Joloksella lapsuutensa viettänyt Päivi Ahonen otti ensimmäisen irtioton juuriltaan kymmenvuotiaana 1960-luvun alussa lähtiessään kotikylältään oppikouluun Ouluun. Kenties siinä on yksi syy, joka rohkaisi kansainväliselle uralle kehitysyhteistyön pariin. Toisaalta 11-lapsisesta perheestä maailmalle lähteneen Ahosen juuret ovat niin syvällä Joloksen maaperässä, että kaikkien vuosikymmenten ajan lapsuudenkoti on ollut tärkeä tukikohta ja lomapaikka puhtaine ilmoineen ja luontoineen.
– Maailmalle lähdin ensimmäistä kertaa siskoni kannustamana 1970-luvun alussa, jolloin olin kolme viikkoa Puolassa kansainvälisessä vapaaehtoistyössä.
Jo 1990-luvulta alkaen Päivi Ahonen on työskennellyt eri puolilla maailmaa kehitysyhteistyötehtävissä muun muassa Nepalissa, Mongoliassa, Sambiassa, Serbiassa ja Palestiinassa.
– Afrikassa tunsin olevani lähempänä ihoani kuin missään muualla. Ihmiset siellä ovat täysin erilaisia, elämänmeno on rentoa.
Koulutukseltaan Ahonen on alkujaan kasvatustieteiden maisteri ja opinto-ohjaaja, joten siksikin suurin osa työtehtävistä on liittynyt opetuksen ja koulutuksen kehittämiseen. Nepalissa Ahonen oli ensimmäistä kertaa vuonna 2008.
– Siellä puhuttiin tuolloin paljon pienestä naapurimaasta, Bhutanista, ja pääsinkin vierailemaan sinne viikoksi erääseen hankesuunnitelmaan liittyen.
Samoihin aikoihin Ahosen väitöskirja-asia oli aluillaan, ja lopulta aihepiiriksi valikoitui Bhutanin kuningaskunta mielenkiintoisen ja ainutlaatuisen politiikkaansa ansiosta. Bhutan liittyi kansainväliseen yhteisöön ja YK:n jäseneksi 1970 luvun alussa. Kun maan päättäjät huomasivat, että maailman eri maissa kehityksen tavoite on talouskasvu, bruttokansantuote, syntyi päätös kehityksestä kohti bruttokansanonnellisuutta.
Hiilinegatiivinen kuningaskunta
Bhutan on maailman maista ainoa, joka on säilynyt hiilinegatiivisena. Siellä ei saastuteta vaan puhdistetaan muiden maidenkin ilmaa.
– Sähkö tuotetaan vesivoimalla, teollisuutta ei ole juurikaan, liikennettä on melko vähän, metsiä on suurin osa pinta-alasta kuten Suomellakin. Viljelykset ovat sataprosenttisesti luomua. Muovipussien käyttö sekä tupakointi ovat kiellettyjä.
Bhutanissa kaupunkien virkamiehet ajavat sähköautoilla, kuten Iissäkin tehdään. Lisäksi maassa kokeiltiin jalankulkijoiden päiviä, jolloin autot olivat kokonaan kiellettyjä. Ahosen mielestä Bhutanissa on rohkeasti tehty kokeiluja bruttokansanonnellisuuden eteen. Maassa kunnioitetaan luontoa ja omaa kulttuuria.
Ahosen mukaan Bhutanissa monet nuoret ovat sitä mieltä, että ilmastonmuutos johtuu länsimaisen, hyvinvoivan maailman liikakulutuksesta. Liikakulutukseen voi hänen mukaansa vaikuttaa omilla ratkaisuilla.
– Esimerkkeinä kierrätys, muovin käytön ja lihansyönnin vähentäminen ja junamatkailu lentämisen sijaan. Laajemmassa mittakaavassa esimerkiksi tuulivoima käyttö, biokaasu ja metsävarojen säilyttäminen.
Bhutanin bruttokansanonnellisuuden lisäksi Päivi Ahonen on matkoillaan karmaisevalla tavalla joutunut havaitsemaan ilmastonmuutoksen ja saastumisen etenemisen.
– Kathmandu ennen ja nyt on karmiva esimerkki. Tällä hetkellä ennen niin puhtaassa maassa on maailman huonoin ilma ja roskat valtaavat alaa.
Ilmastonmuutos vastaan talouskasvu
Vasta nuorison tämänkeväiset ilmastonmuutosmielenosoitukset Suomessa ja omat käynnissä olevat tutkimukset saivat kehitysyhteistyössä maailman eri kolkkia nähneessä Päivi Ahosessa heräämään todellisen ilmastoaktivistin.
Se, että nuoret Suomessa ovat nostaneet huolensa ilmastonmuutoksesta voimakkaasti esille, on Ahosen mukaan upea ja arvostettava asia.
– Ilmastonmuutoksesta on syytä käydä keskustelua positiivisessa sävyssä. Ilmastoahdistuksesta pitää päästä eroon, vaikka pitääkin tiedostaa olemassa olevat uhkat.
Ahonen kertoo, että Bhutanissa ilmastoasiat ovat laajasti esillä eri oppiaineissa: Matematiikassa lasketaan vaikkapa sähkön hintaa ja kulutusta, koulut adoptoivat vuorenrinteitä tai jokia ja seuraavat niiden luontoa, kouluilla on puutarhoja, joiden kautta opitaan, miten ruoka kasvaa.
– Voitaisiinko näistä ottaa oppia Suomessakin? Voitaisiinko kouluista lähteä poimimaan marjoja läheisistä metsistä? Miten voimme elää hyvää ja rikasta elämää vaikka kuluttaisimme ja hankkisimme uusia tavaroita vähemmän, Ahonen kysyy.
– Vasta uutisoitiin, että Suomen talouskasvu hidastuu. Se pitäisi nähdä hyvänä uutisena ja kuitenkin se uutisoidaan ongelmana. Mielestäni Suomi voisi profiloitua Bhutanin tapaan luonnonläheiseen ja luontoystävälliseen elämäntapaan.
Bhutan
• Noin 800 000 asukkaan kuningaskunta Himalajalla.
• Pääuskonto buddhalaisuus.
• Korkein vuori Gangkhar Puensum on 7 570 metriä merenpinnan yläpuolella.
• Maan talous perustuu maa- ja karjatalouteen, vesivoimaan sekä matkailuun.
• Ensimmäiset vaalit maassa pidetiin vuonna 2008.
• Bhutanin metsät sitovat enemmän hiilidioksidia kuin maan hiilipäästöt ovat.
Päivi Ahonen
• s. 1951.
• Kotoisin Ylikiimingin Jolokselta, jossa viettää yhä osan ajastaan.
• Tohtorikoulutettava Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa.
• Työskennellyt 27 vuotta kehitysyhteistyötehtävissä eri puolilla maailmaa.
• Selvittää väitöstutkimuksessaan Bhutanin kestävään kehitykseen pohjautuvan kehitysperiaatteen yhteyttä maan koulujen opetukseen.