Valto Kallio Pernu syntyi Iissä 24.2.1909. Valton isä, maanviljelijä Kalle Heikinpoika Pernu tunnettiin myös lautamiehenä ja herastuomarina.
Isän suvussa oli ollut talollisia ja seppiä, joten kiinnostus kätten taitoihin periytyi tätä kautta. Valton äidin, Jenni Eufimia Virkkulan suku oli kotoisin Tornionjokilaaksosta. Perhe muutti Ylitorniolta Pohjois-Iin Virkkulaan vuonna 1878 ja Jenni syntyi seuraavana vuonna.
Valto Pernu tuli tunnetuksi valokuvaajana ja harrastajamaalarina. Parhaat valokuvansa hän otti jo nuorena miehenä 1920- luvun lopulla ja 1930- luvulla. Hän kierteli ”vaellusvuosinaan ” eri puolilla Suomea, kuvasi kotiseudullaan Iissä ja teki myös polkupyörämatkan Petsamoon, josta on jäänyt erinomainen 80 kuvan sarja. Petsamo-aiheinen valokuvanäyttely olikin viime kesänä nähtävissä Iin kotiseutumuseolla, josta se palasi takaisin Lapin Maakuntamuseoon Arktikumiin, jossa Valton valokuvakokoelmaa säilytetään.
1920- luvun ja 1930- luvun kuvista kertoo mielenkiintoista kieltään kuvien taakse Valton tekemät muistiinpanot: ”Vanhaa aikaa. Puuauralla kynnetään vielä Karjalassa 1925 ”, ”Pellavaa loukudetaan oikein tehdasmaisesti. Tampereen seuduilla”, ”Kuuluisaa Imatraa v. 1932 Huom ylenpänä on valtion voimalaitos. Tältä sillalta on moni tehnyt sukellusnäytöksen ikuisuuteen ”.
Valto kuvasi Ylitornion kirkonkin, joka sittemmin tuhoutui Lapin sodassa. Petsamon reissulta voisi mainita esimerkiksi ” Erämaan lapsen kehto Jossa kuljetetaan Lapin palleroista talvipakkasillakin”, ”Petsamon pääkaupunki Parkkinan kylä” tai ”Turisteja Juho Vesaisen kannella+merkitty laivan kapteeni ”.
1940-luvun loppupuolella Valto aloitti torikuvaajana Rovaniemen torilla. Hänet tunnettiin torikuvaaja ”Linssinä ” lähes neljänkymmenen vuoden ajan. Hän keskittyi henkilökuviin.
Hyvät taidot henkilökuvauksessa hän olikin ehtinyt hankkia jo varhain. Kuvien tekninen taso ei kuitenkaan enää ollut samaa tasoa kuin 1930- luvulla. Valton torikuvaajana käyttämä kuvaustekniikka oli erikoinen. Hän kuvasi filmin sijasta suoraan valokuvapaperille kaksivaiheisella ns. pikakuvausmenetelmällä ja niin asiakas sai mukaansa saman tien myös valokuvan. Kuvakoko oli pieni; 9 x 12 cm tai vieläkin pienempi.
Kameransa jatkeeksi Valto oli rakentanut suuren valotiiviin laatikon, jonka sisällä tapahtui pimiötä vaativa alkuosa. Paperinegatiivi piti rep
rokuvata ja toistaa jälleen kehitysprosessi ennen kuin päästiin tutkimaan normaalia positiivikuvaa. Toriteltan taustalla oli jokin Lapin maisema.
Kun Polaroidin pikakuvausmenetelmä valokuvaamoihin tuli 1950- luvulla, niin Valton mahdollisuudet pärjätä passikuvien ottajana väheni oleellisesti. Valto jatkoi kuitenkin torikuvaajana 1980- luvun puoliväliin. 1970- luvulla hän oli aloittanut myös taiteilijan uransa maalarina. Ura jatkui aina Valton kuolemaan saakka 25.2.1986.
Maalausten tasosta voisi sanoa, että ne edustivat ns. toritaidetta sekä laadultaan että aihepiiriltään. Lapin maisemat sekä ihmiset ja eläimet niissä olivat hänen mieliaiheitaan. Ja erityisesti poro tuntuu olevan monesti kuvissa esillä. Tauluissaan hän saattoi käyttää voimakkaita värejä. Maalausalusta saattoi tosin olla hyvin vaihteleva; kangas, kerniliina, pahvi tai jokin muu pohjaksi sopiva. Väreiksikin kelpasivat monenlaiset maalit.
