ottamalla lehti käteen. Vanhoja kuvia Suomen rajoista 1700- luvulta lähtien ja tietoa siitä millaisessa propagandamyllyssä ne pyörivät tällä hetkellä itäisessä naapurissa.
Kylmäävää tietoa, jota ei voi lukea lehden nettiversiosta. Jätin lehden hyllyyn, sillä joskus tieto lisää tuskaa. Asioista on hyvä olla tietoinen, mutta luotan, että Suomen viranomaiset tietävät vielä enemmän ja tekevät tehtävänsä, jotta voisimme nukkua yömme rauhassa.
Viikonloppuna luin myös lehteä, jota en ollut koskaan ennen lukenut. Lehteä ei ole näkynyt siellä päin, mistä olen kotoisin. Ensin huomioni kiinnittyi hyvän taittoon. Sisältö myös yllätti, erityisesti mielenkiintoni herätti kirjoittamiseen liittyvä kilpailu, jossa oli etsitty kirjallisuutta nuorille ja lapsille. Palkittujen kirjojen teemat vaikuttivat hyvin ajankohtaisilta, vaikeita ja kipeitäkin aiheita oli uskallettu nostaa esille. Lehden nimi oli Päivämies. Vasta ilmestyneestä Journalistista kohti kävi juttu pitkänlinjan toimittajasta, joka oli saanut kokea ikärasismin nahoissaan, kokemuksista oli syntynyt kirja: Toimenpidepäivät. Matkailu avartaa sanotaan, samoin lehtien lukeminen.
Suvi Rissanen
toimitus@rantapohja.fi