Vuosikymmeniä voimassa ollut rakennuslaki muuttuu huomattavasti 1.1.2025. Paljon kuulee puhetta siitä, että jatkossa esimerkiksi pihasaunan voi rakentaa melkeinpä mihin haluaa. Asia ei kuitenkaan ole aivan niin yksioikoinen. Iin kunnan rakennustarkastajat Urpo Hyry ja Jukka Lehtola selvensivät, mitä tavallisen rakentajan tulee jatkossa ottaa huomioon.
– Laki muuttuu siten, että ensi vuoden alusta alle 30 neliön kokoisen ei-asuttavan rakennuksen voi rakentaa ilman lupaa, kunhan rakentamis- ja kaavamääräykset täyttyvät, Lehtola kertoo.
Lisäksi nykyiset rakennus- ja toimenpideluvat yhdistetään yhdeksi lupamuodoksi, rakentamisluvaksi. Miehet kertovat, että lakimuutoksen tarkoituksena on keventää lupakäsittelyä ja vapaata rakentamista.
– Lakimuutos lisää huomattavasti myös rakennuttajan vastuuta, Hyry tarkentaa.
Rakennustarkastajat korostavat sitä, että jatkossa rakennushankkeeseen ryhtyvän on itse katsottava, että kaikki määräykset otetaan huomioon niin suunnittelussa kuin rakentamisessakin.
Nykyinen laki on ollut selkeä, mutta tulevassa laissa on Hyryn ja Lehtolan mukaan vielä paljon kysymysmerkkejä ja tietoa on ollut heikosti saatavilla. Vaikka alle 30 neliön kokoisten rakennusten rakentamiseen ei tarvitse jatkossa lupaa, täytyy rakentajan kuitenkin selvittää onko tontilla rakennusoikeutta jäljellä. Mikäli rakennusoikeutta löytyy, rakennuttajan vastuulla on huolehtia, että tilattu tai itse-rakennettava pihasauna tai ulkorakennus on rakennuslain mukaisesti tehty ja se täyttää paloturvallisuussäädökset.
– Rakennukseen voi sijoittaa tulisijan, mutta ei hellaa. Jos rakennuksessa on hella se luokitellaan asunnoksi, Hyry kertoo.
Hyry ja Lehtola kertovat, että valtaosa heidän tarkastamista valmiina ostetuista tulisijan sisältävistä pihasaunoista on puutteellisia. Vastuuta ei kuitenkaan kanna saunan toimittaja, vaan henkilö, joka saunan on tontilleen tilannut ja rakentanut.
– Erilaisia toimittajia riittää ja suurin osa yllättyy siitä, ettei valmiina pakettina ostettu sauna täytä määräyksiä. Tietenkin poikkeuksiakin löytyy, Hyry toteaa.
– Töitä teetättää myös rakennusten sijoittelu. Kaava- ja rakennusjärjestyksen määräykset pitää myös täyttyä näiden vapaasti rakennettavien rakennusten kohdalla, Lehtola sanoo.
Pienenkin rakennuksen rakentaminen vaatii aina sen, että tontilla on voimassa oleva rakennuspaikka tai kaavaan merkitty rakennuspaikka. Ilman näitä tontilla ei ole rakennusoikeutta. Näin ollen esimerkiksi minne tahansa tyhjälle tontille ei voi rakentaa.
Uuden lain tulkinta on selkeästi haastavampaa alueille, missä ei ole voimassa olevaa kaavaa.
– Iinkin alueella on paljon kaavoittamattomia alueita etenkin rantojen läheisyydessä, miehet toteavat.
Sekä Hyry että Lehtola ovat luottavaisia sen suhteen, että suurin osa rakentaa sääntöjen mukaan. Kuntalaiset eivät ole juurikaan esittäneet kysymyksiä rakennustarkastajille muuttuvasta laista ja miehet toteavatkin, että moni kohta laissa on vielä tulkinnanvarainen.
– Meihin saa ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä jos asiat askarruttavat ja on ihan suotavaakin kysyä ennen, kuin menee tilaamaan uutta pihasaunaa, miehet naurahtavat.
Iin kunnan yhdyskuntajohtaja Kyösti Rajaniemi lisää, että toimenpide- ja rakennusluvan yhdistäminen selkeyttää asioita myös kunnan näkökulmasta. Rajaniemi kuitenkin pohtii, voiko ilman lupaprosessia rakennettuja rakennuksia käyttää jatkossa esimerkiksi vakuutena ja miten tällaiset rakennukset vakuutetaan.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.