Oulun talous nui­jit­tiin pakettiin

Anne Huotari (Vas.) käytti puheenvuoron suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannusvertailusta. Oulu sijoittuu ikävakioiduissa kustannuksissa kärkeen, mutta vertailussa pitäisi huomioida tarvevakioidut kustannukset. Oulussa sairastavuus ja tarve palveluihin on suhteessa suurempi. Kuva kokouksen videotallenteesta.Anne Huotari (Vas.) käytti puheenvuoron suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannusvertailusta. Oulu sijoittuu ikävakioiduissa kustannuksissa kärkeen, mutta vertailussa pitäisi huomioida tarvevakioidut kustannukset. Oulussa sairastavuus ja tarve palveluihin on suhteessa suurempi. Kuva kokouksen videotallenteesta.

Oulun kau­pun­gin­val­tuus­to kokoon­tui päät­tä­mään ensi vuo­den talous­ar­vios­ta ja ‑suun­ni­tel­mas­ta vuo­sil­le 2023–24 jat­ko­ko­kouk­seen maa­nan­tai-ilta­na Oulu-hal­liin. Nyt äänes­tet­tiin viik­ko sit­ten teh­dyis­tä lisäe­si­tyk­ses­tä, joi­ta jätet­tiin 28. Äänes­tys­ten jäl­keen hyväk­syt­tiin vain nel­jä esi­tys­tä. Lisäk­si hyväk­syt­tiin yksi­mie­li­ses­ti yksi pon­si. Kaik­ki­nen­sa kokous, jos­sa oli liu­ta myös mui­ta asioi­ta, sujui sut­jak­kaas­ti paris­sa tunnissa.

Uuden esteet­tö­myys­koor­di­naat­to­rin tar­pees­ta ja toi­men perus­ta­mi­ses­ta val­lit­si laa­ja yhtei­sym­mär­rys. Hen­na Mää­tän (Vihr.), Mik­ko Rau­das­kos­ken (Vas.) ja Pir­jo Sir­viön (SDP) esi­tys toi­men perus­ta­mi­ses­ta hyväk­syt­tiin äänin 19–47, yksi tyhjää.

Eeva-Maria Park­ki­sen (Kesk.) esi­tys byro­kra­tian vähen­tä­mi­ses­tä meni läpi niu­kas­ti äänin 33–34. Park­ki­nen esit­ti, että kukin hal­lin­to­kun­ta tar­kas­te­lee hal­lin­nol­li­sen työn osuut­ta ja sii­hen tar­vit­ta­van hen­ki­lös­tön mää­rää, jol­loin byro­kra­tian vähen­tä­mi­nen ja pro­ses­sien suju­voit­ta­mi­nen yli hal­lin­to­kun­ta­ra­jo­jen vapaut­taa työ­voi­maa suo­rit­ta­vaan por­taa­seen. Joni Meri­läi­sen (SDP) esi­tys Vär­tön lii­kun­ta­hal­lin käy­tön mah­dol­lis­ta­mi­ses­ta aina­kin vuo­den 2024 lop­puun sai taak­seen lähes koko val­tuus­ton äänin 66–1.

Suvi Hela­nen (Kesk.) esit­ti, että sivis­tys- ja kult­tuu­ri­pal­ve­luis­sa sel­vi­te­tään ensi vuo­den aika­na mah­dol­li­suut­ta laa­jen­taa vuo­sit­tais­ta työ­oh­jel­maa ja sii­hen varat­tua mää­rä­ra­haa, jot­ta se voi­si kat­taa parem­min lii­kun­ta­paik­ko­jen perus­ta­mis­ta, yllä­pi­toa ja perus­kor­jaus­ta eri puo­lil­la kau­pun­kia. Esi­tys meni läpi äänin 24–43.

Val­tuus­to hyväk­syi yksi­mie­li­ses­ti ilman äänes­tys­tä Anne­li Näpän (Kesk.) pon­sie­si­tyk­sen kau­pun­gin­sai­raa­lan tilan­teen paran­ta­mi­sek­si. Sai­raa­lan toi­min­ta on sai­raan­hoi­ta­ja­pu­las­ta joh­tuen ollut vai­keuk­sis­sa kevääs­tä läh­tien, mis­tä seu­raa, että yli­opis­to­sai­raa­las­sa hoi­det­ta­vien poti­lai­den jat­ko­hoi­to vii­väs­tyy ja aiheut­taa tur­hia kus­tan­nuk­sia eri­kois­sai­raan­hoi­toon. OYS:lle aiheu­tuu tilan­tees­ta joh­tuen myös vai­keuk­sia jär­jes­tää hoi­toa hoi­to­ta­kuun puit­teis­sa. Pon­si menee kau­pun­gin­hal­li­tuk­sel­le tie­dok­si toi­men­pi­tei­tä varten.

