Paikallislehti Rantapohja perustettiin 50 vuotta sitten tarpeeseen kertomaan paikallisista ihmisistä ja tapahtumista. Tuttu lukijoita kuultu sanonta “Rantapohojastaha sen näkkee”, pitää edelleenkin kutinsa. Paikallislehden perustaminen vaati ennakkoluulotonta rohkeutta ja uskoa paikallisuuteen, jonka merkitys näinä päivinä on korostunut entisestään. Rantapohja haluaa jatkossakin olla lähellä lukijoitaan.
Mutta miten Rantapohja tarina sai alkunsa?
Kärsämäeltä lähtöisin ollut 25-vuotias Vieno Väliahde työskenteli paikallislehti Siikajokilaaksossa vuonna 1969, kun hän sai idean uuden paikallislehden perustamisesta Oulun pohjoispuolisiin kuntiin. Ajatus alkoi kypsyä hänen silmäillessään toimituksen seinällä ollutta paikallislehtikarttaa, jossa Oulun pohjoispuolella oli suuri valkoinen, lehdetön alue. Ideaa pohtiessaan hänelle oli selvää, että tilattava lehti tulee perustaa monen kunnan alueelle laajan tulopohjan turvaamiseksi.
Niinpä Väliahde suuntasi auton keulan kohti pohjoista, takapenkillä cockerspanieli Viri. Haukipudas näytti hiljaiselta paikalta, mutta rohkeasti hän meni sisälle ensimmäiseen liiketaloon, jossa oli pankkikonttori ja kauppa. Konttorinjohtaja Oiva Kurkela kuunteli lehden perustamisajatuksia ja kehotti ottamaan yhteyttä kunnanvaltuuston puheenjohtajaan Eino Ervastiin ja elinkeinolautakunnan puheenjohtajaan, nimismies Erkki Rauhalaan.
Lehtiajatus sai alueella heti laajaa kannatusta ja tuntuma oli, että omaa paikallislehteä tarvitaan.
– Totta kai minäkin uskoin siihen, olinhan itsekin nuorempana työskennellyt toimittajana, muisteli Erkki Rauhala 90-vuotishaastattelussaan viime vuoden syksynä.
Ensimmäinen kokous paikallislehden perustamisesta pidettiin heinäkuussa 1969. Väliahteen, Kurkelan ja Rauhalan lisäksi siihen osallistuivat Lauri Ukkola Haukiputaalta ja Otto Kurttila ja Ersso Ervasti Iistä. Myöhemmin kutsuttiin mukaan vaikuttajia myös Kiimingistä, Yli-Iistä ja Ylkiimingistä.
Perustava kokous oli lokakuussa 1969. Lauri Ukkolan nimiehdotus Rantapohja hyväksyttiin lehden nimeksi ja yhtiön nimeksi tuli Rantapohja Oy. Ukkola on kertonut, että nimi perustuu maantieteeseen ja historiaan. Keskiajan jälkeen aluetta kutsuttiin Rannaksi.
Päätoimittajana aloitti Suomen nuorimpana päätoimittajana Vieno Väliahde. Poikkeuksellista etenkin tuohon aikaan oli myös, että päätoimittaja oli nainen. Yhtiön toimitusjohtajaksi tuli Erkki Rauhala, joka toimi tehtävässä aina 1990-luvun lopulle asti, kuten myös Ersso Ervasti hallituksen puheenjohtajana.
Lehtiyhtiön sata osaketta markkinoitiin kuntien asukasluvun suhteessa levikkialueelle, joksi tuli Haukipudas, Ii, Kuivaniemi, Yli-Ii, Kiiminki, Ylikiiminki, Pateniemi ja vähän myöhemmin Kuivaniemi. Osakkeet menivät hyvin kaupaksi. Lehden ensimmäiset kolme näytenumeroa ilmestyivät vuoden lopussa.
