Mitä kuuluu? Oletko ollut terveenä? Nämä ovat olleet varmaan viime viikkojen kysytyimmät kysymykset.
Kun tätä kirjoitan 25.3., olen kotona, en karanteenissa vaan ihan flunssaoireiden vuoksi. Kyllä, tein Omaoloon oirekartoituksen ja sieltä tuli vastaus, että ei aihetta karanteeniin. Kyllähän se tieto helpotti, nyt tovonen kotona leväten ja lämmintä juomaa nauttien.
Mutta koronasta en kirjoita, vaikka siitäkin kyllä voisi monta riviä saada aikaiseksi. Kirjoitan aiheesta, joka on minulla ja monella muulla mielen päällä aina vain. Eli ikäihmisten kohtelu tilanteessa, kun hoivan tarve lisääntyy.
Yle uutisoi 29.2.2020, kuinka eri kunnat ovat heränneet siihen, että vanhustenhoidossa on ollut väärä suunta. Esimerkkeinä mainittiin Etelä-Karjala ja Vantaa. Siellä oli reagoitu mm.tähän: “Huonokuntoiset kotona asuvat vanhukset ovat seilanneet päivystyksen ja kodin välillä. Päivystyksessä annetun ensihoidon jälkeen vanhukset on kotiutettu, mutta kotiuttamisen jälkeen he ovat palanneet päivystykseen, koska eivät pärjää kotona.” Niin tuttua! Hienoa, että tähän viimeinkin herätään myös johdon taholla! Usein mietin miksi tätä ei haluta johdossa ja päätöksenteossa nähdä ja kääntää suuntaa tähän? En tarkoita ainoastaan Oulua!
Me kuntalaiset, ikäihmisten omaiset, todennäköisesti tulevat avun tarvitsijat sekä useat hoiva-alanammattilaiset olemme kyllä todenneet suunnan olevan väärä jo vuosikausia sitten! Tämä nykyinen suuntaus on jatkunut ainakin vuosituhannen taitteesta saakka, joten ei mikään uusi juttu, mutta se on mennyt huonompaan suuntaan! Todella hyvä kun tämä nostetaan esille!
Mikä ratkaisuksi? Oulussa puhutaan nyt ns. välimuotoisesta asumisesta, jossa palvelutalojen asukkaat voivat asua omassa kodissaan ympärivuorokautisten kotiin annettavien palvelujen turvin, ilman että tarvitsee muuttaa ryhmäasuntoon. Tämä on käytössä muutamissa paikoissa Oulua.
Kuulostaa hyvältä, mutta tuo ei ole mielestäni paras ratkaisu, koska asukkaat ovat käsittääkseni yksin ainakin öisin. Kuulisinkin mielelläni niin omaisilta, hoitohenkilöstöltä kuin johdoltakin, miten tämä on toiminut?
Toki jos kykyä ja halua yksin kotona asumiseen on, tulee se olla mahdollista. Mutta silloin kun tehostettu palveluasuminen on oikea ratkaisu, tulee siihen olla mahdollisuus. Ja tähän meillä Oulussa ei ole tällä hetkellä riittävästi paikkoja. Joten nyt suunnaksi tehostetun palvelun kodit, joissa apua saa 24/7! Ja myös sitä seuraa. Se, että käydään muutaman kerran päivässä, tovi kerrallaan ei ole tarpeeksi.
Ei näiden “kotien” tarvitse olla laitosmaisia. Hyvä esimerkki on Hiirosenkoti ja sen ihanat hoitajat, joihin sain tutustua kun äitini 95 v. ja tätini 94 v. olivat siellä odottamassa pysyvää paikkaa. Itse he toivoivat että saisivat olla siellä pysyvästi loppuun saakka. Tämä toive ei toteutunut, vaan he pääsivät uuteen pysyvään paikkaan Ainola-kotiin. Sieltä ei vielä ole kommentteja, koska muutto oli eilen (tätä kirjoittaessani), eikä vierailut ole toistaiseksi sallittuja. Toki puhelimella saan kysellä kuulumiset.
Kun näitä “koteja” olisi enemmän, se helpottaisi myös kotihoidon henkilöstön työtä. He voisivat autolla ajelun sijaan antaa työpanoksensa seinien sisällä ja olisi tarvittaessa myös kollega apuna lähellä. Oulu lupaa paljon lapsille, olisiko aika luvata jo vanhuksillekin parempi elämä ?
Lopuksi kuitenkin hieman koronasta. Suhtaudutaan siihen vakavasti! Jos oma sairastuminen ei pelota, niin huolehditaan kuitenkin siitä, ettemme vaaranna muiden terveyttä!
Kaarina Torro
kaupunginvaltuutettu
yhdyskunta- ja ympäristölautakunnan jäsen
SDP
Martinniemi