Uudes­sa raken­ta­mis­lais­sa huo­mioi­daan ilmastovaikutukset

Raklin teknisen johtajan, Mikko Somersalmen mielestä on tärkeää, että rakennusalan ääni tulee kuulluksi uutta lakia säädettäessä.Raklin teknisen johtajan, Mikko Somersalmen mielestä on tärkeää, että rakennusalan ääni tulee kuulluksi uutta lakia säädettäessä.

Uusi raken­ta­mis­la­ki hyväk­syt­tiin edus­kun­nas­sa 1.3.2023. Laa­jaa koko­nai­suut­ta on val­mis­tel­tu vuo­sia ja sen on tar­koi­tus tul­la voi­maan 1.1.2025. Kiin­teis­tö­no­mis­ta­jia ja raken­nut­ta­jia edus­ta­van Raklin mukaan lain val­mis­te­lun aika­na ei toteu­tet­tu riit­tä­vää vai­ku­tus­te­nar­vioin­tia, joten käy­tän­nön vai­ku­tuk­sis­ta ei ole vie­lä tark­kaa tietoa.

Raken­ta­mis­lu­pa, toi­men­pi­de­lu­pa ja toi­men­pi­deil­moi­tus sulau­tu­vat uudes­sa raken­ta­mis­lais­sa yhdek­si lupa­muo­dok­si, eli raken­ta­mis­lu­vak­si. Kii­min­ki­läi­sen raken­nus­lii­ke VIK-raken­nus Oy:n toi­mi­tus­joh­ta­ja Vil­le Kos­ki uskoo, että uusi raken­ta­mis­la­ki tulee hel­pot­ta­maan asioi­ta, eten­kin kun kaik­keen ei tar­vit­se jat­kos­sa hakea erik­seen lupaa.

–Nyky­käy­tän­nöl­lä lupa­pro­ses­sin vai­keu­den ja kal­liin hin­nan takia moni on raken­ta­nut luvat­ta tai jät­tä­nyt koko­naan raken­ta­mat­ta tai kor­jaa­mat­ta raken­nuk­sia, Kos­ki sanoo.

Osa­na lupa­pro­ses­sia on jat­kos­sa esi­tet­tä­vä raken­nus- ja pur­ku­ma­te­ri­aa­li­sels­vi­tys. Raken­nus­hank­kee­seen ryh­ty­vän on myös raken­ta­mis­lu­paa haet­taes­sa teh­tä­vä ilmas­to­sel­vi­tys, jos­sa tulee rapor­toi­da uuden raken­nuk­sen tai laa­ja­mit­tai­ses­ti kor­jat­ta­van raken­nuk­sen hii­li­ja­lan­jäl­ki. Lain tavoit­tee­na on Ympä­ris­tö­mi­nis­te­riön tie­dot­teen mukaan tuo­da ilmas­ton­muu­tok­sen hil­lin­tä osak­si raken­ta­mi­sen lain­sää­dän­töä. Voi­maan tule­va laki ohjaa raken­ta­maan vähä­hii­li­ses­ti, eli raken­taes­sa tulee huo­mioi­da raken­nuk­sen koko elin­kaa­ren aika­na syn­ty­vät ilmas­to­hai­tat ja ‑hyö­dyt.

–Meil­lä Suo­mes­sa­kin raken­net­tu ympä­ris­tö aiheut­taa kol­man­nek­sen kas­vi­huo­ne­pääs­töis­tä, joten olen iloi­nen, että edus­kun­ta hyväk­syi uuden raken­ta­mis­lain. Se aut­taa alaa kehit­ty­mään, ilmas­to- ja ympä­ris­tö­mi­nis­te­ri Maria Ohi­sa­lo (Vihr) ker­toi tiedotteessa.

Raklis­sa ollaan tyy­ty­väi­siä, että ympä­ris­tö­va­lio­kun­ta on koros­ta­nut alan otta­mis­ta mukaan lakiin liit­ty­vien ase­tus­ten val­mis­te­lus­sa. Raklin tek­ni­nen joh­ta­ja Mik­ko Somer­sal­mi tote­aa, että vaik­ka laki on nyt hyväk­syt­ty edus­kun­nas­sa, on huo­mat­ta­va, että monel­ta osin lain myö­tä tule­vat vaa­ti­muk­set tar­ken­ne­taan sää­det­tä­vil­lä asetuksilla.

–Ymä­ris­tö­va­lio­kun­ta on koros­ta­nut, että näi­tä ase­tuk­sia on työs­tet­tä­vä tii­viis­ti yhdes­sä kiin­teis­tö- ja raken­ta­mi­sa­lan kans­sa, jos­ta olem­me Raklis­sa iloi­sia. Raken­ta­mis­lain vai­ku­tuk­set näky­vät suo­raan raken­ta­mi­ses­sa ja raken­nus­hank­keis­sa, ja sik­si on tär­ke­ää, että alan ääni tulee kuul­luk­si, Somer­sal­mi sanoo.

Lakie­si­tyk­seen tuli vie­lä edus­kun­ta­kä­sit­te­lys­sä usei­ta muu­tok­sia, jois­ta yksi mer­kit­tä­vim­mis­tä oli käyt­tö­tar­koi­tuk­sen muu­tok­sia hel­pot­ta­va kir­jaus poik­kea­mis­lu­pa­py­kä­lään. Somer­sal­mi sanoo, että yksit­täi­ses­sä koh­tees­sa poik­kea­mis­lu­pa­me­net­te­ly tulee ole­maan ket­te­räm­pi vaih­toeh­to kuin kaa­van uudistaminen.

–Niin ilmas­ton kuin kan­san­ta­lou­den näkö­kul­mas­ta tyh­jät, käyt­tä­mät­tö­mät tilat ovat silk­kaa tuh­laus­ta. On erin­omai­nen asia, että tilat, joil­la on kysyn­tää, saa­daan käyt­töön, Somer­sal­mi sanoo.

Raken­nus­ten kor­jaa­mat­ta jät­tä­mi­nen huo­les­tut­taa VIK-raken­nuk­sen Kos­kea, sil­lä se ei ole hyvä rat­kai­su asu­mis­ter­vey­den eikä raken­nus­ten arvon säi­ly­mi­sen kan­nal­ta. Raken­nus­lu­paa edel­lyt­tä­vien raken­ta­mis­hank­kei­den kyn­nys­tä tul­laan nos­ta­maan siten, että jat­kos­sa esi­mer­kik­si alle 30 neliön varas­ton tai piha­sau­nan voi raken­taa ilman lupaa, kun­han raken­ta­mis- ja kaa­va­mää­räyk­set sekä ran­ta­ra­ken­ta­mi­sen sään­nök­set täyt­ty­vät. Kaik­ki raken­nuk­set kui­ten­kin kulut­ta­vat jat­kos­sa­kin ton­tin rakennusoikeutta.

–Tämä uusi laki hyö­dyt­tää eni­ten raken­nusa­lan yri­tyk­siä, jot­ka tuot­ta­vat val­mii­ta piha­ra­ken­nuk­sia, jot­ka tuo­daan pai­kal­le koko­nai­se­na tai pys­ty­tys­val­mii­na paket­ti­na, Kos­ki lisää.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.