Valton ominaisuus luonnonsuojelijana näkyy monessa häneltä säilyneessä taulussaan. Kuolemansa jälkeen hän yllätti kaikki; hän oli laatinut testamentin, jossa hän testamenttasi hänen jälkeensä perustettavalle säätiölle omaisuutensa. Yhtenä ehtona kuitenkin oli, että testamenttiin sisältyvien metsien piti säilyä ”kirveen koskemattomina ”.
Valto Pernun säätiön perustava kokous oli 26.2.1988. Ensimmäisen hallituksen puheenjohtajaksi valittiin opettaja Jouni Tervonen, varapuheenjohtajaksi Iin nimismies Eero Aho, muiksi jäseniksi kansalaisopiston rehtori Ersso Ervasti, kunnanjohtaja Tuure Leinonen, Lippa-Maija Anttila, joka oli Valton sukulaisia, kuten Jouni Tervonenkin, Virkkuloiden puolelta. Lisäksi hallitukseen kuuluivat Iin Metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Eero Alaraasakka ja taiteellisena asiantuntijana taiteilija Kaija Elo. Hallitukseen valittiin siis silloisia iiläisiä kulttuurivaikuttajia. Säätiön säännöissä mainitaan mm. että ” säätiön tarkoituksena on valokuvaaja Valto Pernun taiteen vaaliminen ja esittäminen sekä taiteen, talonpoikaisperinteen ja luonnonsuojelun tukeminen ja edistäminen siinä ympäristössä, missä Pernu on kasvanut ja vaikuttanut ”.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiön tehtäväksi tuli kerätä ja tallettaa Valto Pernun taidetta ja hänen elämäntyöhönsä liittyvää aineistoa. Lisäksi säätiön tehtäväksi tuli hoitaa kiinteistöjä ja mm. kunnostaa museorakennus Valto Pernun taiteen esille panemiseksi, jonne sijoitetaan Pernun taidetta ja samalla mahdollistetaan myös muun taiteen esittäminen ja tukeminen sekä taideharrastuksen lisääminen.
– Tapasin Valto Pernun Rovaniemellä vuonna 1976 häntä tuntematta, jolloin Valto otti minusta ja tulevasta vaimostani Seijasta valokuvan tiellä joen rannalla, muistelee nykyiseenkin hallitukseen vielä kuuluva Eero Aho.
– Oli selvitettävä, oliko Valtolla perillisiä. Ja kun niitä ei ollut, alettiin toimenpiteisiin säätiön perustamiseksi. Valtolla oli ollut toiveena, ettei omaisuus olisi mennyt valtiolle tai kunnalle. Säätiön perustamisen ensi vaiheessa esitin kihlakunnanoikeudelle että määrättäisiin toimitsija säätiön perustamista varten ja patentti- ja rekisterihallitukselle, että testamentille määrättäisiin toimeenpanijaksi testamentissa määrätty Jouni Tervonen.
– Monella iiläisellä ei ole oikein muistikuvaa Valtosta. Niin ei ole ollut minullakaan, muistelee nykyisen hallituksen puheenjohtaja Olli Tolonen.
– Valton kodin rakentamisajankohdasta meillä ei ole tarkkaa tietoa, mutta 1900- luvun alkupuolelle se sopisi hyvin.
– Valto Pernun säätiö on alusta alkaen ollut vakavarainen. Nykyään se omistaa osakkeita, metsää ja kiinteistöjä. Valton peruspääomakin oli merkittävä; rahaa ja metsäpalstoja. Valto oli kaikessa hiljaisuudessa harrastanut osakesäästämistäkin. Hän seurasi tarkkaan eri yhtiöiden tilintarkastuksia ja osakekursseja. Koskaan hän ei leveillyt sillä, että hänellä oli säästöjä. Hän oli erittäin tarkka rahan käytön suhteen, toteavat Eero Aho ja Olli Tolonen.
Hallituksen toimintaperiaatteet ovat säilyneet entisellään. Nykyhallituksen puheenjohtajana toimii Olli Tolonen. Muina jäseninä toimivat Eero Aho, Eero Alaraasakka, Simo Paakkola, Kaija Elo ja Sirpa Jääskeläinen. Pitkäaikainen puheenjohtaja Jouni Tervonen on nykyisin kunniapuheenjohtaja.
Nykyään säätiö näkyy esimerkiksi taideapurahojen jakamisten aikaan tai vaikkapa Iissä järjestettävän Photo Maratonin yhteydessä. Toki Valton kodissa oleviin valokuva- ja taidekokoelmiin pääsee tutustumaan erikseen sovittaessa.
Kävimme säätiön metsänhoidosta vastaavan Eero Alaraasakan kanssa Pohjois-Iin Kuninkaanharjuntien päästä alkavalla Mätässuon palstalla. Palsta on 54 hehtaarin alue, jonka itälaidalla on yksi Iin puisimmista metsistä. Metsätyyppinä on lehtomainen korpi. Puusto on pääasiassa koivusta ja männystä koostuvaa sekametsää.
– Alta päin nouseva kuusi on valtaamassa pikkuhiljaa aluetta. Ennusteena on, että seuraavien kymmenien vuosien sisällä koivu lahoaa ja mänty pökkelöityy kuusikon tieltä, toteaa Eero.
– Pohjakasvusto on täällä lähinnä suokasvillisuutta, kuten rahkasammalta, heinää, hillaa ja vastaavaa. Hakkuumerkkejä ei tältä alueelta löydy. Puuston määrä on erittäin korkea. Pohjapinta-ala (ppa ) on noin 45 neliömetriä per hehtaari ja puiden keskipituus vähintään 20 metriä, pisimpien jopa 24 metriä. Näin ollen puuston tilavuus nousee yli 400 kuutiometriin hehtaaria kohden. Toki olemme puisimmalla kohdalla. Keskimäärin tällä alueella on puuston määrä 342 m³/ha alueelta 15 vuotta sitten tehdyn inventoinnin mukaan.
– Metsä on testamentilla suojeltu, joten sieltä ei voi hakata puuta. Valto Pernu testamenttasi metsää 170 hehtaaria. Säätiö on hankkinut Iistä lisää metsää, josta suurin osa on talousmetsää. Vapaaehtoista suojelualuetta hankituilla metsäpalstoilla on noin 100 hehtaaria. Metsäpalstoja löytyy eri puolilta Iitä, enimmäkseen sydänmailta.Säätiö pyrkii jatkossakin hankkimaan metsiä, jotka voivat olla myös kasvuvaiheessa. Aarnimetsäalueetkin tulevat kysymykseen. Kulkiessamme Mätässuon palstalla, ilmansuunnat katosivat. Ilman karttaa tai kompassia ei sieltä olisi osannut pois. Toisaalta moni haluaisi retkeillä Valton ikimetsissä. Helpoin tapa siihen olisi merkityt polut opastustauluineen.
Heino Pernu (s. 1941) asui Valton naapurissa. Hän ei ole kuitenkaan Valtulle sukua, kuten hän Valtoa kutsui.
– Muistan Valtun lapsuudesta saakka. Valtu kiersi jo silloin maakuntaa. Pentti Liedes naapuristamme oli kuljettanut Valtua Rovaniemellä siitä saakka, kun hän alkoi siellä kuvaustoimintansa. Itse aloin kuskaamaan häntä 70- luvun loppupuolelta alkaen aina loppuun saakka. Kesällä vein hänet torille ja syksyllä sitten hirven metsästyksen aikoihin hain hänet pois. Talvisin tärkeät olivat Ounasvaaran kisat, jolloin laitettiin teltta pystyyn torille. Peräkärryyn lastattiin talven aikana korjattu teltta, kamera, maalaukset ja tietenkin vihreä pappatunturimopo.
– Valtu oli hyvin tarkka rahoistaan. Kerrankin, kun Rovaniemellä eräs turisti pyysi alennusta Valtun tekemästä peikko-otuksesta, niin Valtu tuumasi, ettei voi alennusta antaa, koska ensimmäinen miljoona on vielä saavuttamatta.
– Vierailuja Valtun luokse teimme usein. Veimme Valtulle usein lämpiäisiä. Erityisesti lämmin leipä oli herkkua. Samoin vein hänelle jouluisin jouluaterian, muistelee Eevi.
– Valtu oli lupsakka mies, mutta melko nuuka. Maitoliima oli siihen aikaan muotia, ja Valtu saattoi paikata huopatossunsakin moneen kertaan. Ompelukonekin Valtulla oli. Vaatekaupassa hän kävi harvoin. Niinpä vanha sanonta, kellä on paikka paikan päällä, sillä on markka markan päällä, piti paikkansa Valtun kohdalla.
Lähteitä: Valto Pernu, Pohjoisen valokuvaaja, Valto Pernun säätiö, Lapin maakuntamuseon julkaisuja 11, 2006; Tutkimusraportti Valto Pernun säätiön metsäalueesta Pohjois-Iissä, Tuomo Sassi, 2003.