Van­hat M‑S mer­ki­tyt tal­vi­ren­kaat muut­tu­vat kielletyiksi

Marraskuusta lähtien talvirenkaissa tulee olla merkintä, jossa kolmihuippuisen vuoren sisällä on lumihiutale. Se tarkoittaa, että rengas on ominaisuuksiltaan turvallinen Pohjoismaiden talvikeleihin. Kuva: Pixabay.Marraskuusta lähtien talvirenkaissa tulee olla merkintä, jossa kolmihuippuisen vuoren sisällä on lumihiutale. Se tarkoittaa, että rengas on ominaisuuksiltaan turvallinen Pohjoismaiden talvikeleihin. Kuva: Pixabay.

Monel­le autoi­li­jal­le täl­lä­kin het­kel­lä on ajan­koh­tais­ta miet­tiä ren­kaan­vaih­toa ja nyt onkin oikea aika rat­sa­ta omat ren­kaat, jot­ta ne täyt­tä­vät lain­mu­kai­set sää­dök­set. Tal­vi­ren­kai­ta kos­ke­vat sää­dök­set muut­tui­vat kesä­kuus­sa 2020 ja 1.11.2024 läh­tien ren­kais­sa tulee olla mer­kin­tä 3PMSF (3PeakMountainSnowFlake) ‑mer­kin­tä, eivät­kä van­hat M+S /Mud and Snow) ‑mer­ki­tyt ren­kaat enää ole sal­lit­tu­ja. Ren­gas­mar­ket Hau­ki­pu­taan yrit­tä­jä Juha Maja­va ker­too, että muu­tok­seen ei ole tar­vin­nut kau­heas­ti varau­tua, sil­lä asias­ta on puhut­tu jo pitkään.

– En usko, että van­ho­ja M+S‑renkaita on kau­heas­ti enää liik­keel­lä. Nii­den val­mis­tus on lope­tet­tu jo muu­ta­ma vuo­si sit­ten, Maja­va toteaa.

Lii­ken­ne­tur­va ker­too, että uusi niin kut­sut­tu vuo­ris­to­lu­mi­hiu­ta­le­mer­kin­tä takaa, että ren­gas on tyyp­pi­hy­väk­syt­ty vaa­ti­viin tal­vio­lo­suh­tei­siin tar­koi­te­tuk­si tal­vi­ren­kaak­si ja ren­gas täyt­tää stan­dar­din mukai­sen lumi­pi­to­vaa­ti­muk­sen. Maja­va sanoo­kin, että moni asia­kas on yllät­ty­nyt nime­no­maan sii­tä, että ennen ren­gas­val­mis­ta­jat ovat voi­neet vain lät­käis­tä ren­kaa­seen M+S ‑mer­kin­nän, ilman, että sitä oli­si tes­tat­tu mil­lään taval­la. Osa ren­gas­val­mis­ta­jis­ta on pis­tä­nyt mer­kin jopa myös kesärenkaisiin.

– Nyt asia­kas tie­tää var­mas­ti, että vuo­ris­to­mer­kit­ty ren­gas on läpäis­syt asian­mu­kai­set tes­tit ja täyt­tää vaa­ti­muk­set, Maja­va lisää.

Suo­meen tulee käy­tet­ty­jä auto­ja muu­al­ta Euroo­pas­ta ja nii­den muka­na tule­viin ren­kai­siin oli­si hyvä kiin­nit­tää huo­mio­ta, sil­lä tal­vi­ren­kai­den käyt­tö ja mää­räyk­set vaih­te­le­vat mait­tain. Esi­mer­kik­si Sak­sa on kiel­tä­nyt jo aiem­min M+S ‑mer­kit­ty­jen ren­kai­den käy­tön, mut­ta Tans­kas­sa ei ole lain­kaan tal­vi­ren­gas­pak­koa. Lii­ken­ne­tur­va muis­tut­taa, että kit­ka­ren­kai­ta on sekä poh­jois­mai­siin että Kes­ki-Euroo­pan kelei­hin tar­koi­tet­tu­ja ja ulko­mail­ta autoa ostaes­sa tuli­si huo­mioi­da, että ren­kaat ovat Suo­men kelei­hin sopivat.

Nokian ren­kais­ta ker­ro­taan, että vuo­ris­to­lu­mi­hiu­ta­le­mer­kin­tä löy­tyy sekä kit­ka- että nas­ta­ren­kais­ta ja mer­kin­tä todis­taa, että kysei­sel­lä ren­kaal­la aja­mi­nen Poh­jois­mai­den tal­vio­lo­suh­teis­sa on turvallista.

Tal­vi­ren­kai­ta tulee käyt­tää jos sää tai keli sitä edel­lyt­tää 1.11.–31.3. väli­se­nä aika­na. Lait­to­mis­ta tal­vi­ren­kais­ta voi jat­kos­sa saa­da sakot ja ne voi­vat myös estää vuo­si­kat­sas­tuk­sen läpäi­se­mi­sen. Kui­ten­kin M+S‑merkittyjä ren­kai­ta voi käyt­tää edel­leen 30.11.2029 saak­ka O2-luo­kan perä­vau­nus­sa. Lisäk­si maas­to­käyt­töön tar­koi­te­tut POR eli Pro­fes­sio­nal-Off-road ‑mer­ki­tyt ren­kaat ovat sal­lit­tu­ja. Maja­va tote­aa ammat­ti­mai­seen maas­to­käyt­töön tar­koi­tet­tu­ja ren­kai­ta ole­van kui­ten­kin todel­la vähän liikenteessä.

Ren­gas­mar­ke­tin seson­ki on jo alka­nut ja ren­kai­den­vaih­to­lis­tat ovat olleet täyn­nä jo pari­sen viik­koa. Nykyi­nen talous­ti­lan­ne on näky­nyt Maja­van mukaan myös ren­gas­va­lin­nois­sa ja sii­nä, että ren­kai­ta kulu­te­taan pitempään.

– Ren­kaat tul­laan vaih­ta­maan myö­hem­min syk­syl­lä ja myös uusien ren­kai­den ostoa veny­te­tään pidem­mäl­le. Osa halu­aa panos­taa parem­pi­laa­tui­siin ren­kai­siin, jot­ka mah­dol­li­ses­ti kes­tä­vät kau­em­min ja osa taas etsii edul­li­sem­paa vaih­toeh­toa, Maja­va kertoo.

Ren­kai­den mer­kin­tö­jä tar­kas­tel­les­sa on hyvä mita­ta myös ren­kai­den kulu­tus­pin­ta. Pää­urien syvyy­den pitää olla tal­vi­ren­kaas­sa vähin­tään kol­me millimetriä.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.