Pakkanen ei estänyt innokkaita äänestäjiä käyttämästä kansalaisoikeuttaan ja ennakkoäänestyspaikoille kertyi jonoa heti uurnien auettua. Monen mielestä äänestyslipukkeeseen valittavan numeron valinta oli näissä vaaleissa helppo.
Kellon Nuorisoseuralla oli jo muutama innokas äänestäjä valmiina antamaan äänensä ennen kello yhdeksää, jolloin äänestyspaikka avautui. Aili Alaraasakka kertoi äänestäneensä jokaisissa vaaleissa ja mahdollisuuksien mukaan aina ennakkoon.
– Kyllä se on niin helppoa äänestää ennakkoon. Se on sitten hoidettu, Alaraasakka kertoi.
Myös ajoissa paikalla ollut ja ensimmäisenä äänestyskoppiin astellut Esa Koponen äänestää yleensä ennakkoon. Molemmilla ehdokas oli valikoitunut hyvissä ajoin eikä numeroa tarvinnut jäädä koppiin miettimään.
– Aina olen käynyt äänestämässä ja kyllähän se valinta oli nyt helppo, Koponen sanoi.
Ennakkoäänestyksen aamu ei ollut edes kunnolla valjennut, mutta Nuorisoseuran ovi kävi tasaiseen tahtiin ja ensimmäisten minuuttien aikana oman äänensä kävi antamassa jo puolen kymmentä äänestäjää.
Haukiputaalla hieman kello 11 jälkeen ennakkoäänestysjono oli jo kasvanut melkein kaupan ovelle asti, vaikka itse äänestyspiste olikin nurkan takana apteekin läheisyydessä. Muutama kääntyikin jonon nähtyään takaisin ja meinasi äänestää sitten, kun ruuhka hieman helpottaa. Myös äänestämään tullut Markku Alaraappana päätti jättää jonottamatta ja kääntyi jonon nähtyään niillä sijoillaan.
– Joutaahan tuota toisenakin päivänä. Ehdokas on kyllä valmiina ja valinta oli helppo tehdä, Alaraappana sanoi.
Ensimmäisinä vaaliuurnille Iin Nätteporissa astelivat Tuomo ja Sisko Linnala. Heille ennakkoäänestyksen helppous oli syy tulla jo ensimmäisenä päivänä äänestämään.
– Helpottaa, kun voi käydä äänestämässä missä itse haluaa omien menojen mukaan, Sisko Linnala lisäsi.
Pariskunnalle ehdokkaan valintaa ei tarvinnut paljon miettiä ja itselle mieluinen ehdokas oli helppo valita.
– Uskon, että näissä vaaleissa monenkaan ei tarvitse valintaa kauaa miettiä, Tuomo Linnala totesi.
Äänestämässä he ovat käyneet aina ja Tuomo Linnalalla kokemusta on parin vuosikymmenen takaa myös pöydän toiselta puolelta, kun hän oli ääntenlaskijana.
Iissä vaalitoimitsijana ollut Marja-Leena Sergejeff kertoi mitä tehdään, jos äänestäjä huomaakin, ettei olekaan valmis vielä antamaan ääntään, mutta on jo oman äänestyslippunsa lunastanut. Äänestyslippu tulee repiä vaalitoimitsijan nähden ja keskusvaalilautakunnan jäsenen pitää poistaa tieto äänioikeusrekisteristä, jos äänestäjän tiedot on keritty sinne jo laittamaan äänestykseen tullessa.
– Sellaista en ole kyllä koskaan nähnyt, että joku koppiin mennessä haluaisikin pakittaa, Sergejeff totesi.
Reilun viidentoista minuutin aikana Nätteporissa kävi vajaat kolmisenkymmentä äänestäjää. Pakkanen ei selvästikään estellyt äänestämään lähtemistä, mutta meinasi kuitenkin jättää äänestäjät ulos seisomaan oven jäädyttyä. Ovi saatiin hetkessä auki ja äänestäjät pääsivät tositoimiin.
Martti ja Sirkka Järvelä täyttivät kansalaisvelvollisuutensa innokkaina ja ehdokas oli valmiina. Pariskunta mietti vaikuttaako ehdokkaiden vähyys siihen kuinka äänet jakautuvat lopulta. Ennakkoäänestämässä he ovat käyneet jo pari vuosikymmentä.
– Ajattelen sen niin, että on sitten ääntenlaskijoillakin helpompi urakka, kun ei tarvitse yhtenä päivänä laskea niin paljon, Sirkka Järvelä kertoi naurahtaen.
– Veikkaan, että reilut 50 prosenttia käy äänestämässä ennakkoon, Martti Järvelä lisäsi.
Järvelät uumoilevat äänestysprosentin nousevan näissä vaaleissa yli seitsemänkymmenen, jopa 75 prosenttiin asti. Presidenttiehdokkaista puhuttaessa Sirkka Järvelä kertoi miettineensä, että vaikeaan rooliin tänä aikana täytyy saada jämerä henkilö.
– Kun miettii tätä aikaa, tarvitaan varmasti pitkäjänteisyyttä ja tässä ajassa elämistä. Ei ole helppo tehtävä, mitä nyt täytetään, pariskunta lisäsi.