Rantapohjan alueesta on tuli vuosikymmenten kuluessa käsite, joka kattaa Oulun pohjoispuolisen alueen. Aivan viime vuosina on myös pohdittu kuntaliitosten tiimellyksessä, olisiko alueessa tai osata siitä ollut aineksia muodostaa uusi yhteinen kunta.
Muutoksia ja uusia tuulia
Muutoksia Rantapohjan tekemisessä on tapahtunut valtavasti vuosikymmenten kuluessa. Henkilökunnan määrä on vaihdellut alun 1–2 tekijästä enimmillään 17:ään. Vuonna 1981 perustettiin palvelulatomo, jossa tehtiin myös asiakkaille painotöitä. Rantapohja harjoitti myös kirjakauppatoimintaa.
Yksi merkittävimmistä muutoksista oli siirtyminen kaksipäiväisyyteen vuonna 1984. Tietokoneet ja digitaalisuus ovat vaikuttaneet kaikkeen lehdenteon työvaiheisiin. Alkutaival oli vaatimaton, ensimmäisen toimipaikan kalusteet olivat osuuskaupan jäämistöä ja tärkeimmät hankinnat puhelinosake, kirjoitus- ja laskukone ja kamera.
Uranuurtajana toimineen päätoimittaja Väliahteen periaatteena oli puolueettomuus ja tasapuolisuus sekä tietenkin hyvän lehtimiestavan, nykyisin journalistin ohjeiden, noudattaminen. Aina se ei ollut suinkaan helppoa, sillä paikallislehti on lähellä sekä hyvässä että pahassa. Selkeiden periaatteiden takana oli kuitenkin ryhdikästä seisoa.
Alueella eniten keskustelua, kiistoja ja kahtiajakautumistakin herättivät muun muassa nelostien linjaukset Haukiputaalla ja Iissä sekä kuntaliitokset. Kuntaliitokset ovat vaikuttaneet myös Rantapohjan toimintaympäristöön siten, että palvelu- ja hallintorakenteet ovat muuttuneet. Mikä tärkeintä, asukkaat ja lukijat ovat pysyneet alueella.
Vieno Väliahteelle (s. 1944, k. 2013) Rantapohja oli elämäntyö. Rantapohjalaiset hän koki kuin perheenjäseniksi. Haukiputaasta ja koko Rantapohjan alueesta tuli hänelle läheinen kotipaikka.
Vienon Viri-koirasta muistetaan, että se oli alkujaan emäntänsä mukana niin juttumatkoilla kuin toimituksessakin. Kunnes kerran Viri nappasi urheilutulokset toimitukseen tulleen asiakkaan kädestä ja repi ne innoissaan säpäleiksi. Tapaus ei naurattanut kuin vasta vuosikymmenten päästä.
Kaikista muutoksista huolimatta lehdenteon periaatteet ovat säilyneet samanlaisina kautta vuosikymmenten. Lehteä tehdään lukijoille. Kun sisältö on hyvä ja kiinnostava, lehteä halutaan tilata ja lukea ja siinä halutaan julkaista ilmoituksia, uskoi Väliahde.
Rantapohjan lehden levikki on ollut enimmillään 1980–90-luvuilla liki 13 000. Tällä hetkellä paperi- ja verkkolehden tilauksia on liki 7500.
Rantapohjan päätoimittaja-toimitusjohtajana kesästä 2015 toiminut Pekka Keväjärvi näkee, että myös paikallislehtien on kyettävä vastaamaan nykymaailman digihaasteisiin.
– Vaikka painettu lehti on yhä suosituin lehden tilausmuoto, kiinnostavat uusitut digitaaliset palvelumme yhä suurempaa joukkoa lukijoitamme. Mutta kaiken kaikkiaan tulevaisuuden ratkaisee sisältö. Ei se millaiselta alustalta sisältö luetaan.
Toimittajan työssä parasta ihmisten kohtaaminen
Kiiminkiläinen Terttu “Tiitu” Ukkola toimi pitkään Rantapohjan toimittajana. Hänen päävastuualueenaan olivat Kiimingin ja Ylikiimingin kunnat. Tiitu aloitti Rantapojassa avustajana 1980-luvun alussa perheen lasten ollessa pieniä ja tuli myöhemmin vakituiseksi toimittajaksi. Eläkkeelle hän jäi 2000-luvun alussa.
