Kukapa meistä ei olisi ajatellut, että elintapoihin pitäisi alkaa kiinnittää huomiota. Merkittävä osa meistä ei kuitenkaan noudata ravitsemus- ja liikuntasuosituksia. Elintapasairaudet eivät ole vähentyneet, vaikka tietoisuus hyvistä elintavoista on lisääntynyt. Miksi niiden muuttaminen on niin vaikeaa?
Muutokseen tarvitaan jokaisen yksilön oma halu. Usein motivaattoreina ovat esim. kohonneet kolesteroli- tai sokeriarvot, sepelvaltimotaudin sukurasitus tai oma ulkonäkö.
Usein elintapamuutokseen havahdutaan vasta sydäntapahtuman iskiessä ”salamana kirkkaalta taivaalta”. Viimeistään tällöin elintapamuutos on erittäin tärkeää. Sepelvaltimotaudin riskitekijöiden hyvä hoito, terveet elämäntavat, lääkehoito ja tehokas verenpaineenhoito hidastavat ja voivat jopa pysäyttää sepelvaltimotaudin etenemisen ja lisätä elinvuosia.
Säännöllinen liikunta on tärkeä osa sepelvaltimotaudin omahoitoa. Se mm. laskee verenpainetta, parantaa kolesterolitasapainoa ja vaikuttaa myönteisesti sokeriaineenvaihduntaan. Viikossa tulisi harrastaa 2,5 tuntia reipasta ja 1,5 tuntia rasittavampaa liikuntaa. Voit aloittaa pienestä ja pikkuhiljaa lisätä tekoja ja tehoa — huomaat positiivisia vaikutuksia voinnissasi.
Kesäsato on nyt parhaimmillaan! Sydänystävällinen ruokavalio sisältää erityisesti kasvipohjaisia rasvoja, kasviksia, kaloja ja vähärasvaisia tai rasvattomia maitovalmisteita.
Kannattaa suosia sydänmerkin omaavia tuotteita. Säännöllinen ruokarytmi ja monipuolinen ruoka edistävät sydänterveyttä.
Alkoholin runsas kertakäyttö lisää mm. sydäninfarktin vaaraa ja saattaa pahentaa sydänoireita. Sitä tuleekin käyttää kohtuurajoissa. Tupakoinnin lopettaminen on erittäin tärkeää etenkin sydänpotilaille. Se nostaa elinikää jopa kymmenen vuotta, pienentää sydäntapahtuman uusiutumisriskiä ja pysäyttää valtimoiden kalkkeumatautia.
Tupakointi lisää muun muassa sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin vaaraa ja aiheuttaa erektiohäiriöitä.
Sairastuminen voi vaikuttaa seksuaalielämään, ja varsinkin alussa haluttomuus on yleistä. Kun seksielämä tulee jälleen ajankohtaiseksi, yhdynnät voi huoletta aloittaa, kun tavalliset kotityöt ja portaissa kävely sujuvat ongelmitta.
Yhdyntä voi alussa epäonnistua, ja seksiin voi tarvita enemmän aikaa ja ymmärrystä. Yhdyntä lisää sydämen työmäärää. Lyhytvaikutteisia nitroja kannattaa pitää saatavilla kuten liikuntasuoritustenkin aikana.
Erektiolääkkeet ja nitraattivalmisteet eivät sovi yhteen, koska ne voivat laskea verenpainetta — käytöstä on aina neuvoteltava lääkärin kanssa.
Sydänsairaus vaikuttaa moneen asiaan elämässä, myös psyykkiseen hyvinvointiin. Jos voimavarat eivät riitä, ota yhteyttä meihin tai lääkäriin, esimerkiksi Omahoito-viestillä.Pidä itsestäsi huolta ja arvosta terveyttäsi. Seuraa verenpainearvoja, käy vuosikontrolleissa. Nauti kesästä ja elämästä!
Sydänterveisin sydänhoitajat Iin terveyskeskuksesta,
Maarit Lauri, Katri Sipola, Heljä Oinas