Uuden­vuo­den menu: Kuu­mat nakit ja rai­kas perunasalaatti

Ruokapuoli kunnossa, juhla voi alkaa! Nakkien keittäminen on helppoa kun sen osaa ja paras perunasalaatti syntyy käden käänteessä.Ruokapuoli kunnossa, juhla voi alkaa! Nakkien keittäminen on helppoa kun sen osaa ja paras perunasalaatti syntyy käden käänteessä.

Kun uuden­vuo­de­naa­ton juh­lin­nan ruo­ka­puo­li on help­po ja nopea, voi­daan kes­kit­tyä juh­li­maan ilman huol­ta keit­tiös­sä hää­ri­mi­ses­tä. Vaik­ka ruo­at ovat nopei­ta ja help­po­ja, nii­den oike­aan val­mis­tuk­seen kan­nat­taa panos­taa, jot­ta ruo­ka on kui­ten­kin myös herkullista.

Nakin kuu­men­ta­mi­nen­kaan ei ole ihan niin suo­ra­vii­vais­ta kuin voi­si luul­la. Valit­si­pa kuu­men­nus­kei­nok­si keit­tä­mi­sen, höy­ryt­tä­mi­sen, uunit­ta­mi­sen, pais­ta­mi­sen tai mik­ro­tuk­sen, tär­kein­tä on muis­taa pis­tel­lä joka nak­kiin muu­ta­ma rei­kä, vaik­ka haa­ru­kal­la. Tämä estää var­sin­kin luon­non­kuo­res­sa ole­vien nak­kien hal­kea­mi­sen, keit­täes­sä jopa katkeamisen.

Jos valit­set keit­tä­mi­sen, kei­no­ja on monia. Yksi tapa on lait­taa kat­ti­laan kyl­mää vet­tä ja rei­käi­set nakit kyl­mään veteen. Sit­ten kat­ti­la lie­del­le. Kun vesi kie­hah­taa, kat­ti­la nos­te­taan pois lie­del­tä. Näi­tä kei­tet­ty­jä nak­ke­ja siis ei kei­te­tä, vaan veden anne­taan pik­ku­hil­jaa jääh­tyä, samal­la nak­ke­ja tark­kail­len. Kun nakit nouse­vat pin­taan, ne ovat lämpimiä.

Toi­nen tapa on keit­tää kat­ti­las­sa rei­lus­ti vet­tä. Kun vesi kie­huu, vir­ta kat­kais­taan ja siir­re­tään kat­ti­la pois lie­del­tä. Nakit lai­te­taan kyl­pyyn vas­ta nyt. Vii­den minuu­tin kulut­tua nakit ovat läm­pi­miä. Par­haim­mal­ta nakit mais­tu­vat, kun kaa­dat tämän jäl­keen veden pois mut­ta jätät nakit kuu­maan kat­ti­laan vie­lä sik­si aikaa, kun­nes nii­den pin­ta kui­vah­taa. Muis­ta jät­tää täs­sä vai­hees­sa kan­si pois.

Myös uuni­nak­ki mais­tuu uuden­vuo­den­juh­li­joil­le. Uuni läm­mi­te­tään 150 astee­seen, nakit levi­te­tään pel­lil­le, pis­tel­lään rei­käi­sik­si ja lai­te­taan uuniin, kun­nes ne saa­vat hie­man väriä pintaansa.

Jos lie­mes­sä lil­lu­nut nak­ki ei innos­ta, voi sinul­le sopi­vin tapa läm­mit­tää nakit olla­kin höy­ryt­tä­mi­nen. Höy­ryt­tä­mi­nen onnis­tuu par­hai­ten ker­ros­kat­ti­las­sa, jos­sa vesi tulee kat­ti­lan alim­paan osaan. Pääl­le lai­te­taan kat­ti­lan rei­käi­sel­lä poh­jal­la varus­tet­tu osa ja kan­si pääl­le. Varo, ettei vesi pää­se lop­pu­maan höy­ry­tyk­sen aika­na! Jos ker­ros­kat­ti­laa ei kotoa löy­dy, voi höy­ryt­tä­mi­sen teh­dä taval­li­sel­la kat­ti­lal­la ja isol­la siivilällä.

