Lea Nivalainen tulee värianalyysiin uteliaana.– Mielenkiintoista nähdä, löytyykö vaihtoehtoja tähän käyttämääni iloiseen mustaan, mihin mieluiten pukeudun, hän naurahtaa.Lea pitää vaatetuksessa mustaa tyylikkäänä ja arvokkaana, mutta olisi valmis kokeilemaan jotakin värikäämpää, mutta on epävarma, mikä sopisi. Monet värilliset vaatteet ovat jääneet kaappiin, koska ne eivät ole tuntuneet omilta.Värianalyysiä Lealle ryhtyy tekemään Ompelimo Kellon yrittäjä Anu Tuomaala, joka on myös pukeutumisneuvoja ja valmistumassa Cosmopharman Color Me ‑värikonsultiksi. Työssään hän haluaa entistä kattavammin neuvoa ja antaa vinkkejä asiakkaille myös värivalinnoissa.
Värillä on nimittäin väliä, sillä itse kullekin luontaisesti sopivat värit tuovat parhaat puolet esille ja korostavat persoonallisuutta. Oikeat omat värit saavat ihon sädehtimään ja silmät loistamaan. Kukapa ei olisi joskus saanut kehuja yllään olleesta vaatekappaleesta tai sen väristä – saattaa olla, että se oli juurikin se omanvärinen.
Värien vaaleus- ja tummuusasteilla on myös merkitystä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että vaaleille sopivat vaaleammat ja tummille tummemmat sävyt. Silmien väriä ja hiusten sävyä voi toistaa vaatetuksessa.
Neljä vuodenaikaa, kylmä vai lämmin?
Värianalyysi perustuu neljään värivuodenaikaan talveen, kevääseen, kesään ja syksyyn. Talvi ja kesä edustavat viileitä, kevät ja syksy lämpimiä värimaailmoja.
Värianalyysissä selvitetään ensiksi onko testattavan ihon sävy viileän punertavapohjainen vai lämmin keltapohjainen ja onko silmien ja hiusten sävy viileä vai lämmin.
Anu laittaa luonnonvalossa Lean etumukselle kasvojen alle valkoisen huivin, jolloin ihon oma sävy tulee parhaiten esille. Silmien ja hiusten värisävyä ja tummuusastetta verrataan myös värikarttoihin. Värianalyysi jatkuu kokeilemalla eri vuodenaikahuiveja Lean kasvojen edessä. Ilmenee, että Lean omat värit ovat viileät.
- Huomaatko, kuinka tämä väri saa sinun silmäsi loistamaan ja ihon näyttämään raikkaalta ja kuulaalta, tämä toinen sävy taas samentaa?
Varmistuu, että Lean vuodenaika on kesä ja viileät värisävyt. Jokainen värivuodenaika pitää sisällään neljä erisävyistä kategoriaa. Lealle sopii parhaiten ”kontrastinen kesän” väripaletti, joka on kesän paleteista tummin. Koruissa sopii hopea, mutta myös kulta, sillä Lean sinivihreistä silmistä löytyy myös lämmin keltaruskea pilkahdus.
Lea oli yllättynyt lopputuloksesta, sillä hän luuli olevansa syksy.
– Siskotkin sanoivat lähtiessäni, että syksy sinä olet, niin kuin mekin, hän naurahtaa.
Lea ihastui omassa väripaletissaan hänelle sopivaan pinkkiin, turkoosinsiniseen ja tietynsävyiseen vihreään, joita hän ei olisi arvannut kokeilla. Keltaista hän on jonkin verran käyttänyt, mutta huomasi nyt, että keltaisen viileä sävy näyttää murrettua lämmintä keltaista paremmalta kasvoja vasten.
Värianalyysissa testattava saa itselleen väripaletin, jota voi käyttää apuna vaate- ja kangaskaupassa. Usein luullaan, että värianalyysi supistaa värivalikoimaa, mutta käykin päinvastoin. Kaikista värivuodenajoista löytyvät nimittäin kaikki perusvärit eri sävyineen.
Lea aikoo kokeilla uusia värejä hankkimalla aluksi huiveja.
– Paletin kanssa kirpparille, hän suunnittelee.
Musta on monen suomalaisen suosikki, mutta värianalyysin mukaan musta ja puhdas valkoinen sopivat parhaiten vain tavityypille. Muilla musta lähellä kasvoja saa juonteet ja varot korostumaan, selventää Anu Tuomaala. Talvi-ihminen on omalta väritykseltään tumma ja kontrastinen, hiukset ovat joko aivan tummat tai platinan vaaleat. Talvelle sopivat parhaiten viileät, vahvat värisävyt. Värimaailmaltaan vaalealle keväälle sopivat lämpimät, kirkkaan heleät perusvärien sävyt. Kesätyypille sopivat viileät, murretut ja utuisen puuteriset sävyt. Syksyä pukevat lämpimät, syvät ja murretut sävyt, joita löytyy myös syksyisestä luonnosta.
Katse vaatekaappiin
Anu Tuomaala tietää myös omasta kokemuksestaan, että vaatekaapin sisältö voi tuntua toimimattomalta, ”eikä ole mitään päällepantavaa”.
Hän neuvoo käymään vaatekaappia läpi ja miettimään, miten vaatteita ja värejä voi yhdistellä ja saada kokonaisuus toimivaksi. Kaapista kannattaa poistaa kooltaan, tyyliltä tai väreiltään epäsopivat.
Perusvaatteiksi kannattaa valita laadukkaita ja ajattomia malleja, jotka ovat väritykseltään hillityn neutraaleita.
Neutraaleihin peruspuvuston väreihin voi yhdistää vahvempia, oman paletin aksentti- ja kontrastivärejä yksittäisinä vaatekappaleina tai asusteina tilanteen ja kauden mukaan.
Aksenttivärit ovat huomiotaherättävämpiä kuin perusvärit ja niillä saadaan monipuolisuutta vaatekaappiin.
Kontrastivärit sijaitsevat vastakkaisella puolella väriympyrää henkilökohtaisiin värisävyihin verrattuna. Omia aksentti- ja kontrastivärejä kannattaa käyttää lähellä kasvoja, sillä ne vahvistavat omia värejä.
Värianalyysissa saatavaa väripalettia ja konsultin neuvoja voi hyödyntää myös meikki- ja hiusvärien valinnassa ja silmälasien kehysten hankinnassa.
Anu Tuomaala kertoo, että hänen edustamansa ruotsalaisen Cosmopharman repertuaariin kuuluvat myös ekologiset ihon- ja kauneudenhoitotuotteet, joita voidaan esitellä ja kokeilla konsulttien järjestämissä hemmotteluilloissa.