Ei tiennyt jääliläinen Jenny Kenttälä vielä toukokuun alkupäivinä vuonna 2016, mitä seuraavat päivät toisivat tullessaan. Perjantain 13.5. jälkeen hän oli kymmenessä päivässä pyörätuolissa, munuaiset tuhoutuivat, nestekertymä oli luonnoton ja naisen maailma romahti.
– Iloinen elämäni Pirkko-positiivisena vaihtui kamppailuksi elämästä. OYSin ylilääkärikin edelleen ihmettelee, miten enää voin olla elossa. Rankat vuodet ollaan vietetty. Selviämiseni on ollut rakkaiden lasteni, äitini ja ystävieni ansioita. Ilman teitä en olisi jaksanut, Jenny sanoi munuaissiirrännäisen kunniaksi ja kiitoksena läheisilleen järjestämissään juhlissa Jäälin Ravintola Bumerangissa.
Vuodesta 2016 alkoi taistelu, jonka ensimmäinen vuosi piti sisällään vatsakalvodialyysia, joka tarkoittaa ympärivuorokautista koneen antamaa hoitoa. Elämä oli letkun ja koneen jatkona olemista. Piikkejä, kokeita, mittauksia. Koti täynnä dialyysinestelaatikoita. Kymmeniä tabletteja päivässä. Verenpainetta, tarkka ruokavalio. Kaikki oli epätodellista, paljon tuskaa, pelkoa ja epätoivoa. Paljon erilaisia vaivoja, joita hoidettiin lääkkeillä, joista aiheutui sivuoireita ja taas uusia vaivoja. Jenny kärsi verenmyrkytyksestä, hoitoväsymyksestä, suolistotulehduksesta ja kuumeesta, sai hoidoksi sytostaatteja ja antibioottia suoraan suoneen. Elämä oli kodin ja osaston välillä. Askel oli raskas, välillä itketti ja masensi.
Toinen ja kolmas vuosi olivat aikaa hemodialyysin parissa. Se tarkoitti, että kolmena päivänä viikossa piti käydä OYSissa kaulakatetrin kautta veridialyysissa. Vatsakatetri leikattiin pois.Vaikka matka oli raskas, Jenny jaksoi välillä vääntää iloa elämään vaikka väkisin. Koko pitkän matkan ajan osa ystävistä, oma äiti puolisoineen ja omat lapset kulkivat rinnalla ja auttoivat arjessa.
– Kaksi kuukautta ennen vuoden takaista elinsiirtoa keskustelin hoitohenkilökunnan kanssa siitä, että luovuttaisin, sain kuusi päivää elinaikaa, jos en enää jaksaisi elää koneissa kiinni. Sain mahdollisuuden luovuttaa. Mietin, olisiko lapsilleni helpompi elää, ilman että näkisivät sairaan ja voimattoman äidin. Ystävät saivat minut jatkamaan, Jenny kertoo.
Sitten, 7.3.2019 Jenny oli juuri viemässä Ilona-kissaa hoitoon Tannilaan äidille, kun puhelin soi ja Jenny sai kutsun elinsiirtoon Helsinkiin. Kymmenen tunnin leikkaus onnistui.
– Sen jälkeen aloin kuntoilla ja liikkua. Heräsin henkiin kolmen vuoden sumusta. Neljä kuukautta siirron jälkeen aloitin työt täällä Bumerangissa vakituisena työntekijänä. Olen siitä todella onnellinen. Vuosi on tuonut tullessaan sen saman Jennyn, joka olen ollut aiemminkin. Elämä on tässä ja nyt. Elämä antaa uuden mahdollisuuden, jota kutsutaan huomiseksi.
Läheinen ystävä Tanja Rajala kertoi juhlassa Jennyn sairastamisesta ystävän näkökulmasta.
– Järkytyin sinä toukokuisena päivänä, kun soitit ja kerroit, että olet sairastunut ja hakeutunut sairaalaan. En voinut käsittää, miten terve ja elinvoimainen nuori nainen sairastuu vakavasti kuin salamaniskusta.
Ystävää turhautti ja suututti se, miten sairaana ollessaankin ihminen joutuu taistelemaan saadakseen oikeanlaista hoitoa. Pelko oli läsnä usein.
– Erityisen hyvin muistan sen päivän, kun tein lähtöä Jäälistä kotiini. Olit pyörätuolissa ja nestettä oli kertynyt kehoosi, niin että ihosi kirjaimellisesti ratkeili. Nestettä tihkui ihohuokosten läpi. Jokainen liikkeesi teki sinulle kipeää ja pelkäsin lähteä. Mitä jos tämä on viimeinen kerta, kun näen sinut?
Näitä tilanteita tuli matkan aikana vastaan useita. Tanja kertoi oppineensa säikkymään vieraista numeroista tulleita puheluita.
– Onneksi tuota puhelua ei koskaan tullut. Kivun ja kurjuuden keskellä vietimme hauskojakin hetkiä. Shoppailimme Kempeleen kauppakeskuksessa, pieni ilonhetki meille molemmille hoitotoimien keskellä.
Tanja kertoo lomiensa ajoittamisesta ystävän lähellä ollakseen. Hän kertoo hämmästelleensä ystävän kykyä hoitaa perheen asioita kaiken keskellä.
