Tuuli- ja aurinkovoimaa on kaavoitettu ja rakennettu Suomeen vauhdilla. Kenelle voimalaitoksista muodostuvat kiinteistöverot oikeastaan kuuluvat. Ja olisiko niillä oltava jotain vaikutusta kunnan muihin tuloihin, jos ne menevät kunnalle, kuten nyt. Tällaista asiaa pohditaan valtiovarainministeriössä.
Monet tuulivoimaa alueilleen sallineet kunnat voivat olla muulta taloudeltaan heikossa jamassa. Väki ja vero- ja muut tulot vähenevät, mutta velvoitteet eivät katoa. Valtionosuuksia on voitu saada voimalaitosten maksamista veroista huolimatta verotulojen tasausjärjestelmän puitteissa keskimäärin enemmän kuin kunta, jolla asiat ovat muutoin paremmin. Voimalaitoksista saadut kiinteistöverotulot eivät ole vaikuttaneet tasausjärjestelmästä saatuihin tuloihin. Onko tämä väärin vai oikein, ja kenen mielestä ja mihin suuntaan kiinteistöverotulojen jakoa olisi kehitettävä.
Esimerkiksi tuulivoimasta saatavat kiinteistöverotuotot voivat olla pienelle kunnalle todella merkittäviä. Yhden tuulivoimapuistossa sijaitsevan voimalan elinkaarensa aikana tuottama kiinteistövero kunnalle voi olla 400 000 euroa voimalaa kohden. Voimala-alueilla tuulimyllyjä saattaa olla kymmeniä. Esimerkiksi Iin kunta sai viime vuonna tuuli- ja aurinkovoimasta verotuloja noin 1,3 miljoonaa euroa. Tälle vuodelle kunta on budjetoinut erilaisia valtionosuuksia hiukan yli 13 miljoonaa euroa. Jos voimalaveron tuotto miinustettaisiin siitä, olisi menetys merkittävä. On vaikea sanoa kaappaisiko valtio voimalaveron tuoton itselleen vai tasattaisiinko se muille kunnille.
Kuntien valtionosuusuudistus tuodaan eduskunnan puitavaksi ensi vuonna. Tällä hetkellä uudistusta valmistellaan valtiovarainministeriön työryhmässä.
Voimalaitoksista kuntiin saatua verotuottoa on voitu pitää edes jonkinlaisena kompensaationa alueille syntyneistä ympäristöhaitoista ja kuntien tekemästä työstä. Siitä on voitu jakaa jotain hyötyä myös kuntalaisille.
Jos veron tuotto tulevaisuudessa ikään kuin kaapataan valtion pohjattomaan kassaan, voi olla että kuntien into kaavoittaa tuulivoimaa lopahtaa, ja verotuloja ei saa enää kukaan. Jos veron tuotto viedään voimaloita alueilleen jo sallineilta kunnilta, tulee epäoikeudenmukaisuuden kokemus olemaan niissä ja niiden asukkaissa syvä.