Kei­no­te­kois­ta älykkyyttä

Teko­ä­lyn kehi­tys vii­me vuo­si­na on ollut pää­tä hui­maa­vaa. Vie­lä vii­me vuon­na teko­ä­lyn teke­mä video Will Smit­his­tä syö­mäs­sä spa­get­tia oli monel­le huvit­ta­va näky, joka sai ihmi­set kysee­na­lais­ta­maan teko­ä­lyn kyvyk­kyyt­tä. Kui­ten­kin jo tänä vuon­na teko­ä­lyl­lä teh­dyt videot voi­vat olla hyvin­kin vakuut­ta­via ja nii­tä on välil­lä jopa vai­kea erot­taa oikeas­ta. Tark­ka­sil­mäi­sim­mät huo­maa­vat kui­ten­kin jopa tuo­reim­mis­sa teko­ä­lyn videois­sa sel­kei­tä viko­ja. Mones­ti videois­sa on näh­tä­vis­sä eläi­mil­lä tai ihmi­sil­lä yli­mää­räi­siä tai epä­muo­dos­tu­nei­ta raa­jo­ja. Monet ovat myös kuvas­ta­neet teko­ä­lyn teke­miä kas­vo­ja ja ilmei­tä sieluttomiksi.

Näis­tä teko­ä­lyn vir­heis­tä huo­li­mat­ta tun­tuu vää­jää­mät­tö­mäl­tä, että ennen pit­kää teko­ä­ly kehit­tyy tar­peek­si ja sen teke­mät vir­heet muut­tu­vat huo­maa­mat­to­mik­si. Huol­ta aiheut­taa esi­mer­kik­si se, että tule­vai­suu­des­sa voi olla mah­dol­lis­ta lavas­taa toi­nen hen­ki­lö rikok­ses­ta teko­ä­lyn teke­män videon avul­la. Tai jos pahan­suo­pa taho tekee­kin teko­ä­lyn avul­la videon, jos­sa jon­kin val­tion päät­tä­jä lausuu epä­so­ve­liai­ta asioi­ta tai jotain pahem­paa. Vaih­toeh­toi­ses­ti on myös mah­dol­lis­ta, että joku tekee oikeas­ti rikok­sen, joka saa­daan nau­hal­le, mut­ta hän veto­aa videon ole­van teko­ä­lyn teke­mä. Miten voim­me erot­taa aidon videon valheellisesta?

Kai­kis­ta uhka­ku­vis­ta huo­li­mat­ta on teko­ä­lys­tä meil­le kui­ten­kin jo nyt pal­jon hyö­tyä. Mitä luul­ta­vim­min se tulee ole­maan myös olen­nai­nen osa elä­määm­me tule­vai­suu­des­sa. Sil­le täy­tyy kui­ten­kin teh­dä rajoi­tuk­sia ja sään­tö­jä mie­lel­lään pian. Teko­ä­lyn mer­ki­tyk­sel­li­syys on mie­les­tä­ni niin val­ta­va, että sil­le tuli­si luo­da omat lakipykälänsä.

Teko­ä­lyn käyt­tö­mah­dol­li­suu­det ovat mil­tei rajat­to­mat. Pyri­tään yhdes­sä var­mis­ta­maan se, että sitä käy­te­tään vain hyvään.

Joni Nal­li

joni.nalli(at)rantapohja.fi