Haukiputaan kirkonkylä oli sodan jälkeen vielä harvaan asuttua aluetta, jossa peltopinta-alaa oli runsaasti, ilmenee vuodelta 1947 peräisin olevasta ilmakuvasta.
Maanviljelyksen ohella paikallinen väestö sai elantonsa monilta sahoilta. Myös Santaholman saha eli kukoistustaan, mikä näkyy ilmakuvasta laajana lautatarha-alueena. Maatalouden ja sahateollisuuden ohella kalastus olivat perinteisiä elinkeinoja Haukiputaalla aina 1960-luvulle asti.
Vuosikymmenten takaisesta ilmakuvasta oli vedos Haukiputaan kunnan arkistoissa. Kun arkistoja perkattiin ennen vuoden 2013 kuntaliitosta Ouluun, kunnan silloinen kaavoituspäällikkö Markku Uusimaa näytti vanhaa ilmakuvaa haukiputaalaiselle valo- ja videokuvaajalle Kai Tirkkoselle, olisiko hän kiinnostunut kuvasta ja voisiko selvittää kuvan historiaa.
Kai Tirkkonen innostui tutkimaan kuvaa ja siitä löytyneen numerosarjan perusteella jäljet johtivat puolustusvoimien tiedustelukeskukseen. Sieltä löytyi kuvan alkuperäinen negatiivi. Selvisi myös, että kuva on otettu juhannuksen aikaan 21.6.1947 ilmavoimien lentokoneesta ja maanmittauslaitoksen toimeksiannosta.
– Tuohon aikaan puolustusvoimilla oli varmastikin paras kalusto käytettävissä ilmakuvauksiin. Kuva on laadultaan korkeatasoinen, arvioi Kai Tirkkonen.
Puolustusvoimat hoiti kuvauksen maanmittauslaitoksen toimeksiannosta. Alueiden kuvaaminen liittyy sodanjälkeisiin aikaan, jolloin ryhdyttiin kokoamaan kattavasti aineistoa karttojen tekemistä varten. Vastaavanlaisia ilmakuvia on otettu myös muilta alueilta.
Kai Tirkkonen vedosti ilmakuvan paperille digitaalisesti alkuperäisestä negatiivista. Rantapohja on hankkinut tämän jutun yhteydessä julkaistavan suurennoksen kuvasta kehystettynä Kai Tirkkoselta. Kuva on nyt sijoitettuna lehden toimitiloihin Revontie 2:een.
Kai Tirkkonen kuten muutkin ilmakuvan nähneet ovat tutkineet mielenkiinnolla entisajan näkymää Haukiputaan kirkonkylältä. Näkymä herättää varmasti muistoja ja keskusteluja niin noita aikoja muistavien kuin nuoremman sukupolven haukiputaalaistenkin keskuudessa.
Vuoden 1947 ilmakuva kertoo, että Kiiminkijoen siltaa ei vielä tuolloin ollut. Liikenne joen yli tapahtui muun muassa veneyhteydellä ja lossilla Niemeläntörmän kohdalta. Kartasta näkyy, että Niemeläntörmä oli varsin tiheästi asutettu jo silloin.
Lossi oli kirkonkylällä hiukan nykyisen sillan pohjoispuolella. Lossista (Färjä) saivat nimestä Värijänranta ja Väriänoja.
Vuodesta 1904 alkaen oli mahdollista käyttää joen ylitykseen rautatiesiltaa Asemakylässä. Nykyinen Kiiminkijoen ylittävä maantiesilta valmistui vuonna 1954. Tuolloin oikaistiin myös nelostie ja kestopäällystettiin.
Santaholman saha perustettiin vuonna 1914 ja se työllisti enimmillään 300 työntekijää. A. Santaholma Oy lopetti toimintansa 1967.
Haukiputaan alueella on toiminut sahoja Pateniemessä, Halosenniemessä, Martinniemessä ja Asemakylässä.
Kiiminkijokea pitkin uitettiin puutavaraa ja eroteltiin toimitettavaksi kaikille sahoille. Puiden erottelu- eli sortteeripaikka oli Ukonkaivoksen ja Niemeläntörmän välillä.
Simppulanmäki oli merkittävä alue jo aikoinaan, ja ilmakuvassakin alue erottuu selvästi rakennuksineen ja peltoineen. Simppulan kunnalliskotia alettiin rakentaa vuonna 1939. Kunnalliskoti oli pitkälti omavarainen ja siellä harjoitettiin myös maa- ja karjataloutta. Myöhemmin kunnalliskotia alettiin käyttää hallinnollisina tiloina ja palveluasumiseen. Simppulan vanha päärakennus purettiin 2018.
Alueella on myös vanha koulu- ja päiväkotirakennus, joka on pystyssä edelleen. Nykyinen Haukiputaan hyvinvointikeskus sijaitsee Simppulanmäellä, vesitornin liepeillä. Alueella on myös palveluasumisen yksiköitä.
Lähde: Haukipudas-kirja (Martti Asunmaa, Liisa Ervasti-Julku, Heikki Viironen). Ilmestyi 1986 Haukiputaan kunnan täyttäessä 120 vuotta.