Rantapohjan alueen kotitalouksilla on suurimmalla osalla käytössään auto. Sillä tehdään työmatkat ja kauppa-asioinnit sekä lomareissut. Monilla talouksilla on kaksikin ajopeliä.
Elo ilman autoa voi olla vaikeaa tiheämmin asuttujen alueitten ulkopuolella. Haja-alueelta tai tavalliselta omakotialueeltakin voi olla pitkä matka palvelujen pariin eikä julkista liikennettä ole luultavasti käytettävissä.
Toisinaan autolla ajaminen keskittyy perheessä vain yhdelle henkilölle. Useimmiten kyseessä on perheen mies, vaikka ajokortti on ollut Suomessa itsestäänselvyys naisillekin jo kymmeniä vuosia.
Kun autolla ajaminen keskittyy vain yhdelle perheenjäsenelle, muiden ajotaito tuppaa rapautumaan. Lopulta matkustajan asemaan ryhtyneen henkilön tilanne voi olla se, että vaikka ajokortti olisikin, niin ratin taakse ei ole enää uskallusta asettua. Tilanne voi olla hankalakin, jos perheen ykköskuskin ajokyky heikkenee, eikä asiointi enää onnistu entiseen tapaan. Onko silloin turvauduttava naapureihin tai sukulaisiin kyydin saamiseksi. Taksilla ajelu voi tulla turhan kalliiksi.
Voi olla myös, että matkustajan asemaan kenties vuosikymmeniäkin tottunut puoliso on jättänyt ajokorttinsa uusimatta. Ja jos matkustajan paikalta haluaa takaisin ratin taakse, voi edessä olla ajokokeen uusiminen.
Ajotaidon säilyttämisellä on paljonkin merkitystä esimerkiksi sille, missä voi asua. Omakotiasuminen voi jatkua eläkkeellä pitkäänkin, jos omistaa auton ja ajokortin. Muutoin saattaa edessä olla muutto keskukseen.
Ajotaito ja ‑lupa kannattaa harvaan asutussa maassa säilyttää mahdollisimman pitkään. Myös perheen pääkuskin on syytä asettua toisinaan matkustajan paikalle, jotta kumppanin ajotaidot säilyvät.