Miksi äänestämisen tammikuun aluevaaleissa pitäisi kiinnostaa. No, vaikkapa siksi, että tulevat aluevaltuustot käsittelevät juuri niitä asioita, joita suomalaisessa yhteiskunnassa moititaan eniten eli julkisia terveys- ja sosiaalipalveluja. Ei ole yhdentekevää, kuka niistä päättää ja miten Pohjois-Pohjanmaankin hyvinvointialueen miljardiluokan varat ohjautuvat.
Vielä nyt vastuut ovat kuntien ja alueellisten kuntayhtymien harteilla. Sote-uudistus merkitsee palvelujen rahoituksen siirtymistä valtion hoteisiin ja palvelujen järjestämisen vastuu on hyvinvointialueilla.
Ylintä valtaa hyvinvointialueilla käyttävät aluevaltuustot, joiden toimikausi on 4 vuotta. Jatkossa aluevaaleja ei nähtävästi järjestetä enää erillisenä vaalina, vaan aluevaltuustot valitaan kuntavaalien yhteydessä.
Aluevaltuustot päättävät muun muassa hyvinvointialueen strategiasta, talousarviosta ja hallintosäännöstä. Lisäksi valtuusto valitsee aluehallituksen, alueen johtajan ja päättää myös toimielimistä. Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta alkaen.
Aluevaltuustojen vastuulla on koko hyvinvointialueen huomioiminen, mutta jo nyt on pelkona se, että isot jyräävät päätöksenteossa pienet. Valtuustojen valinnassa ei ole käytössä sellaista menettelyä, joka takaisi kaikille alueen kunnille edustuksen aluevaltuustoon. Siksi näissä vaaleissa on merkitystä esimerkiksi sillä, että osataanko pienemmissä kunnissa keskittää äänet omalle ehdokkaalle. Muuten voi vaikkapa Pohjois-Pohjanmaalla käydä niin, että aluevaltuusto koostuu pääosin oululaisista edustajista, joilla ei välttämättä ole asiantuntemusta päättää pienempien kuntien sote-palveluista.
Rantapohja on jo kirjoittanut jossain määrin aluevaaleista, mutta tammikuussa aloitamme juttusarjan, jossa käydään tarkemmin läpi sitä, mistä vaaleissa päätetään, millaisia asioita puolueet haluavat ajaa aluevaltuustossa ja mitä mieltä äänestäjät ovat vaaleista ja sote-palvelujen uudesta järjestelymallista.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.