Haukiputaan koulun 9. luokan oppilaat Ilona Peränen ja Lotta Martimo ovat saaneet erityiskunniamaininnan valtakunnallisessa Unescon kirjoituskilpailussa. He osallistuivat ryhmäkirjoitusten sarjaan ja kirjoittivat yhdessä aiheesta “Voiko ystävyyttä oppia”.
Kirjoituskilpailu oli suunnattu Unesco-verkostoon kuuluviin peruskouluihin, joihin myös Haukiputaan koulu kuuluu. Sarjoja oli kaikille luokka-asteille. Eri sarjoihin osallistui kaikkiaan satoja kirjoituksia, joista 1–2 parasta palkittiin erityiskunniamaininnoilla ja seuraavat 1–3 parasta kunniamaininnoilla. Lukiolaisille oli oma esseekilpailu.
Arvioissa ansioiksi katsottiin aiheen asianmukainen käsittely, aiheen filosofinen ymmärtäminen, perustelut, kirjoitelman johdonmukaisuus ja omintakeisuus.
Ilona Peränen ja Lotta Martimo valitsivat aiheen, joka oli heille henkilökohtaisesti läheinen.
– 7. luokalla emme tunteneen toisiamme lainkaan emmekä olleet mitenkään läheisiä, saati ystäviä. 8. luokalla aloimme tutustua toisiimme, eikä se ollut aluksi mitenkään helppoa. Nyt olemme parhaimpia kavereita, Ilona ja Lotta kertovat.
He ovat ehdottomasti sitä mieltä, että ystävyyttä voi myös opetella ja oppia. Jopa viha toista kohtaan voi vaihtua ajan kanssa ystävyydeksi. Tämä vaatii molemmin puolin rohkeutta, taitoa ja asennetta. Tietenkään ei voi olla varmaa, että ystävystyminen onnistuisi aina.
Kirjoitelmassaan Ilona ja Lotta päätyivät myös siihen, että “Ystävyys on koko ajan muuttuva asia ja ystävyyttä on niin monta eri lajia kuin on ihmisiäkin. Ystävyys on henkilökohtaisesti jokaiselle oma taival”.
Kirjoituskilpailun palkinnot jaettiin marraskuun lopussa Helsingissä Filosofian päivän tapahtumassa Opetushallituksen tiloissa. Sinne matkasivat junalla myös Ilona Perälä ja Lotta Martimo. Tapahtuma oli jännittävä. Haukiputaan koululla juotiin kakkukahvit menestyksen kunniaksi tiistaina.

Palkintojenjakotilaisuudesta.
Menestyminen kilpailussa kannustaa molempia jatkamaan kirjoittamisharrastusta. He kirjoittelevat mielellään kaikenlaisia tekstejä ja lukevat paljon kirjoja.
Kirjojen lukemisen innostuksen vähenemisestä lasten, nuorten ja aikuistenkin keskuudessa on viime aikoina kannettu yleisesti huolta. Sen ovat havainneet myös Ilona ja Lotta sekä Haukiputaan koulun historian ja yhteiskuntaopin opettaja, Unesco-toiminnassa mukana oleva Tiina Hintikka.
– On heitä, jotka lukevat paljon kirjoja ja heitä, jotka eivät lue lainkaan, tai vain sen, mikä on pakko, he harmittelevat.
Ruutu vie tänä päivänä aikaa lukemiselta.
Tiina Hintikan mukaan kirjojen lukemisen harrastus näkyy luetun ymmärtämisessä ja siten myös koulumenestyksessä.
Ilona Peränen ja Lotta Martimo päättävät keväällä peruskoulun. Pian on aika päättää, mihin sitten. Molemmat aikovat jatkaa lukioon. He odottavat lukioihin tutustumisia, jonka jälkeen on helpompi päättää, mihin lukioon pyrkiä.
Ilona Peräsen ja Lotta Martimon voittoisa kirjoitus:
Voiko ystävyyttä oppia?
