Vaikka gallupit näyttävät lähes itämaisia lukuja istuvalle presidentille, aion vakaasti käydä äänestämässä jo alkaneissa presidentinvaaleissa. Kannatti vaaleissa sitten ketä tahansa, oikeaa vaalitulosta ei saada aikaan, jos kansa jää sohvalle seuraamaan ääntenlaskentaa tai somea selaamaan. Niinistöäkin kannattavien on syytä herätä liikkeelle viimeistään vaalipäivänä, sillä ilman ääniä ei hänkään tule valituksi.
Yleisradio on saanut aikaan yksittäisten ehdokkaiden vaalitenteistä aika hyviä viihdeohjelmia. Ohjelmien rakenne noudattaa jollain tapaa Idols- tai X‑Factor-kisailujen formaattia. Mukana ovat ehdokkaan sooloesitys, tuomarointia esiintymisen eri vaiheissa sekä kannustava yleisö. Lisäksi ehdokas asetetaan toimittajan piinapenkkiin. Ehdokasta vaaleissa kannattava yleisö taputtaa, kun ehdokas selviää haastattelijan asettamista ansoista.
Mutta onko tämä aivan oikea tie politiikan käsittelyyn suurmediassa. Ja mikä on seuraava askel formaattien kehittelyssä. Ehdokkaiden Big Brother?
Se, että studioon on tuotu ehdokasta kannustava yleisö vääristää toimittajan roolin. Toimittajasta tulee yleisön myötä ehdokkaan tunteita herättävä vastavoima. Yleisradion kokeneet ja ammattitaitoiset toimittajat eivät yleisön reaktioista ainakaan ulkoisesti hätkähdä, mutta se, että toimittaja asetetaan ikään kuin vastakkain poliitikon kanssa, ei tunnu oikealta ratkaisulta. Haastattelut pitäisi tehdä ilman yleisöä.
Vuoden 2012 presidentinvaalien äänestysaktiivisuus jäi ensimmäisellä kierroksella koko maassa hiukan alle 73 prosentin. Tuolloin kokoomuksen ehdokas Sauli Niinistö oli ykkönen 37 prosentin ääniosuudella, vihreitten Pekka Haavisto toinen 18,8 prosentin osuudella ja keskustan Paavo Väyrynen kolmas 17,5 prosentilla.
Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys alkoi eilen ja päättyy 23.1. Ensimmäisen kierroksen varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28.1. Äänestäminen kannattaa aina.
Pekka Keväjärvi