Kellon Koulun 7.- 9.-luokkalaiset osallistuivat taksvärkkiin eli päivätyökeräykseen hyvän asian puolesta jäämällä kotiin tekemään vanhempien kanssa sovittuja kotitöitä tai jotain muuta sovittua. Jotkut menivät esimerkiksi vanhemman työpaikalle auttamaan.
Vaihtoehtona taksvärkille oli myös koululle jääminen, jolloin opiskeltiin normaaleja kouluaineita. Koululle jäi 313 oppilaasta noin 10, joten suurin osa osallistui kuitenkin taksvärkkiin.
Haastattelimme oppilaita ja he kertoivat osallistuneensa taksvärkkiin hyvillä mielin. Ohjelmassa oli siivoamista, järjestelyä, marjojen poimintaa, halkojen pinoamista, kaupan hyllyjen hyllyttämistä sekä lehtien haravointia, joka onkin näin syksyllä tärkeää. Mekin pääsimme siivoamaan, leipomaan ja laittamaan ruokaa.
Jokainen oppilas, joka osallistui taksvärkkiin, maksoi 10 euroa, tai jos perheessä oli useampi lapsi, vanhin lapsi maksoi 10 euroa ja seuraava/seuraavat 5 euroa. Kellon koulun oppilaiden keräämät rahat lahjoitetaan koulun kummioppilaalle, PPSHP:n lasten psykiatriselle osastolle sekä Amnesty Internationalin päivätyökeräykseen. Näistä kohteista päätti oppilaskunnan hallitus. Rahaa saatiin kerättyä hieno summa, mikä varmasti tuottaa iloa ja on hyödyksi lahjoituksen saajille.
Kellon koulun kummioppilaana on ollut jo vuodesta 2017 lähtien Anahi-Dayana Salva ‑niminen tyttö Boliviasta, joka on nyt 12-vuotias. Rahan avulla pystymme vaikuttamaan positiivisesti tytön elinolosuhteisiin ja elämään. Amnestyn päivätyökeräys toimii sateenkaari-ihmisten syrjintää vastaan. Keräyksellä tuetaan työtä transihmisten oikeuksien puolesta, ja pyritään turvaamaan sateenkaarioikeuksia kaikkialla. Kerätyllä rahalla tuetaan myös PPSHP:n lasten psykiatrisen osaston toimintaa.
Mielestämme taksvärkki on hyvä tapa tutustuttaa nuoria kotiaskareisiin, sillä kaikkien kodeissa ne eivät kuulu nuorille tai nuoria ei velvoiteta niitä tekemään. Taksvärkki kasvattaa myös vastuullisuutta ja valmistaa nuoria jo tulevaisuutta varten itsenäisen elämän arkeen. Tietysti myös hyvän tekeminen eli auttaminen on tärkeää!
Hanna Pikkarainen, Janika Multamaa
Juttu on syntynyt osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä.