Elämme poikkeuksellisia aikoja. Itse kullekin perinteisiä ja totuttuja pääsiäisenviettotapoja voi joutua muuttamaan. Onhan pääsiäisenä tapana tavata ystäviä ja sukulaisia, matkustaa tai osallistua seurakunnan tilaisuuksiin. Ulkoilla ja luonnossa voi toki liikkua liikkua ja nähdä pilkahduksia kevään etenemisestä.
Haukiputaan seurakunnan kirkkoherra Jaakko Tuisku ajattelee, että pääsiäinen on totta ja riippumaton yhteiskunnan vallitsevista olosuhteista.
– Pääsiäisenä yhdymme siihen iloon ja toivoon, joka meille on annettu, olimme sitten karanteenissa, kipeänä tai yksin. Pääsiäinen liittyy myös kevääseen. Aurinko ja valo tulvii pimeään. Toivo paistaa yli vaikeiden aikojen.
Poikkeusolot vaikuttavat myös seurakuntien toimintaan, missä sielläkin on kehitelty uusia tapoja toimia.
– Seurakunnan viikkotoiminta on koronan vuoksi tauolla, mutta saimme oman streemauslaitteen ja pystymme näin lähettämään jumalanpalvelukset virtuaalikirkon kautta Haukiputaan kirkosta. Virtuaalikirkosta tulee myös seurakuntayhtymän yhteisiä hartauksia ja konsertteja. Varhaiskasvatus tavoittaa nuoria muun muassa youtube-kanavan kautta.
Tuisku kertoo, että Haukiputaan seurakunnassakin on jouduttu ottamaan se paljon puhuttu digiloikka.
– Yllättävän hyvin on mennyt. Toki jännittää, miten Teamsin välityksellä sujuu esimerkiksi lähetyssihteerin hakijoiden haastattelu ja seurakuntaneuvoston kokous.
Haukiputaan seurakunnassa pidetään poikkeusoloissa yllä sielunhoidollista päivystyspuhelinta ja diakonian päivystystä. Seurakunta osallistui myös OuluApuun soittamalla yli 80-vuotiaille ihmisille.
Kohtaamisissa tuli Jaakko Tuiskun mukaan ilmi, että ihmiset ovat sopeutuneet vallitsevaan tilanteeseen kohtuullisen hyvin. Toki reagoimistapoja on monenlaisia. Toisilla herää uhma, toisilla pelko.
– Useimmissa kohtaamisissa tuli esille ihmisten luottamus. Vanhemmalla väellä on pitkän elämän tuomaa kokemusta eikä vähästä hätkähdetä. Oli ihanaa myös kuulla, miten täällä autetaan toinen toista, kuvailee Tuisku.
Yhteisöllisyys ja auttamisen halu on kasvanut ja vanha kunnon kylähenki on heräillyt eloon. Seurakunnan vapaaehtoisille auttamistyö on entuudestaan tuttua, mutta haasteena on nyt, että moni vapaaehtoinen kuuluu itse riskiryhmään ja heidän on annettujen ohjeiden mukaan syytä pysyä kotona.
JaakkoTuiskun mukaan yksi hyvä esimerkki virinneestä yhteistyöstä on kaupungin, seurakuntien ja järjestöjen OuluApu. Esimerkiksi seurakunnan diakoniatyöllä on kaupassakäyntiapuun niin paljon pyyntöjä, että apuvoimia on pyydetty.
Tilanne on lisännyt myös seurakunnan työyhteisön sisällä yhteistä tekemistä. Toisia on autettu eri tilanteissa ja uutta on jouduttu opiskelemaan. Esimerkiksi streemauskameran käyttö jumalanpalvelusten kuvaamisessa on suurimmalle osalle ollut aivan uutta.
– Mietimme myös, miten auttaa Haukiputaan yrittäjiä. Ajattelimme pääsiäisen jälkeen jalkautua ja lähteä kyselemään kuulumisia ja vointeja tilanteen keskellä, kertoo Tuisku.
Hän arvioi, että koronan tuomat vaikutukset tulevat poikkeusolojenkin jälkeen säilymään vielä pitkään. Erityisesti huoli painaa taloustilanteen elpymisestä ja taantuman tai jopa laman tuomista murheista. Kuitenkin positiivisia merkkejä näkyy jo nyt, sillä poikkeusolojen pakotteet alkavat tepsiä.
– Katse kääntyy kohti kesää, toivottavasti tilanne on silloin jo ohi. Toivon, että tämä pysähtyminen puhuttelisi meitä. Tämäkin kriisiaika todistaa, että ihminen on todella sopeutuvainen. Pärjäämme vähemmälläkin.
Pääsiäisen kristillinen sanoma kertoo Jaakko Tuiskun mukaan suostumisesta, jota voi peilata myös vallitsevaan aikaan.
