Kunnat ovat sitoutuneita kestävän kehityksen tavoitteisiin sekä vastuullisten hankintojen edistämiseen. Puun vastuullinen alkuperä on kunnille tärkeää. Pohjois-Suomessa arvostus puuhun materiaalina on korkeaa. Tämä selviää kuntapäättäjille osoitetusta ”Puun vastuullinen alkuperä kuntien päätöksenteossa” ‑kyselystä.
PEFC Suomen selvityksestä ilmenee, että kuntien strategioissa kiinnitetään huomiota yleisesti energiaan ja ilmastonmuutokseen liittyviin aiheisiin sekä usein myös luonnonvarojen kestävän käytön edistämiseen ja materiaalitehokkuuteen. Yli puolella kunnista (59 %) puurakentamisen edistäminen on kirjattu kuntastrategiaan.
Kuntapäättäjien vastaukset osoittavat korkeaa arvostusta puuhun rakennusmateriaalina ja laajaa arvostusta puun tarjoamiin hyötyihin rakentamisessa. Varsinkin Pohjois-Suomessa korostuu näkemys, että puuta olisi syytä käyttää aina, kun se on teknisesti mahdollista sekä rakennuskustannuksiltaan kilpailukykyistä. Puurakentamisen nähdään tärkeäksi keinoksi kunnan ja talousalueen elinvoiman edistämisessä.
Erityisesti puumateriaalin vaikutukset sisäilmaan sekä rakennuksen koko elinkaarta koskeva tarkastelu koettiin yleisesti erittäin tärkeiksi tekijöiksi puurakentamisen päätöksenteossa. Myös pitkän tähtäimen kestävyyden tavoitteet, kuten puun uusiutuvuus ja puun vastuullinen alkuperä, arvioitiin tärkeiksi.
Kunnat pyrkivät edistämään vastuullisia ja kestäviä hankintoja. Puun vastuullisesta alkuperästä kertovat merkit ovat yleisesti toivottavia ominaisuuksia tuotteiden kilpailutuksessa. Valtaosa kuntapäättäjistä näkee, että puun vastuullinen alkuperä ja metsiin liittyvät kestävän kehityksen tavoitteet on syytä ottaa yhä paremmin huomioon kuntien rakennustoimen hankinnoissa.
Vastauksissa arvioitiin yleisesti, että vastuullisuuden ja kestävyyden painoarvo kasvaa hankintojen ohjauksessa ja kestävän kehitysten tavoitteet saavat entistä suuremman roolin kuntien päätöksenteossa.
- On merkittävää, että kyselyyn vastanneista kuntapäättäjistä suuri osa arvioi vastuullisuuden roolin kasvavan puupohjaisten tuotteiden hankinnoissa. Puurakentamisen kasvu tulee korostamaan puun alkuperätiedon merkitystä, arvioi pääsihteeri Auvo Kaivola.
Kyselyssä haastateltiin luottamushenkilöjohtoa yhteensä 74 kunnasta, mikä edustaa noin kolmasosaa Suomen 234:stä yli 3000 asukkaan kunnista. Maan kuudesta suurimmasta kaupungista haastateltiin myös teknisen toimen johtoa. Tutkimuksen otanta määriteltiin kuntakoon perusteella siten, että vastauksia saatiin kaikkien ELY-keskusten alueelta. Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy PEFC Suomi — Suomen Metsäsertifiointi ry:n toimeksiannosta.