Monille koululaisille tämä viikko tuo mukavia hetkiä. Koulu alkaa ja siellä koetaan iloisia jälleennäkemisiä. Kavereita ei ole ehkä nähty pitkiin aikoihin. Voi olla myös hienoa palata sen kivan opettajan huomaan. Kiva on myös oppia uusia asioita.
Joillekin oppilaille koulun alku saattaa kuitenkin merkitä ahdistuksen palaamista. Onko se viime lukuvuoden kiusaaja yhä samassa koulussa ja alkaako piina jälleen. Oma lukunsa ovat nykyajan älypuhelimet, jotka kiusaajat osaavat valjastaa tekovälineekseen ja joilla tehty kiusaaminen saattaa jäädä aikuisilta piiloon. Joukkokiusaamisen muoto on ulkopuolelle jättäminen.
Koulukiusaaminen jättää pitkät jäljet kiusatun mieleen. Joskus harvoin kiusaaja haluaa keventää sydäntään ja pyytää anteeksi tekojaan kenties vuosien kuluttua tekosistaan. Kiusaajan kohtalona on kantaa syyllisyyttä mukanaan loppuikänsä.
Olisi helppoa, jos koulu ja opettajat voisivat lopettaa kiusaamisilmiön sormia napsauttamalla. Suurin kasvatusvastuu Suomessa on kuitenkin vanhemmilla – perheen aikuisilla.
Mutta osaavat ne aikuisetkin. Etenkin palveluammateissa toimivat ihmiset saavat kokea moittimista ja pompottelua – kiusaamista – toistuvasti. Esimerkiksi kauppojen kesätyöntekijät ovat varmasti saaneet kokea olevansa liian hitaita tai osaamattomia. Kenties asiakas on tullut kauppaan purkamaan pahaa oloaan. Kiusaamista on myös työyhteisöjen sisällä. Pahinta on, jos kiusaaja on yhteisössä johtavassa asemassa.
Kiusaaminen on jonkinlaista vallankäyttöä – alistamista – oltiin sitten aikuisten tai lasten maailmassa eikä sitä pitäisi hiljaa hyväksyä missään yhteisössä. Muuten hyväksymme sen, että elämänpiiristämme tulee kiusaajien valtakunta. Siellä ei ole mukava elää.