Aiheenamme oli kysymys, voiko ystävyyttä oppia. Me ymmärrämme asian sillä tavalla, että henkilöt, jotka eivät välttämättä aluksi pitäneet toisistaan tai jopa vihasivat toisiaan, pystyvät oppimaan ajan myötä pitämään toisistaan ja olemaan ystäviä. Joillakin se saattaa kestää kuukauden tai vuoden tai jopa viisi vuotta. Kaikilla tuo oppimisen aika on henkilökohtainen eikä kukaan voi määrittää sitä toisen puolesta. Joillekin kuitenkin ystävyyden oppiminen voi olla hyvin hankalaa eikä se välttämättä onnistu ollenkaan. Tai heillä on vain negatiivista kokemusta asiasta, eivätkä he halua enää edes yrittää. Oma asenne siis vaikuttaa oppimiseen huomattavasti. Negatiivisilla ihmisillä ystävällisyys ja mukavuus ei välttämättä tule luonnostaan, joten heillä saattaa olla ongelmia ystävien saamisessa. Heille siis ystävyyden oppiminen tulee tarpeeseen. Positiiviset ihmiset yleensä ovat kaikille ystävällisiä ja mukavia, eikä heillä välttämättä ole tarvetta edes oppia ystävyyttä. Kuitenkin ystävyyden oppimisen taito ja tarve on kaikille henkilökohtainen eikä kukaan voi määrittää sitä kenenkään puolesta.
Käsitteenä ystävyys on tavallaan osa meitä kaikkia, se on meidän kaikkien sisällä. Ystävyys on riippumaton iästä, sukupuolesta tai mistään muustakaan konkreettisesta ryhmäsidonnaisuudesta. Ystävyys on vilpitöntä ja lojaalia. Ystävyyden oppiminen on rajallista, koska ihmiselle, jonka ajatukset eivät ole muualla kuin omassa itsessään, ystävyyden oppiminen tai suhteiden luominen voi olla vaikeaa. Jokainen tarvitsee seuraa, ihminen on luotu laumaeläimeksi. Maailman yksinäisin ihminen ei osaa edes kuvitella, millaista on elää ihminen vierellä, joka on aina tukena ja tietää sinusta kaiken. Yksinäisin on hän, joka ei osaa kuvitella ystävää ja hän, joka haikailee ystävyyden perään, mutta samalla halveksii kaikkea. Ystävyyttä ei voi oppia myöskään, jos kuvittelee vain yksittäisiä hyötyjä. Samalla, kun ystävyyden oppiminen on kahteen jakava asia, on myös sen säilyminen työlästä. Ystävyyden eteen pitää tehdä töitä, ystävyys ja sen luottamus on koko ajan kasvava ja voimistuva kokonaisuus. Luottamus ei ole itsestäänselvyys.
Ystävyyden oppiminen sisältää myös sen, että joku ei välttämättä ole ennen omistanut ystävää tai ollut ihmiskontaktissa, ja sen myötä ystävyyden oppiminen on tarpeen, koska henkilö ei ole ennen tiennyt mitään, mitä ystävyys pitää sisällään. Ystävyys on iso osa jokaista ihmistä, ensimmäiset ystävyyden askeleet käydään jo perheen kanssa, sillä isä, äiti ja sisarukset ovat ensimmäisiä ihmisiä kenelle opit puhumaan ja joiden kanssa ollaan tekemisissä.
Ihmiset voivat oppia melkein mitä vain. Ystävyys ei juuri eroa tässä asiassa, mutta jos jonkun luonteeseen liittyy aivan vastakohtaisia piirteitä, mitä ystävyyteen tarvitaan. Silloin ystävyys käsiteenä voi olla vaikeaa tai ei välttämättä tunnu omalta. Jokainen kuitenki tarvitsee seuraa, olipa kyseessä läheinen ihminen tai yksittäinen kohtaaminen. Ilman ystäviä tai muunlaista seuraa kukaan ei pärjää, tai ole täysin onnellinen.
Joskus ystävyys on vain viisaampaa lopettaa ja joskus se jopa voi vain väljähtää itsestään, mutta se ei tarkoita, etteivät kyseiset henkilöt osaisi ylläpitää minkäänlaista ystävyyttä. Se ei ole yksinkertaista, jos ystävyys ikään kuin sammuu. Se ei ole välttämättä kiinni siitä, etteikö ihmissuhdetta olisi yritetty pitää koossa, mutta tapauksissa joissa luottamus menetetään puolin tai toisin, kyseessä on tavallaan tahallinen välien katkeaminen. Tällaisen tilanteen jälkeen ystävyyden uudelleen oppiminen voi olla vaikeaa. Ystävyyttä oppiessa tärkein rakenneosa on luottamus. Meidän mielestämme ei ole merkitystä, ovatko henkilöt yhtään samanlaisia. Se on tietenkin helpottava tekijä, jos on yhdistäviä tekijöitä, mutta ei lainkaan pakollinen.
