Osaat­ko käyt­tää säh­kö­ham­mas­har­jaa, oikeal­la käy­töl­lä ham­paat ja ike­net voi­vat hyvin, tah­nal­la­kin on merkitystä

Sähköllä parempi? Oikein käytettynä sähköhammasharja on perinteistä parempi. Käsikäyttöistä harjaa tulisi oikeastaan käyttää vain lasten hampaiden harjauksen opettelun työkaluna.Sähköllä parempi? Oikein käytettynä sähköhammasharja on perinteistä parempi. Käsikäyttöistä harjaa tulisi oikeastaan käyttää vain lasten hampaiden harjauksen opettelun työkaluna.

Perin­tei­sel­lä ham­mas­har­jal­la saa aikaan hyvää tulos­ta, jos ham­pai­den har­jaa­mi­seen panos­taa aikaa ja har­jaa pait­si pit­kään, myös huo­lel­li­ses­ti. Hom­ma hel­pot­tuu hie­man, jos kään­tyy säh­kö­ham­mas­har­jan puo­leen. Aikaa har­jauk­seen tuli­si säh­kö­har­jal­la­kin käyt­tää aina­kin pari minuut­tia, mut­ta tut­ki­mus­näy­tön perus­teel­la säh­kö­ham­mas­har­ja puh­dis­taa ham­paat parem­min kuin käsi­käyt­töi­nen hammasharja.

– Tut­ki­mus­ten mukaan säh­kö­ham­mas­har­ja vähen­tää ien­tu­leh­dus­ta. Se pois­taa tehok­kaas­ti plak­kia eli rik­koo bak­tee­rien raken­ta­maa bio­fil­miä ham­pai­den pin­nal­ta ja näin estää myös karies­ta eli rei­kiin­ty­mis­tä tehok­kaas­ti, toi­min­nan­joh­ta­ja Mirk­ka Jär­vi­nen Suun ter­vey­den­hoi­don ammat­ti­liit­to STAL ry:stä kertoo.

Ham­pai­den har­jauk­sen lop­pu­tu­lok­sen voi tode­ta har­jaa­mal­la ham­paat kum­mal­la tahan­sa har­jal­la ja kokei­le­mal­la sit­ten kie­lel­lä, tun­tuu­ko ham­pai­den pin­ta liuk­kaal­ta. Jos ei, ham­pai­den pin­nas­sa on edel­leen ker­ros bak­tee­ri­mas­saa. Usein käy niin, että säh­kö­har­jaan tot­tu­nut käyt­tä­jä huo­maa täl­lai­sen kal­von ham­pai­den pin­nal­la har­jat­tu­aan vaih­teek­si käsi­käyt­töi­sel­lä harjalla.

Jär­vi­nen ei kek­si kovin mon­taa tilan­net­ta, jos­sa perin­tei­nen har­ja oli­si säh­köis­tä etevämpi.

– Pien­ten las­ten har­jauk­sen opet­te­luun se on hyvä, ensim­mäi­sil­le hel­mi­ham­pail­le ei kan­na­ta vie­lä säh­kö­ham­mas­har­jaa käyt­tää. Käy­tet­tiin­pä mitä har­jaa tahan­sa, tär­kein­tä on kui­ten­kin har­ja­ta kah­des­ti päi­väs­sä ja vaih­taa har­ja riit­tä­vän usein” Jär­vi­nen muistuttaa.

Nykyi­sin val­tao­sas­sa säh­kö­ham­mas­har­jo­ja on pyö­reä har­jao­sa, joka liik­kuu pyö­rien. Osa har­jois­ta tehos­taa lii­ket­tä syk­ki­mäl­lä. Täl­lai­sel­la har­jal­la riit­tää, kun har­jaa lii­ku­te­taan rau­hal­li­ses­ti ham­pai­den pin­nal­la. Muu­ta­ma har­jas saa ylet­tyä ien­ten puo­lel­le, jot­ta tär­kein puh­dis­tet­ta­va koh­ta eli ham­paan ja ike­nen raja tulee var­mas­ti puh­taak­si. Har­jaa ei ase­te­ta koh­ti­suo­raan ham­paan ulko- eikä sisä­pin­taa vasten.

– Har­ja ase­te­taan ham­paan pin­nal­le viis­tos­ti ien­ra­jaa koh­ti. Kan­nat­taa aloit­taa har­jaa­mi­nen koh­das­ta, jon­ka har­jaa­mi­nen tun­tuu vai­keim­mal­ta. Joka ham­paan koh­dal­la kan­nat­taa vii­pyä het­ki. Ei jyns­sä­tä eikä pai­ne­ta, Jär­vi­nen opastaa.

