Jäälissä ei ole tyydytty marmattamaan oman lähijärven tilasta tekstaripalstoilla tai sosiaalisessa mediassa, vaan siellä on valittu todellisen toiminnan tie. Kiimingin-Jäälin vesienhoitoyhdistys on toiminut ansiokkaasti Jäälinjärven saattamiseksi parempaan tilaan. Viimeisimmäksi yhdistyksen vapaaehtoiset ovat asentaneet järveen kiintoaineen leviämistä estävän suodatinkankaan. Tarkoitus on, että kangas pysäyttäisi Saarisenojasta tulevan kiintoaineen Jäälinjärven 3,5 hehtaarin kokoiseen laskeutusaltaaseen.
Vesienhoitoyhdistys on parantanut Jäälinjärven veden laatua monin toimin jo lähes kymmenen vuoden ajan. Jäälinjärveä kuormittaa ranta-asutus sekä valuma-alueen metsäojitus. Jo aiemmin Jäälinjärven vedenlaatua parantamaan on rakennettu ainakin kahdeksan vesienhoitorakennetta, esimerkiksi kosteikkoja. Rahoitusta toimiin on saatu jäsenmaksuilla ja ELY-keskuksen, Metsäkeskuksen, Kiimingin kunnan, Oulun kaupungin, Euroopan aluekehitysrahaston sekä K‑Supermarket Jäälin rahoituksella.
Mutta mitään ei olisi syntynyt ilman vuonna 2011 perustetun vesienhoitoyhdistyksen vapaaehtoisten työpanosta. Kannattaa huomata, että yhdistys on ehtinyt olla mukana muiden yhdistysten kanssa rakentamassa myös vaellus- ja hiihtoreittiä Jäälin ja Koitelin välille sekä pystyttänyt lintutornin ja kaksi laavua.
Monet perinteiset yhdistykset, urheilusseurat ja järjestöt ovat huomanneet viime vuosien aikana, että vapaaehtoisia on yhä vaikeampi saada mukaan toimintaan. Moni talkootyötä vaativa ja yhteisöjen elämää elähdyttävä toiminta on yhä harvemman väen harteilla. Jatkuvuuden takia erityisesti nuoria kaivattaisiin mukaan toimintoihin. Monella kulmakunnalla on havaittu, että vapaaehtoistoiminta on jäämässä lähes tyystin eläkkeellä olevien vastuulle.
Usein ollaan valmiita arvostelemaan sitä, jos mitään ei järjestetä lähellä kotikulmia ja jos järjestetäänkin, niin jokin vika siitä löydetään. Arvostelu on helppo tehdä kotisohvalla kännykkää näpyttelemällä valuttamatta tippaakaan talkoohikeä.