Hyväk­syt­ty­jen lisäys­ten joh­dos­ta val­tuus­ton ei tar­vin­nut päät­tää miten kulut kate­taan, sil­lä sel­vi­si, että talous­ar­vios­sa on edel­leen varaus kau­pun­ki­pyö­ril­le, jois­ta kau­pun­gin­hal­li­tus päät­ti luo­pua. Esteet­tö­myys­koor­di­naat­to­rin vakans­si kus­tan­taa noin 70 000 vuo­des­sa, mut­ta vie­lä ei ole tie­toa, täy­te­tään­kö toi­mi jo ensi vuo­den kulues­sa, mut­ta asi­aan pala­taan tarvittaessa.

Val­tuu­tet­tu Aino-Kai­sa Man­ni­nen (Vihr.) esit­ti lisäe­si­tyk­se­nä kau­pun­ki­pyö­rien kil­pai­lu­tuk­sen käyn­nis­tä­mis­tä ensi vuon­na, mut­ta äänin 41–24, yksi tyh­jää, esi­tys­tä ei hyväksytty.

Anna Kos­ke­lan (PS.) ja mui­den perus­suo­ma­lais­ten esi­tyk­set meno­jen vähen­tä­mi­ses­tä pako­lais­ten ja tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­den vas­taan­ot­toon liit­ty­vis­tä kuluis­ta eivät men­neet läpi äänes­tyk­sis­sä. Hyväk­syt­ty ei myös­kään Esa Aal­lon (Vihr.) 1 mil­joo­nan euron esi­tys­tä lisä­mää­rä­ra­has­ta katu­jen ja tei­den kun­nos­tuk­seen eikä Pir­jo Sir­viön (SDP) ja Jen­ni Pit­kon (Vihr.) esit­tä­mää lisä­ra­haa mie­len­ter­veys­pal­ve­lui­den saa­ta­vuu­den parantamiseen.

Ensi vuon­na Oulus­sa ei teh­dä veron­ko­ro­tuk­sia. Kau­pun­gin talou­den täl­le vuo­del­le arvioi­tu ali­jää­mä pie­ne­nee vero­tu­lo­jen odo­tet­tua suu­rem­man kas­vun ja työl­li­syys­ti­lan­teen para­ne­mi­sen myötä.Tulevina vuo­si­na vel­ka­mää­rä kui­ten­kin kas­vaa ja edes­sä on suu­ria inves­toin­te­ja. Ison muu­tok­sen toi­min­taan ja talou­teen­kin tuo hyvin­voin­tia­luei­den perus­ta­mi­nen vuo­den 2023 alusta.

Val­tuus­ton talous­ar­vio­ko­kouk­sis­sa jätet­tiin myös tuk­ku val­tuus­toa­loit­tei­ta, joi­den alle­kir­joit­ta­ji­na oli yksit­täi­nen val­tuu­tet­tu tai laa­jem­pi jouk­ko. Kaa­ri­na Tor­ro (SDP) esit­ti saha­muis­to­merk­kiä Hau­ki­pu­taan suur­alu­eel­le. Sai­ja Hyvö­sen (PS) aloi­te liit­tyi sisäil­maon­gel­mais­ten raken­nus­ten ris­kien ja kus­tan­nus­ten arvioin­tiin ja Jes­si Joke­lai­sen aloi­te (Vas.) tukiasuntoihin.

Lisäk­si muun muas­sa Juha Rich­ter (PS) esit­ti uuden vuo­den ilo­tu­li­tus­ten jat­ka­mis­ta Oulus­sa tule­vi­na­kin vuo­si­na. Juha Vuo­rio (Kok.) jät­ti aloit­teen vara­val­tuu­tet­tu­jen kut­su­mi­ses­ta val­tuus­ton kokouk­siin. Anne Huo­ta­ri (Vas.) esit­ti sote­työn­te­ki­jöil­le rek­ry­palk­kio­ta ja vih­reät park­ki­hal­lin perus­ta­mis­ta pol­ku­pyö­ril­le kau­pun­gin keskustaan.

Jäse­nik­si seu­dul­li­seen jäte­huol­to­jaos­toon valit­tiin toi­mi­kau­dek­si 2021–2025 Ari Taka­nen (pj.), Tai­ja Käh­kö­nen (vpj), Mat­ti Aula ja Tan­ja Kuusi­nie­mi. Kon­ser­nioh­jeen päi­vi­tys jätet­tiin pöy­däl­le uudel­leen val­mis­tel­ta­vak­si. Seu­raa­van ker­ran kau­pun­gin­val­tuus­to kokoon­tuu 31.1.2022.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.