Tiitu työskenteli Kiimingin aluetoimituksessa 90-luvulla, jolloin ilmoitusmyyntiä hoiti Helvi Schönberg. Myöhemmin toiminta keskitettiin Rantapohjan pääpaikalle Haukiputaalle, mutta toimittajat tietenkin liikkuivat jutunteossa entiseen malliin kaikissa levikkialueen kunnissa kuten nykyisinkin.
Tiitu muistaa alkuajoilta erityisesti kuinka Ylikiimingissä heräsi valtava innostus yrittäjä- ja työllistämiskurssien ansiosta. Syntyi paljon yhden hengen yrityksiä ja ilmapiiri oli erittäin vireä.
Toimittajan työssä Tiitu piti eniten ihmisten tapaamisesta, heidän kanssaan juttelemisesta ja elämäntarinoiden kuuntelemisesta.
Kysyttäessä toimittajan työn tähtihetkeä Tiitun mieleen nousee ylikiiminkiläisen pientilan emännän haastattelu. Tiitu oli kysynyt tältä seitsemän pojan äidiltä elämän kohokohdista. Haastateltava, jonka mies oli reissutöissä, oli kertonut mieleenpainuneesta hetkestä. Hän oli leiponut päivän päätteeksi rieskoja ja kaikki pojat olivat saaneet syödä kyllikseen. Sitten oli pyykinpesun vuoro. Kun aamuaurinko oli jo nousemassa, hänen rinnassaan läikähti onnen tunne, kun oli selvinnyt kaikista askareista ja puhtaat, tuoksuvat pyykit heiluivat tuulessa narulla.
– Olen muistanut tämän haastattelun usein ja oivaltanut, että elämän tähtihetket muodostuvat usein pienistä arkipäivän asioista, joista voi löytää paljon iloa sen sijaan, että miettii, mitä ei ole tai mitä puuttuu, pohtii Tiitu.
Tiitu on syntyjään karjalaisperheen tytär. Hän syntyi evakossa Jalasjärvellä ja vietti lapsuutensa Kokemäellä ja myöhemmin Anjalassa. Murre on osin säilynyt hänen puheessaan, eikä sitä ole ollut tarpeen peitelläkään. Toimituksessa Tiitu kertoi myös usein tarinoita lapsuuskodistaan ja synnyinseudultaan.
Tiitu asuu puolisonsa Toivon kanssa tämän synnyinpitäjässä Kiimingissä. Nykyisin Tiitu nauttii käsitöistä ja kotonaolosta. Iloa arkeen tuovat tapaamiset arkilounaalla ystäväpariskuntien kanssa. Liikkeelle lähdetään pariskunnittain ja porinaa riittää usein moniksi tunneiksi.
– Ystävien kanssa olemme löytäneet myös laulun ilon, kertoo Tiitu.
Liikkuminen luonnossa on ollut Ukkolan perheelle tärkeä henkireikä jo työvuosina ja edelleenkin, ja tietenkin lapset perheineen ovat tärkeitä.
Asiamiehet tärkeässä tehtävässä
Rantapohjan konttorissa tilaustenhoitajana työskennellyt Nelly Simppula muistaa Rantapohjan alkuajoilta, kuinka koko alueen kattavalla asiamiesverkostolla oli merkittävä vaikutus lehden levikkiin.
– Asiamiehillä oli tärkeä rooli, ja he myös itse kokivat tekevänsä tärkeää työtä, muistelee Nelly.
Enimmillään asiamiehiä oli yli sata kaikissa levikkikunnissa. Asiamiehet kiersivät talosta taloon ensiksi hankkimassa tilaukset ja myöhemmin perimässä tilausmaksut, jotka he tilittivät lehden konttoriin. Asiamiehet kävivät usein paikan päällä Haukiputaalla ja puhelinyhteyksiä pidettiin myös tiiviisti.
