Montako tuntia päivässä minä istun. Liikaa, on selkeä vastaus. Istun autossa työmatkoilla vähintäänkin puolitoista tuntia päivässä. Teen työni istualtani, siitä kahdeksan tuntia lisää. Istun tai makoilen television ääressä kenties kaksi tuntia päivässä. Paljonko siitä tulee? Valveillaoloajastani pääosan olen istuma-asennossa tai muuten liikkumattomassa tilassa.
Mitä liiallinen istuminen aiheuttaa. Selkä- ja niskavaivat ovat yleisin vaiva, mutta yhteyksiä on löydetty myös sydän- ja verisuonisairauksiin samoin kuin kakkostyypin diabetekseen. Liikunta tietenkin auttaa, mutta tärkeintä olisi saada liikettä arkeen esimerkiksi työpäivän aikana.
Monilla työpaikoilla, myös Rantapohjassa, on mahdollisuus käyttää sähkötyöpöytää, jolloin työtä voi tehdä seisaaltaan. Mutta omalta osaltani on myönnettävä, että jostain syystä en ole oppinut työskentelemään seisaaltaan. Toki nousen useita kertoja päivässä liikkuessani toimistossa. Ketään ei varmastikaan ole missään työpaikassa kahlittu istumaan tuoliinsa. Suositus olisi nousta seisaalleen ja liikuskella ainakin kerran puolessa tunnissa.
Ainoastaan työikäiset suomalaiset eivät elä istualtaan. Jo päiväkoti-ikäiset ovat paikoillaan puolet valveillaoloajastaan. Jos satutte juttusille kokeneen fysioterapeutin kanssa, niin hän saattaa kertoa kouluikäisistä asiakkaistaan, jotka ovat jumittuneet kumaraan asentoon. Miksikö? Lapsi tai nuori on istunut niin paljon pelikoneensa ääressä, että se on alkanut vaikuttaa hänen fysiikkaansa.
Liiallinen istuminen vaikuttaa monin tavoin terveyteemme ja sillä on jopa yhteys kuolleisuuteen. Istuminen tappaa, voidaan jopa todeta. Istumisen haittoja ei voi torjua muuten kuin istumalla vähemmän. Olisiko istumalakko – keskeytys istumiseen– paikallaan.