Onneksi olkoon hyvä äänestäjä ja ehdokas – niin eduskuntaan päässyt kuin ulkopuolellekin jäänyt – olitte mukana toteuttamassa suomalaista kansanvaltaa. Äänet saatiin antaa ainakin pohjoisessa Suomessa kauniissa talvisäässä, ja äänestysprosentti nousi kohtuullisen korkealle.
Ajoin varhain aurinkoisena maanantaiaamuna Rantapohjan toimitukseen. Teitten varsilla näkyi yhä vaalimainoksia. Ehdokkaat ja heidän tukiryhmänsä poistavat niitä pikkuhiljaa. Samaan aikaan maassa aletaan jo valmistautua hallitusneuvotteluihin, joista on ennakoitu vaikeita.
Puolueilla on omat vaaliohjelmansa ja puolueohjelmansa. Lisäksi ennen vaaleja ainakin osa puoleista esitti kantoja, joiden yhteensovittaminen tuntui ainakin lausumisen hetkillä mahdottomalta. Kuka alkaa ketä, nähdään tulevien viikkojen ja ehkä kuukausienkin aikana.
Hallituksen kokoonpanoa lähtee tunnustelemaan vaaleissa suurimmaksi nousseen puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo. Hän tarvinnee hallitukseensa joko Perussuomalaiset tai SDP:n, mutta se ei riitä. Kokoomuksella ja Perussuomalaisilla olisi uudessa eduskunnassa yhteensä 94 kansanedustajaa. Jos kokoomus ja SDP muodostaisivat sinipunahallituksen pohjan, niillä olisi eduskunnassa yhteensä 91 edustajaa.
Kummassakin vaihtoehdossa kohtuullisen vahva enemmistö eduskuntaan syntyisi keskustan avustuksella. Hallitukseen meno voi kuitenkin olla vaikea paikka merkittävän vaalitappion kärsineelle keskustalle. Hallitukseen meno voi kuitenkin olla vaikea paikka merkittävän vaalitappion kärsineelle keskustalle. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ilmoittikin eilen, että keskusta valitsee opposition.
Kuten aina, maahan kuitenkin saadaan lopulta hallitus. Sen kokoon saaminen ei kuitenkaan ollut näidenkään vaalien itsetarkoitus. Tulevalla hallituksella ja uudella eduskunnalla on paljon tehtävää Suomen ja suomalaisten hyvän tulevaisuuden takaamiseksi.