Vuoden 1981 syyskuun 17. päivä kymmenet LC Kiimingin jäsenet kokoontuivat Kiimingin kunnantalon eteen istuttamaan juhlallisin menoin rauhanpuun, serbiankuusen.
Puu päätettiin istuttaa, koska järjestön silloinen kansainvälinen presidentti Kaoru Murakami oli valinnut vuoden teemaksi “People at peace – Ihmisillä rauha” ja kehotti istuttamaan sen näkyväksi symboliksi rauhan puun. Myös Kiimingin leijonien sydämiin syttyi rauhan liekki, joka pakotti kiireen keskellä pohtimaan rauhan merkitystä.
– Kuusi istutettiin jalkakäytävän vierelle ja kävi niin, että kolmen viikon kuluttua se oli jo täysin kuollut. Selvisi, että istutuspaikan alla kulki lämpökanava, eikä paikka sopinut puun kasvupaikaksi, kertoo silloinen LC Kiimingin presidentti Alvar Aitavaara.
Eräänä lokakuun pimeänä iltana Aitavaara marssi kunnantalon edustalle mukanaan grillin-Antilta Hankkijalta takuuseen saamansa puu, multasäkki, kastelukannu ja lannoitepussi. Puu oli tällä kertaa sembramänty ja lupa istutukseen oli kysytty kunnanjohtaja Lauri Timoselta.
– Siinä kaivellessani sopivaa monttua, sattui kunnan teknisen puolen mies tulemaan alikulun suunnalta kohti kunnantaloa ja kyseli minulta lupien perään. Sanoin, että luvat on kyllä kunnossa.
Aitavaara istutti puun nykyiselle paikalleen valtuustosalin ikkunan alle. Puu on vuosikymmenten aikana saanut lipputangon lisäksi lähelleen akateemikko Oskari Jauhiaisen suunnitteleman Haravatyttö-patsaan. Vuoden 1991 teoksen paljastamisjuhlassa Rantapohjaan otetuissa kuvissa rauhanpuu näkyy taustalla vielä melko pienenä.
– Alkujaan puuhun laitettiin hopealaattakin, mutta se on kadonnut jossain vaiheessa. Jospa voisimme saada puuhun uuden laatan kertomaan historiaa, Aitavaara toivoo.
Kiiminkijoen koulun rehtorina pitkän uran tehnyt Alvar Aitavaara alkoi pohtia männyn suojelua, kun todella komea vaahtera kaadettiin rakennustöiden alta Kiiminkijoen koulun pihamaalta.
– Ajattelin, että tuota rauhanmäntyä ei saa kaataa, jos kunnantaloa joskus aletaan purkaa ja siihen asuintaloja rakentamaan.
Kaveriksi puulle suojelua hakemaan Alvar Aitavaaralle lähti kiiminkiläinen Susanne Puirava, joka on ollut Oulun kaupungin suuntaan yhteydessä asian tiimoilta.
– Laitoin tätä asiaa pikaisesti eteenpäin, koska haluamme, että kaunis muistomerkki säästyisi.
Vastausta kaupungin suunnasta ei ole vielä tullut, mutta Puirava toivoo, että se etenee piankin. Mänty on kiiminkiläisille tärkeä.