Päätin äänestää näissä kuntavaaleissa ennakkoon, vaikka tavallisesti olenkin käyttänyt oikeuttani varsinaisena vaalipäivänä. Kävin äänestämässä Kiimingissä tiistaina viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä. Meitä oli iltapäivällä äänestäjiä jouhevasti etenevässä jonossa.
Luultavasti Kiimingissäkin syntyi äänestyspaikalle illan mittaan viime hetken ruuhkaa, sillä ennakkoon kävi vuoden 2021 kuntavaaleissa äänestämässä huomattavasti enemmän väkeä kuin esimerkiksi neljä vuotta sitten edellisissä kuntavaaleissa. Äänioikeuttaan käytti näissä vaaleissa ennakkoon noin 1,5 miljoonaa äänestäjää, ja äänestysprosentti nousi koko Suomessa 33:een. Neljä vuotta sitten luku oli 26,6 prosenttia. Toki ennakkoon äänestämiseen oli nyt aikaa viikko aiempaa enemmän.
Oulun vaalipiirissä ennakkoäänestysaktiivisuus oli tällä kertaa 31,6 prosenttia. Oulun alueella se oli 31,5 prosenttia. Iin luku oli 29,3 prosenttia. Vaalit ratkeavat tietenkin vasta tulevana sunnuntaina, mutta äänestysinnokkuuden voi ennustaa nousevan viime kuntavaaleista, jolloin se oli koko maassa 58,9 prosenttia. Oulun vaalipiirissä jäätiin 56,9 prosenttiin. Kenties suomalaisista äänioikeutetuista yli 60 prosenttia käy äänestämässä vuoden 2021 kuntavaaleissa.
Jossain puoluetoimistojen uumenissa ovat luultavasti jo menossa ennakkovalmistelut tulevia vaaleja varten. Jos sote-uudistus hyväksytään eduskunnassa, edessä ovat ensimmäiset maakuntavaalit nähtävästi ensi vuoden alkupuolella.
Samankaltaisessa tilanteessa oltiin kuntavaalien aikoihin keväällä 2017, jolloin uudistus näytti todennäköiseltä. Voinkin siteerata itseäni hyvin tässä yhteydessä. Lainaus on kuntavaalien 2017 jälkeisenä päivänä laaditusta kolumnista:
“Monessa kunnassa tulee suuria muutoksia päätöksenteon sisältöön, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien vastuulle. Katse kääntyy paljon puhutun elinvoiman edistämiseen. Aika näyttää, mitä se kussakin kunnassa tulee olemaan. Se voi merkitä yritysten toimintaedellytysten parantamista, katseen siirtymistä aiempaa tarkemmin kaavoitukseen ja koulutukseen. Jossakin voidaan panostaa yhteisöllisyyden kehittämiseen.”
Saapas nähdä, miten tällä kertaa käy.