Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin Haukiputaan ammattiosasto oli kutsunut syyskokoukseensa vieraaksi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.).
Ykkösaiheeksi nousi odotetusti soteuudistuksen tilanne. Lisäksi puhuttiin hoitohenkilökuntaa koskevasta rokotuspakosta ja siitä, pitäisikö hoitoalan opiskelijat testata soveltuvuuskokeilla, kuten on esitetty. Viesti Haukiputaalta on: pitäisi.
Huolestunut hiljaisuus laskeutui kokousväen keskuuteen soteuudistuksesta puhuttaessa. Osaston puheenjohtaja Satu Hauru-Kouvala kertoi, että jäsenistön keskuudessa, kuten varmasti laajemminkin, uudistuksen vaikutukset ovat kysymysmerkki.
Ministeri Mattila oli huolestunut maakunta- ja soteuudistuksen aikataulun kireydestä. Hyvin mittavaa uudistusta koskevat lait pitäisi saada eduskuntaan päätettäväksi loppuvuoteen mennessä, jotta maakuntavaalit voitaisiin pitää keväällä. Voi olla, että päätöksenteko menee vuodenvaihteen yli.
– On päivänselvää, että jonkinlainen uudistus, jossa palveluiden järjestämisvastuu tulee isompien yksiköiden vastattavaksi, pitää tehdä, sanoi Mattila.
Sote alkaa herättää jo sananakin sarkastista hilpeyttä, onhan sitä sorvattu erilaisine malleineen 13 vuotta. Jos sitä ei saada nyt päätökseen, kaikki on uudestaan edessä.
Soteuudistuksen lähtökohtana on, että palvelut kyettäisiin järjestämään paremmin ja tasavertaisesti kaikille kansalaisille. Mattila uskoi, että jonkinlainen yhteinen ratkaisu mallista löytyy. Palveluista vastaavan 18:n maakunnan olisi tarkoitus aloittaa vuoden 2021 alusta lukien.
Mistä säästetään, kysyy henkilöstö
Hoitohenkilöstön keskuudessa pelätään, että uudistus on säästöleikkuri, ja säästöt otetaan työntekijöiden selkänahasta. Henkilömitoitukset ovat nyt jo työpaikoilla minimissään. Jos määrärahan tarve uudistuksenkin jälkeen arvioidaan nykyisen mitoituksen mukaan ja vielä lisää säästöjä pitää syntyä, onko parannusta tulossa?
Pirkko Mattila tyrmäsi ajatuksen, että uudistus olisi säästöleikkuri, vaikka säästöjäkin tavoitellaan. Hallinto ja päällekkäiset organisaatiot keventyvät, kun palvelujen järjestäminen ja vastuu siirtyvät nykyiseltä 300:lta järjestäjiltä 18 maakunnalle. Myös palveluketjuja tehostetaan.
Pirkko Mattila sanoi kuitenkin itsekin hoitoalan ihmisenä ymmärtävänsä kentän huolen. Hän ei myöskään hyväksy sitä, että syrjäisemmiltä alueilta karsitaan palvelut, kuten on jo käynyt esimerkiksi Yli-Iissä ja Ylikiimingissä.
– Ymmärrän täysin Ouluun kuuluneita Yli-Iin jakkukyläläisiä, että he halusivat liittyä osaksi Iin kuntaa, sanoi Yli-Iistä syntyisin oleva ja nykyisin Muhoksella asuva Mattila.
Ministeri näkee, että jatkossa maakuntavaltuutetut ovat isossa roolissa. Valtuutetut eivät kuitenkaan ole “kuntien” edustajia maakuntavaltuustossa, vaan heidän on otettava koko maakunta ja kokonaisuus huomioon. Mahdollisuuksia on, sillä jo nykyisellä lainsäädännöllä on paljon eroja palveluiden määrässä ja laadussa eri alueilla, vaikka käytössä olisi sama rahamäärä, muistutti Mattila.
– Riittävän ja ammattitaitoisen henkilöstön palkkaaminen ja hyvät palvelut ovat jatkossa myös vetovoimatekijä. Uskon, että osaavasta henkilökunnasta halutaan pitää kiinni, sanoi Mattila.