EU:ta 30 vuotta

Lähes päi­väl­leen 30 vuot­ta sit­ten Suo­mes­sa alkoi uusi aika­kausi. Maa oli ollut Euroo­pan unio­nin (sil­loin EY) jäsen parin päi­vän ajan. Tus­kin sii­tä oli vie­lä näky­viä havain­to­ja uuden­vuo­den­päi­vän aamu­na 1.1.1995, kun jäse­nyys oli alka­nut. Tai­vaal­ta ei sata­nut Brys­se­lin suklaa­ta – man­naa. Kenen­kään nis­kaan ei oltu tatuoi­tu vii­va­koo­dia – sel­lai­sel­la­kin oli pelo­tel­tu. Aja­tus oli kai sel­lai­nen, että mei­dät oli­si mer­kit­ty koo­dil­la mark­ki­na­voi­mien orjiksi.

Suo­mes­sa oli jär­jes­tet­ty neu­voa-anta­va kan­sa­nää­nes­tys EU-jäse­nyy­des­tä 16.10.1994. Sen tulos oli sel­vä, vaik­ka­kaan ei aivan murs­kaa­va voit­ta­neel­le­kaan kan­nal­le. Euroo­pan yhtei­sön jäse­nyyt­tä kan­nat­ti 57 pro­sent­tia äänes­tä­jis­tä, 43 pro­sent­tia äänes­ti EI-kan­taa. Äänes­ty­sak­tii­vi­suus oli var­sin hyvä, 74 pro­sent­tia. Edus­kun­ta nou­dat­ti kan­san tah­toa ja hyväk­syi Suo­men liittymissopimuksen.

Kun kat­soo 30 vuo­den takai­sia äänes­tys­kart­to­ja, huo­maa että KYL­LÄ-rat­kai­su tapah­tui ete­läi­sem­män Suo­men väki­rik­kaam­mil­la ja kau­pun­gis­tu­neem­mil­la alueil­la. Poh­joi­sem­mat maa­kun­nat äänes­ti­vät EI.

EI-kan­ta oli voit­toi­sam­pi myös Oulun lää­nin vaa­li­pii­ris­sä ja Ran­ta­poh­jan alu­eel­la. Vaa­li­pii­ris­sä äänes­tet­tiin EI 56,1 pro­sen­tin voi­mal­la. KYL­LÄ-kan­ta voit­ti Oulun kau­pun­gis­sa 60,3 prosentilla.

Ran­ta­poh­jan alu­eel­la liit­ty­mis­tä vas­taan oltiin sel­keim­min Yli-Iis­sä, mis­sä EI-vaih­toeh­toa kan­nat­ti 75,3 pro­sent­tia äänes­tä­neis­tä. Hau­ki­pu­taal­la EI-vaih­toeh­toa äänes­ti 50,2 pro­sent­tia äänes­tä­neis­tä, Iis­sä 62,5 %, Kii­min­gis­sä 51,6 % ja Yli­kii­min­gis­sä 71,5 %. Ken­ties alu­een äänes­tys­tu­lok­sis­sa näkyi tuol­loi­nen kun­tien elin­kei­no­ra­ken­ne. Vie­lä 30 vuot­ta sit­ten Suo­mes­sa oli pal­jon pien­ti­lo­ja, ja jäse­nyys tuli­si mer­kit­se­mään suur­ta myl­ler­rys­tä eten­kin maataloussektorille.

Voi­nee sanoa, että 30 vuot­ta sit­ten Suo­mel­la oli ikku­na auki län­teen. Neu­vos­to­liit­toa ei enää ollut ja Suo­men litur­gi­nen kumar­te­lu itään oli päät­ty­nyt. Oli aika siir­tyä län­teen, min­ne Suo­mi kuu­luu­kin. Man­naa ei ole tosin vie­lä­kään tai­vaal­ta sata­nut, mut­ta eipä ole näky­nyt nii­tä viivakooditatuoijiakaan.