Eläköön kevät, kesä, valmistuneet, uusi hallitus, hallitusohjelma ja sen mukanaan tuomat uudistukset. Uudistusten kourissa jaksamisen kanssa kamppailevat lukiolaiset eivät iloitse.
Hallitusohjelman kirjaus ruotsista ylioppilaskirjoitusten pakollisena aineena on kuin märkä rätti lukiolaisten kasvoille. Suomen Lukiolaisten Liitto on ilmoittanut olevansa pöyristynyt hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan hallitus tavoittelee toisen kotimaisen kielen ylioppilaskokeesta pakollista. Miksi?
Jo aiemmin paljon puhetta herättäneen pitkän matematiikan opiskelun ja kirjoittamisen korostuneen roolin ohella pakollinen ruotsi on lukiolaisten mielestä mitä oudoin koulutuspoliittinen linjaus. Reputtaneiden määrä kirjoituksissa tulee lisääntymään roimasti.
Myöskään oppivelvollisuuden pidentäminen 18 ikävuoteen saakka ja toiselle asteelle ei saa lukiolaisilta varauksetonta tukea. Pelätään muun muassa sitä, rajoittaisiko se nuorten koulutuksellisia valintoja. Maksutonta toista astetta sen sijaan pidetään hienona asiana, mutta on siinäkin kuoppansa.
En toivoisi enää yhtään lisästressiä nuorten opiskelijoiden niskaan. Ajattelen, että vapaaehtoisuudella ja porkkanalla saataisiin aikaan motivoituneempia ja jaksavampia nuoria. Jos ruotsi tulee pakolliseksi aineeksi yo-kirjoituksissa, toivottavasti asia huomioidaan ruotsin opetuksessa jo peruskoulun aikana.