Iiläinen Maija Tahkola on ottanut asiakseen ja jopa työkseen puhua kuolemasta. Kun nuori nainen jakaa messuilla Sinä kuolet ‑postikortteja tai muistuttaa some-päivityksissään elämän rajallisuudesta, ajattelee helposti hänen kokeneen kovia. Tästä ei kuitenkaan ole kysymys.
– Ei minulla ole toistaiseksi ollut elämässäni mitään erityisen kipeitä menetyksiä. Elämän rajallisuutta koskevat asiat ovat aina kiinnostaneet ja olen halunnut mietiskellä ihmisen elämää filosofisesta näkökulmasta.
Työtä kuoleman normalisoimiseksi
Kiimingissä syntynyt Tahkola aloitti lukion jälkeen teologian opinnot päämääränään uskonnonopettajan ammatti. Hän ei kuitenkaan tuntenut teologiaopintoja omikseen, joten vaihtoi kasvatustieteen puolelle.
– Siinä vaiheessa halusin kuitenkin jatkaa jollain tavoin myös henkisen puolen parissa ja aloitin vapaaehtoistyön syöpäyhdistyksessä saattotukihenkilönä.
Sittemmin Tahkola on valmistunut ohjaukseen, psykologiaan ja teologiaan erikoistuneeksi kasvatustieteen maisteriksi, pätevöitynyt opettajaksi ja kouluttautunut kriisityöntekijäksi. Hän on myös työskennellyt Henkirikoksen uhrien läheiset ry:ssä (Huoma ry).
Työssään Tahkola huomasi, että kuolemasta puhuminen on Suomessa vaikeaa.
– Olen kuullut, kuinka esimerkiksi tuttavat saattavat kohdatessa vaihtaa kadun puolta. Ei uskalleta tavata läheisensä menettänyttä tai ei tiedetä, mitä hänelle sanoisi.
Tahkolalla oli halu täyttää tuota tietämättömyyden aukkoa. Hän tutki netistä, mitä kaikkea maailmalla on tehty asian eteen.
– Esimerkiksi Yhdysvalloissa on liikehdintää kuoleman normalisoimiseksi. Siellä järjestetään jo kotihautajaisia, joissa vainaja tuodaan kotiin puettavaksi ja saateltavaksi.
Yleensä asiat maailmalta tulevat viiveellä Suomeen. Tahkola odotteli, että näin tapahtuisi myös kuoleman normalisoimisen kanssa. Koska niin ei käynyt, päätti hän tehdä sitä itse. Hän perusti alkuvuodesta Kuolevala-yrityksen. Se tarjoaa kuoleman parissa työskenteleville koulutusta kuolemasta. Kuolemakoulutusta Tahkola antaa varsinaisen leipätyönsä ohessa. Päätyökseen hän toimii kehittämishankkeen projektipäällikkönä.
Kuolevala tarjoaa ammattilaisille koulutusta esimerkiksi kuoleman kohtaamiseen koulussa tai työpaikalla ja opastusta psykososiaaliseen tukeen palliatiivisessa hoidossa. Tarvetta olisi vastaaville koulutuksille myös suurelle yleisölle. Jotain on kuitenkin heillekin tulossa. Tammikuussa ilmestyy Duodecimin kustantama suruaiheinen artikkelikirja, jonka yksi kirjoittajista on Tahkola. Kirjan kohderyhmä on suuri yleisö, mutta sitä voidaan käyttää myös oppikirjana.
Kuolemapuhe edistää hyvinvointia
Miksi sitten kuolemasta pitäisi puhua enemmän?
– Elämän rajallisuuden muistaminen edistää hyvinvointia. Se auttaa elämään hetkessä. Ihmiset elävät aika paljon “sitku”-elämää eli ajattelevat tekevänsä asioita sitten joskus. Kukaan ei tiedä, tuleeko sitä hetkeä koskaan vai onko jo kuollut ennen sitä.
Kuolemasta puhuminen hälventää myös kuolemanpelkoa.
– Tutkimusten mukaan monet nuoret ja myös noin 50-vuotiaat naiset pelkäävät kuolemaa. Kuolemasta avoimesti keskustelemalla voidaan vähentää näitä pelkoja.
Toki kuolemaa saa pelätäkin, mutta pelossa ei saa olla kiinni.
– Pelon hälveneminen auttaa elämään rohkeammin. Monet harmittelevat kuolemansa lähestyessä tehneensä liikaa töitä tai viettäneensä liian vähän aikaa läheistensä kanssa.
Hautajais- ja huoltajuustoiveita
Kuolemakouluttaja vinkkaa, että esimerkiksi hautajaistoiveista on hyvä keskustella jo ennen kuin tietää kuoleman olevan lähellä. Kannattaa keskustella myös, miten lasten huoltajuus mahdollisesti järjestetään mikäli molemmat vanhemmat kuolevat.
– Näistä asioista keskustellaan usein silloin, kun tiedetään kuoleman olevan lähellä. Moni kuolee kuitenkin yhtäkkiä esimerkiksi liikenneonnettomuudessa tai henkirikoksen uhrina. Sitten ei voi enää kysyä.
Hautajaistoiveiden kirjaamisen lisäksi voi kirjoittaa vaikkapa kirjeen lapsilleen tai koota muistokirjan jälkeenjääville.
Tahkola ei ole suuremmin perehtynyt nykyisin harrastettavaan kuolinsiivoukseen, jossa tavaroita vähennetään ennen kuolemaa.
– Jos tavaraa on paljon, niin totta kai karsiminen helpottaa perikunnan tehtäviä. Ja onhan kuolinsiivouskin yksi väylä normalisoida kuolemaa.
Kuolemakouluttaja rohkaisee keskustelemaan kuolemasta ja varautumaan siihen.
– Varautuminen ei tee kuolemasta totta. Eloonjääneille on helpompaa, kun tiedetään kuolleen tahto.
Lauantaina on pyhäinpäivä
• Ensi lauantaina vietettävänä pyhäinpäivänä on vainajien muistopäivä.
• Monet omaiset vievät pyhäinpäivänä edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia tai sytyttävät kynttilän vaikkapa kotonaan.
• Jumalanpalveluksissa muistetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakuntalaisia. Monissa seurakunnissa luetaan heidän nimensä ja heidän muistokseen sytytetään kynttilöitä.