Kun poh­joi­nen paloi

Voi­ko näin kah­dek­san vuo­si­kym­me­nen jäl­keen sanoa, että Hau­ki­pu­taan, Kii­min­gin, Iin, Kui­va­nie­men, Yli­kii­min­gin ja Yli-Iin asuk­kail­la oli hyvää­kin onnea sil­loin aikoi­naan. Oulu ja sen poh­joi­set ja itäi­set lähia­lu­eet eivät pala­neet­kaan Lapin sodan alkunäytöksenä.

Jat­ko­so­ta Neu­vos­to­lii­ton kans­sa oli syk­syl­lä 1944 päät­ty­nyt väli­rau­haan. Rau­ha­neh­dot oli­vat anka­rat. Yksi ras­kaim­mis­ta vel­voit­teis­ta oli se, että Suo­men oli­si pako­tet­ta­va Sak­san jou­kot pois poh­joi­ses­ta Suo­mes­ta, mis­sä nii­tä oli yli 200 000 miestä.

Sak­sa­lai­set ja suo­ma­lai­set koet­ti­vat junail­la vetäy­ty­mi­sen siten, että se näyt­täi­si lähes sodal­ta. Tämä ei kel­van­nut Neu­vos­to­lii­tol­le ja var­si­nai­ses­ti suo­ma­lais­ten ja sak­sa­lais­ten väli­sen sodan kat­so­taan alka­neen Tor­nion mai­hin­nousus­ta loka­kuun alus­sa vuon­na 1944. Sii­tä alkoi myös Lapin polt­ta­mi­nen. Sak­sa­lai­set jät­ti­vät vetäy­tyes­sään jäl­keen­sä savua­via rau­nioi­ta. Se oli pol­te­tun maan tak­tiik­kaa ja ken­ties myös kos­to enti­sil­le kans­sa­so­ti­joil­le. Lapin väes­tös­tä mer­kit­tä­vä osa oli eva­kos­sa. Lapin tuho­jen kor­jaa­mi­nen kes­ti vuo­si­kym­me­niä. Rova­nie­mi raken­net­tiin peri­aat­tees­sa koko­naan uudelleen.

Mut­ta mitä jos Suo­men ja Sak­san tais­te­lut oli­si­vat alka­neet jo Oulun tasal­ta. Oli­si­ko Oulu pala­nut. Oli­si­vat­ko sak­sa­lai­set vetäy­tyes­sään sytyt­tä­neet pala­maan Hau­ki­pu­taan, Kii­min­gin, Iin, Kui­va­nie­men, Yli­kii­min­gin ja Yli-Iin. Onnek­si niin ei käy­nyt. Sil­to­ja kyl­lä tuhot­tiin ja sel­lai­nen kuu­lu­nee min­kä tahan­sa armei­jan vetäy­ty­mis­tak­tiik­kaan. Sak­sa­lai­set kui­ten­kin val­mis­tau­tui­vat tais­te­lui­hin esi­mer­kik­si Iissä.

Lapin sota päät­tyi vas­ta huh­ti­kuun lopus­sa vuon­na 1945, mut­ta sii­tä­kin siis sel­vit­tiin, kuten seu­raa­vis­ta vaa­ran vuo­sis­ta­kin. Lapin sota vaa­ti Suo­mel­ta noin tuhan­nen mie­hen uhrin. Haa­voit­tu­nei­ta oli lähes kol­me­tu­hat­ta. Sak­san mene­tyk­set oli­vat samaa luok­kaa. Sak­sa­lais­ten mii­noi­tuk­set aiheut­ti­vat Lapis­sa sivii­lien kuo­le­mia ja vam­mau­tu­mi­sia vie­lä 1970-luvullakin.

Hyvää itse­näi­syys­päi­vää.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.