Myös ystävyyttä oppineet henkilöt riitelevät. Vaikka aiempi viha olisikin muuttunut rakkaudeksi, ei se tarkoita, että silloin ystävyys olisi täydellistä, sillä täydellistä ystävyyttä ei ole olemassakaan. Kaikille tulee joskus erimielisyyksiä ja niistä voidaan riidellä. Kaikki tekevät myös inhimillisiä virheitä, sellaisia ihmiset ovat. Me olemme kaikki täydellisen epätäydellisiä eikä keneltäkään voi odottaa täydellistä suoritusta jokaisessa helpossa taikka hankalassa asiassa, varsinkin kun ystävyys on yksi hankalimmista asioista, mitä tiedämme.
Lasten sarja nimeltään My Little Pony, Ystävyyden taikaa, kertoo ystävyyden oppimisesta, ja kuinka yksinäinen ja tyly poni lähetetään oppimaan ystävyyttä ja hankkimaan ystäviä. Tämä sarja kiteyttää mielestämme todella hyvin, mitä todellinen ystävyys pitää sisällään ja kätkee sisimpäänsä ja myös kuinka hyvinkin erilaiset henkilöt voivat tulla parhaiksi ystäviksi.
Meillä on ystävyyden oppimisesta omasta takaa kokemusta. Me emme olleet ystäviä ala-asteella ja tapasimme kunnolla vasta seitsemännellä luokalla, kun jouduimme samalle luokalle. Olimme ala-asteella molemmat luokkien niin sanottuja hikareita, jotka loistivat melkein jokaisessa aineessa ja olivat tottuneet olemaan niitä, joilta kysyttiin aina apua. Kun jouduimme samalle luokalla, tuosta hikarin paikasta syntyi suuri taistelu. Emme tykänneet kumpikaan toisistamme ollenkaan, emmekä halunneet olla toistemme kanssa minkäänlaisissa tekemisissä. Kummallakin meistä oli omat kaveriporukat ja silloin meidän luokkamme jakautui aika selvästi kahtia. Me emme tullet yhtään toimeen keskenämme. Seitsemännen ja kahdeksannen luokan kesänä ymmärsimme, ettei jatkuva vihaaminen ole mihinkään ratkaisu. Näimme toisiamme pari kertaa vapaa-ajalla, emmekä jatkuvasti kinastelleet. Vielä seitsemällä luokalla ollut jatkuva kilpailu arvosanoista ja todistusten keskiarvoista, loppui kahdeksannen luokan syksynä ja aloimme auttamaan toinen toistamme. Luokassamme olleet kaksi ryhmää alkoivat yhdistymään kahdeksannen luokan syksynä ja jo keväällä olimme melkein vain yksi iso porukka. Keväällä aloimme näkemään toisiamme enemmän vapaa-ajalla ja juttelimme enemmän. Silloin pystyimme ajattelemaan jo olevamme ystäviä. Kahdeksannen ja yhdeksännen välisenä kesänä näimme toisiamme melkein päivittäin, juttelimme asioista vieläkin enemmän ja tutustuimme koko ajan vain enemmän.
Nyt yhdeksännen luokan lokakuussa olemme toistemme parhaita ystäviä. Kerromme toisillemme kaiken, kuuntelemme, välitämme, näemme koulun lisäksi melko usein ja autamme toisia aina tarpeen vaatiessa. Olemme tulleet melkoisen matkan vihaamisesta parhaiksi ystäviksi. Se vei aikaa, raastoi välillä hermoja, mutta kannatti. Olemme oppineet tuntemaan toisemme todella hyvin, emmekä vaihtaisi pitkää matkaamme mihinkään. Olemme oppineet ystävyyttä koko ajan lisää ja koemme olevamme parempia ystäviä myös muillekin kuin vain toisillemme.
Näkemyksellä on tietysti myös toinen puoli, ymmärrämme myös sen, että jotkut ajattelevat ystävyyden olevan asia, jota ei voi oppia. Ystävyys on muuttuva käsite, kukaan ei voi määritellä ystävyyttä tiettyihin rajoihin tai lokeroida sitä johonkin kategoriaan. Ystävyys on asia, jossa ei voi päästä täydellisyyteen. Jotkut ajattelevat, että joko on ystävyyttä tai ei ole ystävyyttä. Me emme todellakaan allekirjoita tätä kantaa, mielestämme ystävyydessä voi pyrkiä olemaan parempi ja parempi.
Meille aiheen valinta oli hyvin helppo, koska meillä on henkilökohtaista kokemusta asiasta. Olemme täysin sitä mieltä, että ystävyyttä voi oppia ja täysi viha voi vaihtua ajan kanssa todelliseksi ystävyydeksi. Ystävyys on koko ajan muuttuva asia ja ystävyyttä on niin montaa eri lajia kuin on ihmisiäkin. Ystävyys on henkilökohtaisesti jokaiselle oma taival.