Kun etätyö yleistyi korona-aikana, alettiin ennustella, että muuttoliike maalta kaupunkeihin lakkaa ja kääntyy jopa päinvastaiseksi. Ehkä jotain tapahtuikin, mutta ei kuitenkaan mitään mullistavaa. Muutamat kaupunkiseudut Suomessa ovat jatkaneet kasvuaan.
Yle julkaisi eilen mielenkiintoisen jutun, jossa luodataan maaseutumaisten alueiden kehittymistä ja katsotaan myös tulevaisuuteen. Kymmenessä Euroopan maassa toteutettu tutkimus kertoo, että suuri joukko niissä asuvista 18–30-vuotiaista haluaisi muuttaa maalle.
Yle kuvaa viimeisten vuosikymmenten kehitystä Suomessa käyttämällä esimerkkinä eteläsavolaista Juvan kuntaa. Esimerkistä tulee mieleen Rantapohjan alueelta erityisesti Haukipudas ja Kiiminki ja toki väestöltään pienemmätkin taajamat.
Noin 35 vuotta sitten Juvan katukuvassa oli 5 pankkia, siellä oli uusi kunnanvirasto, laajat kauppapalvelut sekä esimerkiksi valtion virastotalo, missä oli myös poliisi. Nyt palvelut ovat suurimmalta osin kaikonneet. Juvan taajamasta on kadonnut lähes 200 työpaikkaa. Yle kertoo, että Juvalla oli 1980-luvun lopulla lähes 9 000 asukasta. Maitotiloja oli 500. Nyt maitotiloja on parisenkymmentä ja asukkaita alle 6 000.
Tulevaisuuden tutkija, Turun yliopiston tutkimusjohtaja Tuomas Kuhmonen kertoo, että jos eurooppalaisten nuorten 18–30-vuotiaiden aikuisten unelmat maallemuutosta toteutuvat, voi näköpiirissä olla vastavoima kaupungistumiselle. “Jos tutkimuksen tiedot nuorten unelmista toteutuvat, meillä lähellä kaupunkeja sijaitsevan maaseudun asukasluku siinä ikäryhmässä nelinkertaistuu ja kauempanakin olevan maaseudun tuplaantuu”, Kuhmonen sanoo Ylelle. Aivan kuin hän puhuisi erityisesti Oulusta ja sen maaseutumaisista taajamista.
Kunnallisella päätöksenteolla voidaan monin tavoin ohjata alueiden kehitystä. Oulun ja Iinkin päättäjillä on ratkaistavanaan esimerkiksi kouluverkkoon liittyviä suuria asioita, joilla on merkittäviä vaikutuksia haja-alueiden kehitykselle. Nähtäväksi jää, kuinka kauas tulevaisuuteen päättäjien katse kantaa.