Historian katsannossa vain silmäräpäys eli 80 vuotta sitten oli alkanut toinen maailmansota. Kaksi suurvaltadiktatuuria, Saksa ja Neuvostoliitto, olivat jakaneet salaisella sopimuksella toisilleen alueita Euroopassa ja ensi vaiheessa ne talloivat jalkoihinsa Puolan. Sopimuksessa oli demokraattisen Suomen kohdalla Neuvostoliiton ruksi. Vielä loka- ja marraskuussa 1939 Suomi yritti käydä neuvotteluja itänaapurinsa kanssa, mutta ne päättyivät tuloksettomina.
Jos eläisimme vielä vuotta 1939, olisi maamme sodassa puolentoista kuukauden kuluttua, sillä Neuvostoliitto aloitti sodan hyökkäyksellä 30. marraskuuta. Tämän sodan nimitykseksi tuli Suomessa myöhemmin talvisota, ja se päättyi maaliskuussa 1940 Suomelle raskaisiin rauhanehtoihin.
Jollei rauhaa olisi saatu aikaan, olisi Suomi tietenkin lopulta hävinnyt sodan jättimäiselle naapurilleen. Naapurin miehistö- ja kalustoylivoima oli murskaava, vaikka suomalaiset taistelivatkin sankarillisesti. Ilman rauhansopimusta Suomesta olisi voinut tulla neuvostotasavalta ja sellaisena se olisi pysynyt ehkä 1990-luvun alkuun saakka.
Toisen maailmansodan taakka oli raskas Suomelle. Yksin talvisodassa menetettiin 26 000 kansalaista kaatuneina ja kadonneina. Haavoittuneita oli yli 40 000. Lisäksi Suomi joutui luovuttamaan alueitaan, ja sadattuhannet suomalaiset menettivät kotinsa.
Euroopassa soditaan tälläkin hetkellä Ukrainan itäosissa, ja jostain syystä äärioikeistolaiset ja yltiönationalistiset liikkeet ovat saaneet kannatusta ympäri Euroopan kuin kaikuina 1930-luvulta.
Moni on yrittänyt arvioida sitä, minkä mittainen oikeastaan on kuuluisa miesmuisti. Se esiintyy lausahduksessa, jolla kuvataan jokseenkin odottamatonta tapahtumaa: “Tätä ei ole tapahtunut miesmuistiin.”
Eräs arvio on, että miemuisti onkin vain 6 vuotta. Kun ajattelee sotien aiheuttamia kärsimyksiä, niin sen soisi olevan paljon, paljon pitempi.