Asiamiehet olivat myös tärkeitä yhteistyökumppaneita lehdelle, sillä he olivat viestintuojia ja juttuvinkkien välittäjiä eri kyläkulmilta. Asiamiehet tiesivät myös arvonsa. Oli tärkeää, että heille järjestettiin asiamiesretkiä ja muistettiin jouluna paketilla.
Nelly muistaa asiamiehistä aktiivisina muiden muassa Vappu Kurttilan Ylikiimingistä, Jaakko Tirin Jäälistä ja Aaro Turtisen Yli-Iin Jakkukylästä.
– Jaakko Tiri kertoi, että heti kun hän näki muuttokuorman tulevan kylälle, hän lähti perään ja kysyi lehtitilausta. Joillakin kylillä oli kilpailuakin asiamiesten kesken omista reviireistä, muistelee Nelly.
Tilaustenhoitajana Nelly oli Rantapohjassa 1970-luvulta eläkeikään, vuoteen 1996 asti. Rantapohjan aikaa hän muistaa lämmöllä.
– Se oli mukavaa aikaa, nautin työstä, työpaikan henki oli hyvä ja paikallislehti arvostettu.
Nelly ei itse kiertänyt keräämässä tilauksia, ei tarvinnut, sillä asia hoitui kauppareissulla, kun ihmiset tarttuivat hihasta ja sanoivat, että laitappa minullekin lehti tulemaan.
Alkuun tilaukset laitettiin ylös käsin, sitten tulivat näyttöpäätteet ja tietokoneet. Iso urakka oli laittaa kaikki tilaukset koneelle.
– Jäimme niitä laittamaan Annelin (Rautio) ja Inkerin (Myllymäki) kanssa vasta kello 16:n jälkeen, sillä työaikana ei hommaa ehtinyt tekemään tekemään, muistelee Nelly.
Sittemmin kestotilausten yleistyminen vähensi asiamiesten tarvetta ja myöhemmin tilaajat alkoivat itse tilata lehtiä kupongeilla, soittamalla tai nykyisin sähköisesti.
Rantapohjan merkkipaaluja
• Rantapohjan ensimmäiset joka kotiin jaetut näytenumerot ilmestyivät vuoden 1969 lopulla. Lehti alkoi ilmestyä tilattavana vuoden 1970 alusta.
• Pohjois-Suomen tilatuin ja levikiltään Suomen toiseksi suurin kaksi kertaa viikossa ilmestyvistä paikallislehdistä, levikki 7491 kpl.
• Ilmestymispäivät tiistai ja torstai. Päälevikkialue Haukipudas, Ii, Kiiminki, Kuivaniemi, Yli-Ii , Ylikiiminki ja Pateniemi.
• Ensimmäiset toimitilat Haukiputaan Niemeläntörmällä entisessä osuuskaupan talossa.
• Suomen paras paikallislehti 1975. Haukiputaan yrittäjäpalkinto 2009.
• 1981 Oma palvelulatomo aloitti.
• Sähköinen sivunvalmistus alkoi 1997, tilattava näköislehti verkkoon paperilehden rinnalle 2005.
•Toimipaikka Huvipolulle 1989, tilojen laajennus 2001.
• 2019 muutto uuteen toimipaikkaan Haukiputaan keskustaan Revontie 2:een.
• Toimitusjohtajat: 1969–2001 Erkki Rauhala, Pentti Savaloja, vuodesta 2015 toimitusjohtaja-päätoimittaja Pekka Keväjärvi.
• Päätoimittajat: 1969–1997 Vieno Väliahde, Juha Virranniemi vuoteen 2015, toimitusjohtaja-päätoimittaja Pekka Keväjärvi 2015 =>
• Henkilöstömäärä 9: toimitus 4, ilmoitus- ja tilausmyynti 3, ilmoitusvalmistus 2. Painopaikka Suomalainen Lehtipaino Kajaanissa.
• Kustantaja Rantapohja Oy.