Kun uudenvuodenaaton juhlinnan ruokapuoli on helppo ja nopea, voidaan keskittyä juhlimaan ilman huolta keittiössä häärimisestä. Vaikka ruoat ovat nopeita ja helppoja, niiden oikeaan valmistukseen kannattaa panostaa, jotta ruoka on kuitenkin myös herkullista.
Nakin kuumentaminenkaan ei ole ihan niin suoraviivaista kuin voisi luulla. Valitsipa kuumennuskeinoksi keittämisen, höyryttämisen, uunittamisen, paistamisen tai mikrotuksen, tärkeintä on muistaa pistellä joka nakkiin muutama reikä, vaikka haarukalla. Tämä estää varsinkin luonnonkuoressa olevien nakkien halkeamisen, keittäessä jopa katkeamisen.
Jos valitset keittämisen, keinoja on monia. Yksi tapa on laittaa kattilaan kylmää vettä ja reikäiset nakit kylmään veteen. Sitten kattila liedelle. Kun vesi kiehahtaa, kattila nostetaan pois liedeltä. Näitä keitettyjä nakkeja siis ei keitetä, vaan veden annetaan pikkuhiljaa jäähtyä, samalla nakkeja tarkkaillen. Kun nakit nousevat pintaan, ne ovat lämpimiä.
Toinen tapa on keittää kattilassa reilusti vettä. Kun vesi kiehuu, virta katkaistaan ja siirretään kattila pois liedeltä. Nakit laitetaan kylpyyn vasta nyt. Viiden minuutin kuluttua nakit ovat lämpimiä. Parhaimmalta nakit maistuvat, kun kaadat tämän jälkeen veden pois mutta jätät nakit kuumaan kattilaan vielä siksi aikaa, kunnes niiden pinta kuivahtaa. Muista jättää tässä vaiheessa kansi pois.
Myös uuninakki maistuu uudenvuodenjuhlijoille. Uuni lämmitetään 150 asteeseen, nakit levitetään pellille, pistellään reikäisiksi ja laitetaan uuniin, kunnes ne saavat hieman väriä pintaansa.
Jos liemessä lillunut nakki ei innosta, voi sinulle sopivin tapa lämmittää nakit ollakin höyryttäminen. Höyryttäminen onnistuu parhaiten kerroskattilassa, jossa vesi tulee kattilan alimpaan osaan. Päälle laitetaan kattilan reikäisellä pohjalla varustettu osa ja kansi päälle. Varo, ettei vesi pääse loppumaan höyrytyksen aikana! Jos kerroskattilaa ei kotoa löydy, voi höyryttämisen tehdä tavallisella kattilalla ja isolla siivilällä.
Höyrytettävätkin nakit kannattaa pistellä haarukalla reikiä täyteen, jotta nakit eivät halkeaisi. Kymmenen minuuttia höyryssä riittää jo nakille kuin nakille.
Älä keitä nakkeja pilalle.
Uudenvuoden nakit kuumennetaan perinteisesti kuumassa vedessä kattilassa. Moni kuitenkin menee liian pitkälle keittämisen kanssa. Seurauksena kärsivät niin ulkonäkö, maku, ruokahalu kuin tunnelmakin.
Yleisin virhe on se, että nakkeja keitetään kiehuvassa vedessä. Tämä on todennäköisesti seurausta siitä, että puhutaan keitetyistä nakeista. Varsinaisesta keittämisestä ei siis ole kyse, pikemminkin hauduttamisesta kuumassa vedessä. Keitettäessä nakit halkeavat helposti. Toinen virhe on pitää nakkeja vedessä liian pitkään. Kuumassa vedessä nakkien väri muuttuu, ne harmaantuvat.
Uudenvuodenjuhlien nakkimenu tarvitsee vastapainokseen hieman kirpakan perunasalaatin. Päivin perunasalaatissa kirpeyttä tuo juuri sopivasti hapan omena ja etikka, jonka määrää voit itse säädellä omaan suuhun sopivaksi. Perusperunasalaatista ohjeen erottaa myös täyteläinen juusto, jota voit myös annostella omien mieltymysten mukaan.
Päivin perunasalaatti:
10 keskikokoista, kiinteää perunaa keitettynä ja jäähdytettynä
3 isoa herkkukurkkua, ei suolakurkkua!
3 hapanta omenaa
200 grammaa purjosipulin vihreitä osia
400 grammaa emmental-juustoa
800 grammaa majoneesia, joko itse tehtyä tai maustamatonta
2 dl kermaviiliä
2 dl ruokakermaa
2 rkl etikkaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
Ruohosipulia
Purjosipulin voit halutessasi korvata punasipulilla. Paloittele perunat, herkkukurkut, omenat, purjosipuli ja juusto kuutioiksi. Perunat voit jättää hieman rouheamman kokoisiksi, muut hienoiksi. Sekoita.
Sekoita majoneesi, kermaviili, ruokakerma, etikka, suola ja sokeri. Sekoita kastike salaattiin. Ripottele päälle hienonnettu ruohosipuli. Peitä astia kelmulla, sillä salaatin kastike imee herkästi makuja. Perunasalaatti säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Vielä ruokaisamman salaatin saat, kun paloittelet mukaan muutaman kananmunan.