Oulun kaupunki useiden eri yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa haluaa varmistaa koronaviruksesta aiheutuvassa poikkeustilanteessa sen, että arjen apu tavoittaa kaupunkilaiset ja erityisesti heikommassa asemassa olevat henkilöt.
Työtä tehdään niin sanotun Oulu Apu ‑mallin kautta yhteistyössä kaupungin, seurakuntayhtymän, asukastupaverkoston ja laajasti eri järjestöjen, yhdistysten ja seurojen kanssa. Muun muassa Suomen Punainen Risti ja Vuolle Setlementti ovat isossa roolissa avun koordinoinnissa sekä toteutuksessa.
– Tänään Oulun kaupunki aloittaa puhelinsoitot kaikille yli 80-vuotiaille oululaisille kartoittaakseen heidän tilanteensa ja avun tarpeensa. Tätä ikäluokkaa on Oulussa noin 8 000 ihmistä, Oulun kaupungin yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka sanoo.
Myöhemmin soittokierrosta laajennetaan yli 70-vuotiaiden ryhmään, jolloin soitettavia puheluita tulee yli 20 000 lisää. Puheluita ovat soittamassa kaupungin omien toimijoiden lisäksi myös vapaaehtoiset. Soittajat ovat saaneet koulutuksen ja heillä on tarkat ohjeet puheluita varten tietosuoja huomioiden. Lisäksi lähipäivien aikana on tulossa neuvontanumeroita kuntalaisten käyttöön niin keskitetysti kuin alueellisestikin.
Ikäihmisten lisäksi Oulu Apu auttaa myös lapsiperheitä muun muassa jakamalla ruokaa etäkoululaisille.
– Rajakylän, Kakkurin, Myllyojan ja Lintulammen kouluilla alkaa ruuan jakelu etäoppilaille pilottina jo tällä viikolla. Kouluruokailu tulee todennäköisesti laajenemaan ensi viikolla.
Rantapohjan alueella jo ruoka- ja asiointiapua antavan Ylikiimingin asukastuvan lisäksi Kellon ja Haukiputaan asukastuvat saadaan osaksi toimintaa. Sinne, minne kaupungin omat toimijat eivät yllä, apuun tulee seurakunta verkostoineen.
Myös muun ruoka-avun antamista suunnitellaan ja Laukka kertoo, että paikalliset kauppiaat ovat hankalasta tilanteesta huolimatta lähdössä mukaan antamaan apua.
Vapaaehtoisten rooli tällaisessa kriisitilanteessa on Laukan mukaan merkittävä. Yhdistyksillä on valmiit, laajat verkostot ja toimintatapoja, joita voi nyt hyödyntää.
– Yhteydenottoja yhdistyksiltä tuli todella kiitettävästi. Olen todella tyytyväinen, sillä nyt kaikilla on selvästi halu auttaa.
Pasi Laukka korostaa sitä, kuinka tärkeätä on, että toimintamallit saadaan sujuviksi nyt, kun koronakriisi ei vielä alueellamme ole todella hankala.
– Kun tilanne eskaloituu, kriisivalmius on kohdillaan ja olemme valmiina auttamaan joka puolella kaupunkia.
Laukka myöntää, että kriisivalmiuden nosto etäkeinoin on ollut varsin erikoinen kokemus, mutta se on osoittautunut myös toimivaksi.
– Toivon, että kun tästä selvitään, jää meille elämään uusia toimintatapoja, jotka auttavat myös tavallisessa arjessa.