Torkuttaminen, heräämisen siirtäminen muutama minuutti kerrallaan eteenpäin, aiheuttaa eniten ongelmia torkuttajalle itselleen. Samassa huoneessa nukkuvan puolison unikin jää vajaaksi, mutta unen loppumetreille osuva heräily harvoin aiheuttaa merkittäviä haittoja unen laatuun tai määrään.Torkuttaminen voi rasittaa parisuhdetta, jos samassa sängyssä nukkuvat aamu- ja iltavirkku. Torkuttajalle itselleen torkuttamisen vaikutukset eivät kuitenkaan ole pelkästään negatiivisia.
– Jos uneen vaipuminen onnistuu uudelleen ensimmäisen herätyksen jälkeen ja herätysten väleissä, uni on kevyttä perusunta. Kaikki uni on kotiinpäin, varsinkin jos yön aikana saatu unen määrä muuten jäisi alle oman unen tarpeen, tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.
Jos nukkumaan on menty ajoissa ja unta on kertynyt omaa, yksilöllistä unen tarvetta vastaava määrä, haittaa torkuttamisen aiheuttamasta katkonaisesta unesta ei siis ole. Tosin jos nukkumaan on menty ajoissa, torkuttamiseenkaan tuskin on tarvetta. Torkuttaminen on illan virkkuja vaivaava tapa. Jos nukkumaan pääsee vaikkapa vasta kolmen aikaan yöllä, voi muutaman tunnin yöunen jälkeen alkava torkuttaminen viistää yöunesta tärkeitä minuutteja. Kuorsaaminen on torkuttamista vaikeampi ongelma kokonaisuniajan kannalta. Alkuyölle osuva kuorsaaminen voi pilata koko yön.
Torkuttamisen seurauksena on kuitenkin todennäköisesti muita ongelmia, kuten aamupalasta tai henkilökohtaisesta hygieniasta tinkiminen torkuttamista usein seuraavan kiireen vuoksi.
– Jostain syystähän se kello on laitettu soimaan. Torkuttamista kestävämpi ratkaisu on reilusti muuttaa sosiaalista lukujärjestystä ja mennä aiemmin illalla nukkumaan, Partonen muistuttaa.
Nukkumaan tulisi mennä oman unen tarpeen mukaan. Aikuisella täyspitkä ja laadukas yöuni on 6–9 tuntia, henkilöstä riippuen.
Useimmat meistä ovat iltavirkkuja nuorina. Valtaosa palaa iän hieman karttuessa takaisin aamuvirkun suuntaan, mutta osalla iltavirkkuus vain pahenee. Noin 10–12 prosenttia väestöstä on selkeästi iltavirkuiksi laskettavia.
– Äärimmäisellä iltavirkulla sisäinen kello voi olla vääntynyt niin, että he haluaisivat nukkua, mutta eivät pysty ennen kuin esimerkiksi kello kolmelta aamuyöllä. Silloin herääminen aamukuudelta on mahdotonta. Sitten tarvitaan joko joustoa aamuun tai sisäisen kellon säätämistä, Partonen toteaa.
Torkuttamisella myös myönteisiä vaikutuksia
– Iltavirkun mieliala voi olla parempi, kun aamulla saa herätä hiljalleen.
Illan torkku herää aamulla helpommin, koska unta on ehtinyt kertyä riittävästi. Silloin herääminen aamulla voi tapahtua luonnollisena havahtumisena, jonka ihminen kokee siinä vaiheessa, kun unta on saatu riittävästi. Myös torkuttamiseen taipuvainen iltavirkku voi päästä samaan, jos tahtoo.
– Sisäistä kelloamme voi säätää. Välineet siihen ovat sarastusvalo, kirkasvalo silmän kautta ja kuntoliikunta, Partonen kertoo.
Kuntoliikunta loppuiltapäivästä tai alkuillasta, ei kuitenkaan enää liian lähellä nukkumaanmenoa, auttaa nukahtamaan, herätyskellona voi käyttää auringon nousua matkivaa sarastusvaloa ja kirkasvaloa voi annostella itselleen heräämisen jälkeen. Näin sisäinen kello vääntyy hiljalleen sellaiseen asentoon, että uni alkaa maistua iltavirkullekin jo aiemmin. Usein sisäinen kellomme voi jo osoittaa uniaikaa, mutta emme vain halua reagoida siihen.
– Sisäinen kello antaa kyllä vinkkejä luonnollisesta nukahtamisajasta, jos vain maltamme kuunnella sitä, Partonen päättää.