Viime aikoina leipomoalalta on kuulunut huonoja uutisia, mutta Putaan Pullan leipomossa Martinniemessä puhaltavat hyvät tuulet. Leipomotilojen laajennusta valmistelevat työt on aloitettu ja rakentaminen käynnistyy ensi viikolla.
Putaan Pullan leipomon tuotantotilat tuplaantuvat kun nykyiset vajaan 1600 neliön tilat laajenevat 3000 neliön suuruisiksi.
Kyseessä on yrityksen historian mittavin investointi. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin neljän miljoonan euron luokkaa, josta kiinteistön ja kiinteistötekniikan osuus on 2,5 ja kone- ja laiteinvestointien 1,5 miljoonaa euroa. Jo aiemmin on uusittu leipomon tuotantolinjoja.
– Meillä on positiivinen vire ja usko tulevaan, näkymät ovat hyvät, toteavat yrittäjät Antti Tyykiluoto, Janne Tyykiluoto ja Helmi Tyykiluoto.
Putaan Pulla on perheyritys toisessa sukupolvessa. Antin, Jannen ja Helmin lisäksi töihin osallistuu sisarusten puolisoita ja lapsia.
Putaan Pulla työllistää noin 40 vakituista ja lähes saman verran osa-aikaisia työntekijöitä.
Leipomon tilojen laajennuksella ja kone- ja laiteinvestoinneilla halutaan parantaa toimintaedellytyksiä, jotta voidaan vastata niin tämänhetkisiin kuin tuleviinkin haasteisiin.
– Paremmat ja isommat tilat tulevat jo nykyiselle toiminnalle ja tuotannolle tosi tarpeeseen, ja jos kaikki menee hyvin ja tarvetta on, edellytykset ovat myös toiminnan laajentamiseen, sanoo Antti Tyykiluoto.
Olosuhteet työn tekemiselle parantuvat esimerkiksi ilmanvaihdon ja pölynpoiston uudistuessa. Paremmat sosiaalitilat henkilöstölle tulevat myös tarpeeseen.
– Erityinen kiitos henkilökunnalle, että on venytty näissä tiloissa ja saatu työt hoidettua, vaikka tilojen ahtaus on ollut kova, toteavat Tyykiluodot.
Laajennuksessa henkilöstö- ja toimistotilat sijoitetaan vierekkäin ja ne tulevat lähelle leipomomyymälä-kahviota nykyisten siilojen kohdalle.
– On tärkeää, että nämä tilat ovat lähekkäin, jolloin kaikki näkevät toisiaan ja tieto kulkee, sanoo Antti Tyykiluoto.
Maailma muuttuu koko ajan ja trendejä tulee ja menee. Leipomoalalla pitää haistella uusia tuulia ja kehitellä tuoteideoita.
Tällä hetkellä esimerkiksi kauratuotteet ovat kovassa nousussa ja kaikki “ohut” on muotia. Putaan Pullalla uusimpana tuotteena on lanseerattu “ohut ruisohut”, kertoo Helmi Tyykiluoto. Myös rieskat ovat suosittuja. Yksi leipomon lipputuotteista on rukiinen jykerö.
Leipomomyymälä väliaikaistiloissa
Putaan Pullan leipomo laajenee nykyisestään joka suuntaan. Leipomon yhteydessä toiminut leipomomyymälä muutti viime viikonloppuna muutaman sadan metrin päähän väliaikaisiin tiloihin Verstasmutka 3:een. Siellä leipomolla on varastotiloja, joiden yhteyteen leipomomyymälälle kunnostettiin tilat.
– Halusimme rauhoittaa leipomon alueen rakennustöiden ajaksi, sanoo Antti Tyykiluoto.
Samalla haluttiin asiakkaille tarjota jotakin uutta ja tehtiin väliaikaistiloihin myös kahvio, jossa tarjolla on myös lounaskeittoa. Asiakaspaikkoja on viitisentoista. Maanantaina uudessa paikassa avattu leipomomyymälä sai asiakkailta hyvän vastaanoton.
Eija Kuukkasella ja Oona Väyrysellä oli koko päivän vilskettä ja keittoa keiteltiin useampia satseja.
– Toivomme, että uusi myymälä vakiinnuttaisi paikkansa martinniemeläisten keskuudessa, ja siitä tulisi hyvänmielen kohtaamispaikka kaikenikäisille. Martinniemessä ei ole tällä hetkellä ollut vastaavaa paikkaa, missä ihmiset ovat voineet kokoontua vaikka kahvikupposen ääressä. Nyt siihen tuli mahdollisuus. Toivotamme kaikki tervetulleiksi, sanovat Tyykiluodot.
Leipomo-kahvio-lounas ‑konseptilla aiotaan toimia myöhemmin myös uusissa tiloissa, ja vielä muutakin voidaan kehitellä, paljastaa Helmi Tyykiluoto.
Leipomo juurtunut Martinniemeen
Putaan Pulla on 41-vuotias leipomo, jonka perusti Reino Tyykiluoto vuonna 1978. Leipomon laajennus on ollut suunnitelmissa jo pitempään, nyt oli aika toteuttaa hanke. Kaavoitus ja lupa-asiat veivät myös oman aikansa.
Putaan Pullalla oli vaihtoehtona rakentaa kokonaan uusi leipomo jonnekin muualle, mutta Martinniemessä päätettiin pysyä.
Tyykiluotojen mukaan monet työntekijät ovat valinneet asuinpaikan ja rakentaneet kotinsa leipomon sijainnin mukaan. Putaan Pullan yksi kantavista brändeistä on myös “Pohjoisen ominta, leivottu Martinniemen kylässä”, ja tämä halutaan säilyttää jatkossakin.
Putaan Pullassa uskotaan leipomon tulevaisuuteen ja pakatun leivän menekkiin jatkossakin. Viimeisipien tietojen mukaan pakatun leivän myynti on kasvanut viisi prosenttia toisin kuin on annettu ymmärtää, että menekki olisi laskussa.
Putaan Pullassa on keskitytty päivittäistavarakauppojen tarpeisiin. Päämarkkina-alue on Pohjois-Suomi Kokkola-Pietarsaari ‑akselilta ylöspäin.
– Saamme monesti palautetta aivan etelästäkin kun meidän leipää syöty pohjoisen hiihtokeskuksissa. Kysytty on, miten leipää saataisiin myös etelään. Onhan se ihanaa saada tällaista palautetta tuotteistamme, ihastelevat Tyykiluodot.
Putaan Pulla
– Leipomon perusti Reino Tyykiluoto v. 1978. Toiminta jatkuu toisessa polvessa.
– Sijaitsee Martinniemessä Sepäntiellä.
– Leipomon tilat tuplaava laajennus käyntiin elo-syyskuussa, valmistuu noin vuoden kuluessa.
– Leipomomyymälä toimii rakennustöiden ajan väliaikaisesti Verstasmutka 3:ssa (Tsempin vieressä).
– Vakituisia työntekijöitä n. 40, osa-aikaisia liki saman verran.
– Yritys valittiin v. 2016 Pohjois-Suomen parhaaksi kasvuyritykseksi Perheyrittäjä-sarjassa.