Kyök­kip­sy­ko­lo­gi­aa

Har­ras­tai­sim­me­ko hiu­kan kyök­kip­sy­ko­lo­gi­aa. Täs­tä keit­tiön pöy­dän nur­kal­ta tuon mukaan kes­kus­te­luun käsit­teen san­ka­ri­syndroo­ma. Se voi alkaa vai­va­ta vaik­ka­pa muun muas­sa polii­tik­ko­ja, ay-joh­ta­jia ja mik­sei jos­sain mää­rin pai­kal­lis­leh­tien päätoimittajiakin.

Syndroo­man vai­vaa­mat ihmi­set ryh­ty­vät niin sano­tus­ti pelas­ta­maan taus­ta­ryh­mään­sä niin suu­rel­la voi­mal­la, että he vie­vät itsen­sä ja ryh­män­sä voi­mak­kaa­seen vas­tak­kai­na­set­te­luun muun ympä­ris­tön kans­sa. San­ka­ri voi sit­ten aina­kin kuvi­tel­mis­saan rat­kais­ta tilan­teen voi­tok­kaas­ti. Ja kun käy niin, että san­ka­rin toi­met eivät onnis­tu­kaan, niin hän voi vetää san­ka­rin asun pääl­le mart­tyy­rin viitan.

Jokai­nen voi poh­tia, onko jotain kuvaa­ma­ni kal­tais­ta tapah­tu­nut hoi­ta­ja­jär­jes­tö­jen ja alan työ­nan­ta­jien työ­rii­das­sa. Lopul­ta val­tio­val­lan­kin oli puu­tut­ta­va lak­kouh­kauk­siin ja sää­det­tiin poti­las­tur­va­la­ki. Jos hoi­ta­ja­jär­jes­töt oli­si­vat luvan­neet suo­ja­työ­tä lak­ko­jen aika­na esi­mer­kik­si teho-osas­toil­le tai koti­hoi­dos­sa ole­vil­le, lakia ei oli­si tarvittu.

Luul­ta­vas­ti monet vaka­vas­ti sai­rai­den ihmis­ten omai­set oli­vat jo hädis­sään lak­kouh­kan aika­na. Kuo­lee­ko lähei­se­ni, kun hoi­toa ei anne­ta. Val­tio­val­lan oli tur­vat­ta­va sai­rai­den hen­ki ja terveys.

Hoi­toa­la oli­si pääs­syt mukaan kun­ta-alan ylei­seen sopi­muk­seen, joka takaa yksi­tyi­siä alo­ja parem­man palk­ka­ke­hi­tyk­sen. Nyt vai­kut­taa sil­tä, että hoi­toa­lan ammat­ti­jär­jes­töt ovat maa­lan­neet itsen­sä nurk­kaan ylilyönneillään.

Hoi­toa­lal­la teh­dään kiis­tat­ta tär­ke­ää ja ras­kas­ta työ­tä. Toi­vot­ta­vas­ti työ­kiis­ta saa­daan pian rat­kais­tuk­si. Kor­jaus­suun­ni­tel­ma tar­vi­taan myös pahe­ne­vaan hoitajapulaan.