Höy­ry­tet­tä­vät­kin nakit kan­nat­taa pis­tel­lä haa­ru­kal­la rei­kiä täy­teen, jot­ta nakit eivät hal­ke­ai­si. Kym­me­nen minuut­tia höy­rys­sä riit­tää jo nakil­le kuin nakille.

Älä kei­tä nak­ke­ja pilalle.

Uuden­vuo­den nakit kuu­men­ne­taan perin­tei­ses­ti kuu­mas­sa vedes­sä kat­ti­las­sa. Moni kui­ten­kin menee lii­an pit­käl­le keit­tä­mi­sen kans­sa. Seu­rauk­se­na kär­si­vät niin ulko­nä­kö, maku, ruo­ka­ha­lu kuin tunnelmakin.

Ylei­sin vir­he on se, että nak­ke­ja kei­te­tään kie­hu­vas­sa vedes­sä. Tämä on toden­nä­köi­ses­ti seu­raus­ta sii­tä, että puhu­taan kei­te­tyis­tä nakeis­ta. Var­si­nai­ses­ta keit­tä­mi­ses­tä ei siis ole kyse, pikem­min­kin hau­dut­ta­mi­ses­ta kuu­mas­sa vedes­sä. Kei­tet­täes­sä nakit hal­kea­vat hel­pos­ti. Toi­nen vir­he on pitää nak­ke­ja vedes­sä lii­an pit­kään. Kuu­mas­sa vedes­sä nak­kien väri muut­tuu, ne harmaantuvat.

Uuden­vuo­den­juh­lien nak­ki­me­nu tar­vit­see vas­ta­pai­nok­seen hie­man kir­pa­kan peru­na­sa­laa­tin. Päi­vin peru­na­sa­laa­tis­sa kir­peyt­tä tuo juu­ri sopi­vas­ti hapan ome­na ja etik­ka, jon­ka mää­rää voit itse sää­del­lä omaan suu­hun sopi­vak­si. Perus­pe­ru­na­sa­laa­tis­ta ohjeen erot­taa myös täy­te­läi­nen juus­to, jota voit myös annos­tel­la omien miel­ty­mys­ten mukaan.

Päi­vin perunasalaatti:

10 kes­ki­ko­kois­ta, kiin­te­ää peru­naa kei­tet­ty­nä ja jäähdytettynä

3 isoa herk­ku­kurk­kua, ei suolakurkkua!

3 hapan­ta omenaa

200 gram­maa pur­jo­si­pu­lin vih­rei­tä osia

400 gram­maa emmental-juustoa

800 gram­maa majo­nee­sia, joko itse teh­tyä tai maustamatonta

2 dl kermaviiliä

2 dl ruokakermaa

2 rkl etikkaa

2 tl suolaa

1 tl sokeria

Ruo­ho­si­pu­lia

Pur­jo­si­pu­lin voit halu­tes­sa­si kor­va­ta puna­si­pu­lil­la. Paloit­te­le peru­nat, herk­ku­kur­kut, ome­nat, pur­jo­si­pu­li ja juus­to kuu­tioik­si. Peru­nat voit jät­tää hie­man rou­heam­man kokoi­sik­si, muut hie­noik­si. Sekoita.

Sekoi­ta majo­nee­si, ker­ma­vii­li, ruo­ka­ker­ma, etik­ka, suo­la ja soke­ri. Sekoi­ta kas­ti­ke salaat­tiin. Ripot­te­le pääl­le hie­non­net­tu ruo­ho­si­pu­li. Pei­tä astia kel­mul­la, sil­lä salaa­tin kas­ti­ke imee her­käs­ti maku­ja. Peru­na­sa­laat­ti säi­lyy jää­kaa­pis­sa muu­ta­man päi­vän. Vie­lä ruo­kai­sam­man salaa­tin saat, kun paloit­te­let mukaan muu­ta­man kananmunan.