“Mutta en mitään suurta menetystä tunnista”, lausui tasavallan presidentti Sauli Niinistö, kun häneltä kysyttiin tiistaisessa tiedotustilaisuudessa siitä, mitä hän jää kaipaamaan perinteisistä Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlista. Koronahan vei punaisen maton niidenkin alta. Perinteisen kättelyrumban sijaan televisiossa nähdään teatteriesitys, musiikkia ja tanssia. Myös veteraaneja ja lottia muistetaan.
Linnan juhlista on muodostunut vähän erikoinen perinne täällä Suomen pohjoismaisessa demokratiassa. Sen lähemmäs ei kuningaskuntamenoa taideta missään länsimaisessa demokratiassa päästä. Kansakin on päässyt mukaan “aatelin” juhliin television välityksellä. Juhlien pukuloistoa on kuvailtu etukäteen, juhlien aikana ja pari viikkoa juhlien jälkeen.
Ohjelman formaattia ei luultavasti hyväksyttäisi missään voittoa tavoittelevassa tuotantoyhtiössä. Sitä pidettäisiin luultavasti järjettömänä: tuntikausia kättelyä, jota on selostamassa useampikin toimittaja sekä pukeutumisen asiantuntija. Silti television ääressä juhlia on seurannut itsenäisyyspäivän iltana jopa 2,5 miljoonaa suomalaista. Linnan juhlien isäntäparin nahkoissa ei olisi hauska olla itsenäisyyspäivän iltana. – Jahas, illalla sitten kätellään parituhatta ihmistä.
Suomen itsenäisyyden ydin ei tietenkään ole Linnan juhlissa, vaan enemmänkin vaikkapa siinä hyvinvoinnissa, mihin täällä pohjoisen perukoilla on sadan vuoden aikana ylletty yhteisin ponnistuksin. Sitäkin voi pohtia 6.12. Jotakin suomalaista on siinä, että monelle riittää juhlinnaksi kynttilät ikkunalla.