Oulun seurakuntayhtymän seitsemällä sankarihautausmaalla lepää 1025 nuorta sotilasta, joista 465 lepää Rantapohjan alueen sankarihautausmailla. Sankarihautojen tarinat ‑hankkeen tarkoituksena on tuoda näiden sotilaiden tarinat esille hyödyntämällä uutta teknologiaa ja tarinoita kaivataan paljon lisää. Tarinoita on jo kerätty useita satoja, mutta suurin osa niistä koskee Oulun Intiön sankarihautausmaalle haudattuja sankareita.
Hankkeen tarkoitus on nostaa keskiöön ennen kaikkea tavallisten rivisotilaiden henkilöhistoriaa ja se jälki, jonka sankarivainajat jättivät paikalliseen kyläyhteisöön. Myös kulttuuriperinnön siirtäminen seuraaville sukupolville on tärkeää. Samaa mieltä on myös haukiputaalainen Anneli Hannus. Hänestä tarinoita tulisi nyt kirjoittaa, kun vielä joku ne muistaa.
– Kirjoittakaa perheenjäsenten, läheisten tai naapurien tarinat ylös, niin ne säilyvät tuleville polville. Nämä asiat kiinnostavat kaikenikäisiä, mutta historiaa muistavat alkavat olemaan jo iäkkäitä, Hannus sanoo.
Anneli Hannus on itse kirjoittanut edesmenneen puolisonsa Kari Hannuksen isän, Jorma Hannuksen s. 16.6.1915, k. 17.5.1943. tarinan. Anneli Hannus kertoo Jorman kuolleen Pistojoella, mihin hänet komennettiin hänen saha-osaamisensa vuoksi. Hän kerkesi kouluttautua myös poliisiksi ja häntä kuvattiin iloiseksi ihmiseksi.
– Minulla on tallessa vielä paljon Jorman kirjeitä rintamalta ja ne pitäisi käydäkin läpi.
Kari Hannus ei kerennyt tavata koskaan isäänsä, sillä hän syntyi vasta elokuussa 1943. Hän kuitenkin kerkesi vierailla isänsä kuolipaikalla Pistojoella muutaman kerran ja erityisesti isän kuolinpäivänä tehty vierailu paikalle oli ollut Karille tärkeä. Toisen maailmansodan aikana kuoli yli 90 000 suomalaista sotilasta, joten vaikutus naisväestöön oli myös suuri. Myös Karin äiti jäi tuolloin leskeksi kahden pienen lapsen kanssa, eikä isä Jormasta juurikaan puhuttu.
– Monella naisella jäi perhe perustamatta sotien vuoksi. Monet nuoret naiset sanoivat, että sinne ne meidän sulhaset menivät ja jäivät. Äideillä oli varmasti tiukkaa ja lapset laitettiin varhaisessa vaiheessa pelloille töihin.
Sankarivainajien muistoa kunnioittavan ja kulttuuriperinnön siirtoa tukevan palvelun kannalta olisi erityisen tärkeää, että jokaisen Suomen puolesta taistelleen sankarivainajan tarina olisi mahdollista avata jokaiselle siitä kiinnostuneelle nyt ja tulevaisuudessa. Anneli Hannus muistuttaa, ettei tarinan tarvitse olla pitkä.
– Toivoisin, että seuraavissa kaatuneiden muistopäivän juhlissa näitä tarinoita luettaisiin ääneen, vaikka muutama kerrallaan. Ja tapahtuma voisi alkaa muutenkin hieman myöhemmin, niin perheet ja opiskelijat ehtisivät paikalle.
– Paljon aineistoa yhä puuttuu. Lisää kertomuksia, kuvia, mahdollista kirjeenvaihtoa ja muuta mikrohistoriaa kaivataan, hankkeen projektikoordinaattori Jarmo Korhonen kertoi Rantapohjalle aiemmin.
Hankkeen tarkoituksena on alueellisen kokemuksen jälkeen mahdollistaa hankkeen leviäminen valtakunnalliseksi ilmiöksi ja se on kehittämishankkeen päätavoite. Hanke on kaksivuotinen ja se loppuu tämän vuoden lokakuussa. Eli nyt on otollinen aika kirjoittaa tarinat ylös, jotta kulttuuriperintö säilyisi. Tarinan ja mahdolliset valokuvat voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen oulu.sankarihaudat@evl.fi tai kirjeenä osoitteeseen Oulun seurakuntayhtymä, Sankarihautojen tarinat, PL 122, 90101 Oulu. Kirjoituksen pituus voi olla noin puoli liuskaa ja tarinoita voi lähettää toisen maailmansodan aikana kaatuneeseen sankarivainajaan liittyen. Muistathan mainita viestissäsi seuraavat asiat: kaatuneen etunimet ja sukunimi, syntymäaika ja kuolinaika, Oulun hautausmaan nimi, minne kaatunut on haudattu.