Näin har­ja­taan ham­paan sisä- ja ulko­pin­nat ja lopuk­si puru­pin­nat. Jos har­jas­sa on pai­neen­tun­nis­tin, se estää lii­an kovan pai­na­mi­sen. Se ja ajas­tin ovat omi­nai­suuk­sia, jois­ta har­jas­sa kan­nat­taa mak­saa. Hie­nom­mat omi­nai­suu­det ja mah­dol­li­sim­man kor­kea väräh­te­ly­no­peus ovat usein tur­haa kuor­ru­tus­ta, jol­le ei ole käyt­töä mut­ta joka nos­taa har­jan hin­taa tur­haan. Väräh­te­ly­no­peu­del­la alkaa olla mer­ki­tys­tä vas­ta, kun puhu­taan suu­ris­ta erois­ta. Esi­mer­kik­si 7 000 väräh­dys­tä minuu­tis­sa puh­dis­taa tehok­kaam­min kuin 5 000.

– Itse käy­tän har­jan perus­oh­jel­maa enkä kek­si, mihin har­jas­sa tar­vit­tai­siin vaik­ka­pa eri­lai­sia ryt­me­jä, hie­ron­taoh­jel­mia ja vas­taa­via. Kaik­kien tun­ne­tuim­pien val­mis­ta­jien nyky­har­jo­jen nopeus on riit­tä­vä. Kun valit­see val­mis­ta­jan kes­ki­hin­tai­sen mal­lin, niin har­ja on toden­nä­köi­ses­ti hyvä.

Hyvä tek­niik­ka­kaan ei rii­tä, jos har­jas­osa on aikan­sa elä­nyt. Säh­kö­ham­mas­har­jan kär­ki tuli­si vaih­taa noin parin-kol­men kuu­kau­den välein. Monen val­mis­ta­jan har­jois­sa on myös väri-indi­kaat­to­ri, joka ker­too, kun on har­jan­vaih­don aika. Har­ja on aika vaih­taa myös, jos har­jak­set alka­vat sojot­taa min­ne sat­tuu tai jos ham­paan pin­nat tun­tu­vat vie­lä har­jauk­sen jäl­keen likaisilta.

– Har­jao­sa on hyvä vaih­taa myös fluns­san sai­ras­ta­mi­sen jäl­keen. Sii­hen jää run­saas­ti bak­tee­re­ja. Har­jao­sa tuli­si aina käy­tön jäl­keen huuh­del­la kuu­mal­la vedel­lä ja säi­lyt­tää eril­lään muis­ta har­jois­ta niin, että se pää­see myös kun­nol­la kuivumaan.

Ajas­tin on tar­peen var­sin­kin meil­le suo­ma­lai­sil­le. Tut­ki­mus­ten perus­teel­la viih­dym­me har­jan paris­sa puo­li­sen minuut­tia. Har­jaa­ji­na olem­me ikä­vä kyl­lä lais­kem­pia kuin naa­pu­rim­me. Myös ham­mas­vä­lien puh­dis­tus unoh­tuu, vaik­ka ne oli­si hyvä puh­dis­taa useam­man ker­ran viikossa.

– On aika yleis­tä, että poti­las sanoo ham­mas­vä­lien­sä ole­van niin ahtaat, ettei ham­mas­lan­gan tai ham­mas­vä­li­har­jan käyt­tö onnis­tu. Ammat­ti­lai­nen kui­ten­kin yleen­sä onnis­tuu neu­vo­maan, miten ham­mas­vä­lien­kin puh­dis­tus onnistuu.

Jokai­sel­la ham­mas­tah­nal­la on tah­nan han­kausar­von ker­to­va RDA-arvo. Arvo sai­si olla kor­kein­taan 100. Kor­keam­man arvon tah­nat saat­ta­vat pois­taa ham­pais­ta tum­men­tu­mat muka­vas­ti, mut­ta samal­la kiil­le muut­tuu huo­koi­sek­si ja tum­me­nee jat­kos­sa entis­tä her­kem­min. Kier­re on val­mis. Myös­kään aktii­vi­hii­li­ham­mas­tah­no­ja ei suo­si­tel­la käy­tet­tä­väk­si nii­den han­kaa­vuu­den takia. Fluo­ri­dia on käy­tän­nös­sä kai­kis­sa aikuis­ten fluo­ri­ham­mas­tah­nois­sa 1450 ppm, joka on riit­tä­vä mää­rä. Jos tah­nas­sa on ksy­li­to­lia, sitä pitää olla vähin­tään 10 pai­no­pro­sent­tia, jot­ta sil­lä on karies­ta ehkäi­se­vä vaikutus.

– Kos­teut­ta­via aine­so­sia voi myös olla. Sit­ruu­naan tai ruo­ka­soo­daan kas­te­tul­la har­jal­la ei kan­na­ta kos­kaan har­ja­ta, kos­ka se altis­taa ham­paat kiil­let­tä vau­rioit­ta­val­le hapol­le. Samas­ta syys­tä ham­pai­ta ei suo­si­tel­la har­jat­ta­van hap­po­hyök­käyk­sen aika­na eli 30 minuu­tin kulues­sa ruokailusta.