– Päivät vaihtuivat kuukausiksi ja kuukaudet vuosiksi. Odotimme. Vihdoin vuosi sitten puhelu tuli ja odotus vaihtui varovaiseen toiveikkuuteen. Tuntematon ihminen jossain tähtien takana antoi sinulle elämän, Vilpuksi nimetyn munuaisen, joka toi elämäsi takaisin. Jenny, olet tärkeä, olet muruseni, Tanja päätti puheensa.
Jennyn äiti, Arja Harju oli mukana juhlassa onnittelemassa tytärtään ja hänen uutta munuaistaan sekä kiittämässä ystäviä ja läheisiä vaikealla matkalla mukana olostaan.
– Tämä on ollut uskomaton kokemus. On suuri järkytys, kun sairaus iskee. Jennyä tämä sairaus kohteli äärettömän rankalla tavalla. Matka on pitänyt sisällään paljon ensijärkytyksestä lähes täydelliseen luovuttamiseen. Jenny kävi läpi helvetin maan päällä. Katsoa äitinä lapsensa kärsimystä on maailman kovimpia paikkoja, Arja kuvaili.
Myös hän ihmetteli sitä uskomatonta määrää sairauteen liittyviä asiapapereita, joita sairaan ihmisen pitää jaksaa itse hoitaa kaiken muun keskellä. Lisäksi sairausvuosiin on kuulunut paljon luopumisia sekä taloudellisia haasteita.
– Omavastuut on aina lääkkeistä ja hoidoista maksettava. Yhden hemodialyysihoidon hinta oli Jennylle 11,5 euroa. Laskekaapa, kun se pitää maksaa kolmesti viikossa. Kuukaudessa hinnaksi tulee jo lähes 140 euroa. Hoidot kestivät 1,5 vuotta. Lisäksi sivusairauksien poliklinikka- ja lääkärimaksut. Kaikesta Jenny on kuitenkin selvinnyt omillaan, Arja kertoi.
Hän naurahti, että vuosien aikana on tainnut tulla sekä äidillä että tyttärellä opiskeltua lääketieteen cum laude ‑opinnot, kun uusia oireita ja sairauksia on koitettu ymmärtää.
– Hetkittäin Jennyn voimavarat ovat olleet äärirajoilla. Onneksi on ollut ystäviä, jotka ovat olleet tärkeä henkireikä, hän kiittelee.
Vaikka se onkin vaikeaa, äiti rohkenee kurkistaa tulevaisuuteen, sillä munuaissiirrännäisellä on ikänsä.
– Mikä on tämän Vilpun päivänä syntyneen siirrännäisen ikä? Sitä emme tiedä, emmekä haluakaan tietää, sillä emme saa surra etukäteen sellaista, mikä ei ole vielä tapahtunut. Sen aika ei ole nyt, vaan nyt pitää iloita ja nauttia hetkistä, jotka uusi aika tuo tullessaan.
Maailman munuaispäivää vietetään torstaina 12.3. Harva huomaa munuaisiaan ennen kuin niiden toiminnassa on ongelmia. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että munuaisten vajaatoimintaa antaa merkkejä itsestään vasta, kun se on edennyt jo pitkälle.
Munuaisilla on monia elintärkeitä tehtäviä. Ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita. Munuaiset osallistuvat verenpaineen säätelyyn. Ne ohjaavat punasolujen muodostamista ja aktivoivat D‑vitamiinia. Ilman toimivia munuaisia ihminen menehtyy.
Munuaisten vajaatoiminnassa munuaiset eivät kykene suoriutumaan elintärkeistä tehtävistään. Vaurion vaikeusaste vaikuttaa siihen, millaisia oireita se aiheuttaa. Munuaisten vajaatoiminta voi olla akuuttia eli äkillistä tai kroonista eli pitkäaikaista. Munuaisten vajaatoiminta etenee yksilöllisesti, riippuen siitä, mikä munuaiset on vaurioittanut. Jos munuaisten toiminnasta on jäljellä viidesosa voi elää vielä lähes normaalia elämää.
Munuaisten vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa lääkehoidolla, ravitsemushoidolla ja elintavoilla. Vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa hoidetaan dialyysihoidolla tai munuaisensiirrolla.
Suomessa tehdään vuosittain noin 250 munuaisensiirtoa. Keskimäärin munuaisensiirtoon pääsyä joutuu odottamaan 1,5–2 vuotta. Odotusaika voi venyä vuosienkin mittaiseksi, koska luovuttajan ja vastaanottajan veriryhmien on oltava yleensä yhteensopivat ja kudostyyppien riittävän lähellä toisiaan. Hyvän kudossopivuuden lisäksi siirron saavan valintaan vaikuttavat muun muassa dialyysi- ja odotusajan pituus sekä luovuttajan ja vastaanottajan välinen ikäero.
Hyvin onnistuneen munuaisensiirron jälkeen voi viettää yleensä normaalia elämää. Kymmenillä suomalaisilla siirretty munuainen on toiminut jo 40 vuotta. Toimivan siirtomunuaisen turvin elää tällä hetkellä yli 3000 ihmistä. Mikäli munuaisensiirto ei onnistu toivotulla tavalla tai hyvin toimineen munuaisen toiminta aikanaan hiipuu, voi palata dialyysihoitoon ja saada uuden munuaisensiirron.
Lisätietoa munuaissairauksista www.munuainen.fi