– Jeesus suostui kärsimyksen tielle, kärsimykseen puolestamme. Kaikkein rakkain annettiin pois, jotta jotain muuta ainutlaatuista pelastuisi. Jäämällä kotiin, suostumalla poikkeukselliseen aikaan, mekin annamme tilaa toisten pelastumiselle. Pääsiäinen muistuttaa myös siitä, että vaikka elämä täyttyy kärsimyksestä, siellä taustalla on luottamus, että Jumala ohjaa kaiken parhaaksemme. Kaikki on lopulta aina Jumalan käsissä.
– Raamatussa sanotaan hyvin monta kertaa ihmisille sanat vaikeissa ja uusissa tilanteissa ”älkää pelätkö”. Se on kehotus voittaa pelkomme ja luottaa Jumalaan, joka kantaa meidät uuteen aikaan.
Oma pääsiäinen Jaakko Tuiskulla sujuu aika totutusti eli paljolti töiden merkeissä. Hän toimittaa kiirastorstain ja pääsiäispäivän jumalanpalvelukset, mutta poikkeuksellisesti ilman läsnäolevaa seurakuntaa ja kiirastorstain ehtoollista. Välissä hän ehtii käymään seurakuntayhtymän lomaosakkeessa, mikä sattui olemaan vapaana.
Pääsiäisen tapahtumat verkossa
Monet pääsiäiseen liittyvät seurakuntien tapahtumat ja tilaisuudet toteutetaan nyt koronaepidemian vuoksi toisin. Pääsiäisen toimituksiin voi osallistua verkkolähetysten kautta suoraan kotisohvalta.
Iin kirkosta striimataan eli lähetetään nettiin kiirastorstain messu 9.4. kello 19, pitkäperjantain sanajumalanpalvelus 10.4. kello 10, pääsiäisyön messu lauantaina 11.4. kello 23 ja toisen pääsiäispäivän messu maanantaina 13.4. kello 10.
Iin kirkon pihalla voi osallistua omatoimiseen pääsiäisvaellukseen 8.4.–13.4. Vaelluksen lähtöpaikka on kirkon pääportilla. Älypuhelimen avulla voi lukea vaelluksen varrella olevat QR-koodit. Muista turvavälit kierroksella.
Kiimingin seurakunnassa (Kiiminki, Ylikiiminki, Yli-Ii) pääsiäisen toimitukset lähetetään virtuaalikirkon kautta Kiimingin kirkosta: Kiirastorstain iltakirkko klo 19, pitkäperjantain sanajumalanpalvelus klo 10, sunnuntaina pääsiäispäivän sanajumalanpalvelus klo 10, maanantaina 2. pääsiäispäivän sanajumalanpalvelus klo 10.
Haukiputaan seurakunnan jumalanpalvelukset Haukiputaan kirkosta nähdään virtuaalikirkossa: Kiirastorstain sanajumalanpalvelus klo 19, pitkäperjantain sanajumalanpalvelus klo 10, pääsiäislauantain iltahartaus klo 18, 1. pääsiäispäivän (su) sanajumalanpalvelus klo 10, 2. pääsiäispäivän (ma) perhesanajumalanpalvelus klo 10.
Suorat videolähetykset ja tallenteet löytyvät osoitteesta www-virtuaalikirkko.fi tai seurakunnan verkkosivujen kautta www.oulunseurakunnat.fi/verkkokirkko
Monissa kirkoissa pidetään nyt poikkeusolojen aikana ovia avoinna yksityistä hiljentymistä varten. Tarkempaa tietoa ajankohdista löytyy seurakuntien ilmoituksista, verkkosivuilta (www.oulunseurakunnat.fi, www.oulunseurakunnat/paasiainen, www.iinseurakunta.fi ja seurakuntien omista somekanavista.
Pääsiäisen tapahtumista kerrotaan Salla Lehtipuun piirtämissä videoanimaatiossa, joita julkaistaan osoitteessa evl.fi/paasiainen. Videoilla kerrotaan palmusunnuntain, kiirastorstain, pitkäperjantain ja pääsiäispäivien tapahtumista Raamatun mukaan.
Haukiputaalla ja Oulussa kuvatut ja Yle TV1:ssä esitettävät Pisara-hartaudet näyttävät hiljaisen viikon etenemisen kertojansa sanoin. Seuraavat lähetykset ovat torstaina, perjantaina ja lauantaina. Kaikki hartaudet voi katsoa Yle Areenasta.
Haukiputaalta mukana hartauksissa kertojina ovat kanttori Raimo Paaso ja pappi Nuusa Niskala.
Hiljaisen viikon Pisarat
• YleTV1:
• Torstai 9.4. klo 13.20 Kiirastorstain pyhä ehtoollinen. Oululainen opettaja ja pappi Teija Salmi kokee toimivansa ihmiselämän rajapintojen halkeamissa. (Luuk. 22:14–23).
• Perjantai 10.4. klo 13.20 Kanttori Raimo Paaso istui lapsena Haukiputaan kirkossa ja hurjat seinämaalaukset kauhistuttivat, mutta onneksi musiikki toi turvan. (Virsi 69:1,4).
• Lauantai 11.4. klo 13.30 Haukiputaan 1700-luvun kirkon Mikael Toppeliuksen maalaukset inspiroivat pappi Nuusa Niskalaa. (Matt. 27:62–66).